Gyurkity Péter

Szövetkezik a Warner és a Youtube

Nehéz lesz bizonyítani, hogy a Youtube jogsértő tevékenységet folytat: a portál megállapodott a Warner Music Group vezetésével a kiadó tartalmainak közös felhasználásáról, a bevételek megosztásáról.

A Warner Music Group vasárnap kötötte meg az egyezséget a videómegosztó portállal, amelyben többek között a féltve őrzött zenei anyagok és videoklipek felhasználásának feltételeit rögzítik. A megállapodás értelmében elérhetővé válnak a népszerű előadók klipjei, a színfalak mögött készült felvételek, interjúk és a kiadó saját készítésű műsorai. A Warner által terjesztett zenét nemcsak a portál, hanem a saját tartalmakat feltöltő internetezők is felhasználhatják videóik elkészítésénél.

"Nagyon izgatottak vagyunk - ez egyértelműen mérföldkő a cég történetében" - jelentette ki Chad Hurley, a portál társalapítója. A hónapok óta tartó egyeztetés azt jelenti, hogy a piacon negyedik legnagyobb zenei kiadó jóváhagyja, sőt, elősegíti a Youtube tevékenységét és annak kibővítését. Mi több, a Warner számít az ily módon befolyó bevételekre, és azokat megosztja a portállal annak érdekében, hogy megkönnyítsék a forgalmazás ezen formájának elterjedését. A Youtube eközben tökéletesített tartalom azonosító és jogdíjkezelői rendszeren dolgozik, hogy még az év vége előtt megkezdjék a kibővült kínálat megfelelő kezelését.

A pénzügyi részleteket nem hozták nyilvánosságra, de azt tudjuk, hogy a remélt bevételek a kiadó és a felhasználók által feltöltött videók mellett megjelenő reklámokból származnak majd. A jogdíjkezelői rendszer figyelemmel követi, hogy mely tartalmakban használtak fel védett zenei anyagot, így a kiadó eldöntheti, hogy jóváhagyja-e annak közzétételét, vagy sem.

A megállapodás új megvilágításba helyezi a múlt héten elhangzott kijelentéseket, miszerint a Youtube (és a MySpace) jogsértő tevékenységet folytatnak. A népszerű portált az Universal stúdió vezérigazgatója bélyegezte meg, mondván, hogy a népszerű előadók videoklipjeinek közzététele törvénybe ütközik. Kíváncsian várjuk, hogy a megállapodás hallatán változik-e a stúdió álláspontja.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Capra Ibex #5
    És mellesleg nem 15 éves és ráadásul színésznő.
    De vicces volt azért, hogy sokan bevették, hogy ez az egész igazi.
    A készítők azóta már egy komoly ügynökség ügyfelei.
  • Sorted System #4
    Annak a csajnak már láttam a kis videóját a honlapon...Tök cuki
  • akyyy #3
    jövöhéten meg pont arról fog szólni h a warner perelni akar...
  • janicroft #2
    csak egy picit ;-)
  • BiG G #1
    universal benyalta rendesen akkor :))