Berta Sándor

Megalakult a német kalózpárt is

A szervezet a hasonló svéd pártot tekinti példaképének, ám tartalmilag sokrétűbb kíván lenni és a német szerzői jogi törvény reformja mellett kiemelt figyelmet akar fordítani a magánélet védelmének is.

A Német Kalózpárt alapító gyűlésére a c-base nevű hétvégi rendezvény keretein belül került sor, amelynek témái között egyaránt voltak hardver-, szoftver-, tudományos és hálózati kérdések is. Az alapító tagok kinyilatkoztatták, hogy egy nyílt és nyitott szervezet szeretnének lenni, ami bár meghallgat minden javaslatot és elképzelést, azonban tántoríthatatlanul kiáll a magáncélú másolatok és a fájlcserélés mellett.

A párttagok ezenkívül fontos feladatuknak tekintik az emberek nyilvános megfigyelésekkel kapcsolatos védelmét, a szoftverfejlesztés és a géntechnika területén a szabadalmak számának csökkentését, valamint hogy a nyilvánosság hozzáférhessen a nyitott kutatás-fejlesztési programok tudományos eredményeihez. A cél azonban elsősorban a provokáció és az érdekvédelem, de az aktivisták nem zárták ki a 2009-es európai parlamenti és Bundestag-választáson való indulás lehetőségét sem.

Christof Leng 30 éves informatikus, a párt egyik alapítója a Zeit német online portálnak úgy nyilatkozott, hogy azt szeretnék elérni, hogy csak azért ne tekintsenek a hatóságok automatikusan bűnözőként valakire, mert a fájlcserélő hálózatok segítségével letölt valamit az internetről. A Német Kalózpárt elnökjelöltje szerint a fájlcseréléstől nem elrettenteni kellene az embereket, hanem sokkal inkább egy nagyszerű reklámlehetőségnek kellene tekinteni, amelynek a segítségével világszerte ismertté válhatnának az együttesek és így később a jelenleginél jelentősebb bevételekhez juthatnának a CD- és DVD-eladásokból.

Leng kijelentette: természetesen fontos, hogy az alkotók megkapják az őket megillető szerzői jogdíjakat, ám jó volna, ha mindezt modern törvények biztosítanák. Egy kutató például továbbgondol egy ötletet, szabadalmaztatja és az ezáltal máris gyakorlatilag elérhetetlenné válik a társadalom számára. Ráadásul elvész annak a lehetősége is, hogy valaki - mit sem vonva le az eredeti ötlet értékeiből - továbbfejlessze az elgondolást. Leng végül hozzátette: fórumukban eddig 600-an regisztrálták magukat és céljuk az, hogy mobilizálják az embereket és párbeszéd induljon a különböző felek között. Aztán majd kiderül, hogy mindez mire lesz elég a 2009-es választásokon.

A kalózpártok mozgalma nemrég Svédországból indult ki idén nyáron, azóta hasonló pártok alakultak Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és az Egyesült Államokban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #12
    remélem alakul egy ilyen párt.. régóta nem alakult új és értelmes párt...
  • Pharaoh #11
    A nép szavazhat össz európai pártokra is. Már nálunk is volt európai parlamenti választás.
  • halgatyó #10
    Én is rájuk szavaznék, ha Magyarországon is alakulna egy ilyen. Sőt, segítenék amennyire erőmből futja, ami persze nem nyom túl sokat a latba, sajnos.

    Tényleg: itt van ez a fenenagy EU, de a nép nem szavazhat össz-Európai pártokra. Ez érdekes gondolatokra vezet, ha egy kicsit továbbgondoljuk.
  • junior117 #9
    támogatom :)
  • strogg #8
    Ha megcsípnek, hogy töltöd fel az mp3-at, akkor csúnyán megnézheted magadat.Ez nem mentalitás kérdése. Ez tény. Valamit tenni kell a jogvédő SS ellen. :)
  • lazly #7
    Eljen a jo magyar mentas!!!
    Konyorgom, csak egyszer eljem meg azt, hogy ne a kollektiv pesszimizmus legyen a valasz mindenre! pls...
  • arty #6
    ha itthon is alakulna 1, végre lenne kire szavazni...
  • MEdievil #5
    hát rosszabbak nem lehetnének a mostaninál az biztos
  • lazly #4
    Hat akkor mozgositsunk. :)
    Ha aktiv lennel az ugy erdekeben, akkor a [email protected] -ra irj egy mailt. Tenyleg csak akkor, ha szabadidodbol szannal erre. Udv!
  • strogg #3
    Húzzatok bele fijjug :D