Berta Sándor

Eljárás az AllofMP3.com ellen Dániában

Ezúttal egy skandináv országban támadják az AllofMP3.com orosz portált, amely már évek óta szálka a nemzetközi zeneipar szemében - elsősorban amiatt, mert más kereskedők árainál jóval olcsóbban kínálja letöltésre a zeneszámokat és a zenei albumokat.

Hiába hivatkoznak az AllofMP3.com vezetői arra, hogy a dalokat legálisan szerzik be és minden eladott zeneszám vagy album árának 15 százalékát licencdíjként befizetik a ROMS orosz társaságnak, a zeneipar mégis hajthatatlan. A vita odáig fajult, hogy legutóbb már Oroszország WTO-csatlakozásának feltételéül szabták, hogy tiltsák be az oldalt. Egy dán bíróság most - a Nemzetközi Zeneipari Szövetség (IFPI) dán szervezete beadványának helyt adva - arra kötelezte a Tele2 távközlési céget, hogy a jövőben blokkolja a felhasználók hozzáférését az MP3-letöltő oldalhoz.

Miközben az IFPI képviselői örültek az ítéletnek, a dán internetszolgáltatók helyszínen tartózkodó szakemberei teljesen felháborodtak a döntés hallatán. "Ez az ítélet nem más, mint cenzúra" - nyilatkozta a dán távközlési gazdasági szövetség szóvivője. Ráadásul a szervezet szerint ez azt jelenti, hogy az internetszolgáltatók felelősek az ügyfeleik cselekedeteiért, ami nonszensz.

A skandináv kalózcsoportok egyik tagja pedig a bíróság döntését a szabad kommunikációt fenyegető veszélynek minősítette és úgy vélte, ez a cenzúra már a Kínában alkalmazott módszerekhez közelít. Sokan úgy vélik, hogy a mostani per a zenei áruház legutóbbi lépésére adott válasz. Mint ismeretes, az AllofMP3.com néhány napja bejelentette Music for Masses nevű projektjét, amelynek keretében ingyenesen bárki számára letölthető a zenei adatbázisukban fellelhető minden zeneszám 128 kbps-os kódolású változata.

A Tele2 egyébként fellebbez a döntés ellen, így jogerős ítélet csak később várható.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • silanor #6
    Szarok a farmra. En most toltottem fel az egyenlegem ujabb 15 dolcsival. Miota ez az oldal mukodik zenet mashonnan mar nem is toltok. Nekem meger albumonkent max 2 dollart, hogy tobbezer album kozul valogathatok, nem kell varni a megosztasra, nem kell visszaosztani es biztos, hogy jo minosegben van begrabbelve. Remelem nem zar be a site :(
  • tomo #5
    tomoritetlen wav ban is aruljak a cuccot
  • Molnibalage #4
    Tetszőleges minőségben lehet tudtomal letölteni. 128-tól 384 kbps-ig.
  • cateran #3
    Edes istenem,olvasd mar el a cikket.....
  • Gerygrey #2
    128-as MP3, még szép hogy olcsó. Ennyi erővel a Tescot is be lehetne záratni a silány minőségű occsógazdaságos cuccok miatt. Mondjuk nem tudom ki lehet az a marha aki 128-as mp3ért fizet, de ha van rá kereslet, miért ne.
  • Molnibalage #1
    Meg a kurva jó édesanyjukat! Semmi se elég mi? Az EU országok is úgy köcsögök ahogy vannak.

    Az egyik legkorrektebb oldal, amihez valaha csak dolgom volt. Igaz, hogy még nem töltöttem le semmit, de bele lehet hallgatni a cuccokba és adatbázisnak sem rossz...