Specker Balázs

Feltöltések miatt perelik a MySpace-t

Az Universal Music Group beperelte a MySpace-t, mivel úgy véli, a közösségi oldal megengedi felhasználóinak, hogy több millió universalos nótát és videót tegyenek fel illegálisan a világhálóra.

A benyújtott vádirat szerint a MySpace különböző intézkedései a szerzői jogok megsértésére ösztönzik a felhasználókat. A károsnak vélt lépések között szerepel a zenék böngésző-baráti formátumúvá tétele, és a megosztási lehetőségek kínálata - értesült a MarketWatch. A MySpace nem csinál titkot abból, hogy számos felhasználó tölt fel videót és zenét weboldalára - áll a keresetben.

A felperes zeneszámonként, illetve videónként 150 ezer dollár kártérítést követel, és 60 feltételezhető szabálysértésre hivatkozik. Az UMG állítólag több tízmillióra becsüli azon szerzemények számát, amelyek megsértik szerzői jogaikat. A kártérítések mellett azt is el kívánják érni, hogy az oldal ne terjeszthessen illegális felvételeket a weben. "Tartalmaink, valamint művészeink és dalszerzőink kemény munkájának üzleti célból történő felhasználása nem történhet engedély, valamint a tartalmak létrehozóinak kárpótlása nélkül" - ismertette álláspontját Peter Lofrumento, az UMG szóvivője.

Az UMG perhadjárata jól példázza a főbb szórakoztatóipari vállalatok és a MySpace-hez vagy a - nemrég Google-tulajdonba került - YouTube-hoz hasonló szolgáltatások között fennálló feszültséget. Persze az viszont figyelemreméltó, hogy az ügy hónapokkal a két oldal megegyezéseit követően, valamint nem sokkal azután robbant ki, hogy a MySpace egy új - az illegális anyagok kiszűrését végző - technológiára váltott át, bár semmiképp sem tekinthető előzmények nélkülinek a mostani lépés. A MySpace fő riválisának, a YouTube-nak is hasonló problémákkal kell szembenéznie, ráadásul Marc Cuban internet-milliárdos lassan személyes harcának tekinti a videómegosztó oldal elleni jogi háborút.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bakagaijin #4
    Tudja valaki mi a különbség egy internet szolgáltató és mondjuk a youtube között. Ugyanis az ISP nem vonható felelősségre azért, amit az "előfizetői" tesznek. Sőt, pl. Németországban azért küzdenek, hogy adatokat se gyűjthessenek/tároljanak a felhasználóikról. Hmm...
  • Gerygrey #3
    De szívesen beverném egyszer egy buzeráns jogvédő száját, csak úgy élvezetből. Életemben nem ütöttem meg senkit, de amikor ilyen híreket hallok, kinyílik a bicska a zsebemben. 150 ezer dollár, persze... Ezt mégis hogy állapították meg? És mi ez hogy "a myspace üzemeltetői olyan intézkedéseket hoztak, amelyek illegális anyagok feltöltésére ösztönzik a felhasználókat" duma? Engem nem ösztönöztek semmivel, ha fel akarnék tölteni illegális anyagot, azt csak azért tenném mert olyan kedvem van.
  • Darth Sith #2
    "A felperes zeneszámonként, illetve videónként 150 ezer dollár kártérítést követel"
    végülis, teljesen érthető, ennyit kóstáélnak, ennyi a reális értékük. :)
  • JL666 #1
    "A felperes zeneszámonként, illetve videónként 150 ezer dollár kártérítést követel, és 60 feltételezhető szabálysértésre hivatkozik. Az UMG állítólag több tízmillióra becsüli azon szerzemények számát, amelyek megsértik szerzői jogaikat"

    Végülis meg kell élni valamiből.