Specker Balázs

A YouTube-sztori folytatódik: Marc Cuban visszavág

Mark Cuban nagypályás YouTube kritizáló egészen véletlenül pont arra a Los Angeles-i müsorszolgáltató vállalatra vetett szemet, amely a nyáron beperelte a videós oldalt.

A Los Angeles News Service nevet viselő cég egy alapvetően kicsinek mondható televíziós hírközlő vállalkozás. A vállalat vezetője az a Robert Tur, híres helikopterpilóta és újságíró, aki júliusban benyújtott keresetében azt állította, hogy a YouTube a szerzői jogok megsértésére bíztatja felhasználóit. A neves riporter azután fordult a bírósághoz, hogy a YouTube oldalán megtalálta engedély nélkül felrakott saját híradásait, köztük az 1992-es Los Angeles-i zavargásokról készült felvételeket is.

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy Cubannak, a világ első, kizárólag nagyfelbontású műsorokat sugárzó tévéhálózataként számon tartott HDNet társalapítójának vajon milyen haszna származhat egy ilyen kis hal felvásárlásában, ha annak értékesnek vélt videofelvételeit egyébként is átveheti? "Az első olyan vállalat, amely Los Angelesben HD-minőségben adja a híreket. Ezért is olyan értékesek számomra" - idézi Cuban indoklását a CNet.

Bár Tur már 1997 óta filmez HD-formátumban, azonban archívumának legjelentősebb darabjai, így a már említett 1992-es Los Angeles-i videó, vagy az O.J. Simpson utáni hajtóvadászat felvételei még a hagyományos technikával készültek. Magától adódik tehát a felvetés, hogy nem Cuban magánháborújának újabb hadműveletéről van-e itt szó igazából? A milliárdos persze szilárdan tagadja, hogy ilyesmi állna az ügy hátterében.

Mint ahogy arról mi is beszámoltunk, Cuban szeptemberben a nyilvánosság előtt is kifejtette, hogy a YouTube-on található temérdeknyi illegálisan felkerült anyag miatt "csak egy idióta vásárolná meg az oldalt". Azóta már kiderült ki lesz ez az "idióta", mivel a videomegosztó szolgáltatás egy hónappal ezelőtt a Google tulajdonába került. Úgy tűnik Cuban továbbra is hajthatatlan, ha a YouTube-ról van szó. Néha blogján tesz közzé kétes eredetű, kompromittáló információkat, máskor cégek mögé rejtőzve folytatja harcát az oldal ellen.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #3
    ez most komolyan hírértékü?
  • ssdb #2
    (you tube paranoiás)
  • ssdb #1
    hülye ez..