Gyurkity Péter

A MySpace lehet az iTunes legújabb riválisa

A táborát gyorsan növelő online közösségi oldal is követi a zenebolt-őrületet, és még az év vége előtt beindítja saját szolgáltatását. A fizetéseket az itthon is mindkét irányban használhatóvá váló PayPal szervezné.

A MySpace.com pénteken árulta el, hogy még az év vége előtt zeneletöltésekkel bővül a portál. Elsőként többnyire ismeretlen, a kiadókkal szerződést nem kötő együttesekkel állapodnak meg, a végső cél azonban a nagykutyák megnyerése, hogy életképes alternatívát nyújtsanak az iPod/iTunes párossal szemben. Az oldal üzemeltetői szerint erre a felhasználók igényei alapján is szükség van, és a népes táborra támaszkodva sikerülhet a kezdeményezés.

"A cél, hogy felemelkedjünk a legnagyobb digitális zeneboltok közé" - jelentette ki Chris DeWolfe, a MySpace társalapítója, hozzátéve, hogy erre minden esélyük megvan. Még az év vége előtt mintegy 3 millió együttessel tervezik beindítani a szolgáltatást, amelynek keretében az egyes zeneszámokat a bandák megfelelő MySpace oldalain, illetve a rajongói weblapokon vásárolhatnánk meg. A választás a másolásvédelmet nélkülöző MP3 formátumra esett, az árakat pedig maguk az együttesek határozhatnák meg, természetesen a portál saját díja figyelembevételével.

A kereskedelmi szolgáltatást az a Snocap szervezi majd, amelyet Shaw Fanning, a Napster egykori alapítója hozott létre, míg a fizetések kezeléséért a PayPal lesz a felelős. Azt is megtudhatjuk a hírből, hogy a MySpace a nagyobb kiadók, az EMI, a Vivendi,a Warner, valamint a Sony felé kacsingat, ami nem véletlen, hiszen ezek a cégek uralják az észak-amerikai piac 75 százalékát.

Esetükben azonban már biztosra vehetjük, hogy nagyobb szerepet kap a másolásvédelem, illetve a jogdíjak megfizetése, bár az is igaz, hogy az elmúlt hónapokba a zeneipar jeles képviselői is élénk érdeklődést tanúsítottak az internetes szolgáltatások iránt. A közösségi portál állítólag jelenleg is egyeztet az EMI képviselőivel, ezt azonban a cég nem volt hajlandó kommentálni.

Érdemes megemlíteni, hogy hazai hírforrások szerint szeptember 14-től a magyar felhasználók is mindkét irányban igénybe vehetik a PayPal szolgáltatását, vagyis megszűnik az eddigi kettős állapot. A cég ugyanis tavaly nyáron csak a fizetést tette elérhetővé, pénz fogadására már nem volt lehetőség. A hónap közepétől azonban a lengyel és thai felhasználókkal egyetemben végre mi is a klub teljes értékű tagjaivá válunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Gerygrey #4
    Lesz itthon is paypal? Erről eddig nem is tudtam. Régóta várom és örülök neki, a myspace meg a fizetős zeneletöltés nem hoz lázba (na jó, egy piros pontot azért megérdemel a dolog a másolásvédelem nélküli MP3-ért meg a szerző által meghatározott árért, talán végre lesz egy normális online zenebolt)
  • Csepesz #3
    Ha már fitetni kell megveszem műsorosban!
  • csorfab #2
    1) Akiknek van pénzük
    2) Akik hülyék ahhoz hogy letöltsék máshol illegálisan
  • wanek #1
    Ki a franc akar ilyen fizetős helyekről letölteni?