Berta Sándor

Dél-Korea: robotot minden háztartásba!

Az ázsiai ország minden erejével igyekszik élen járni a digitális forradalomban. Jó példa erre a New Songdo City program, ami az RFID-technikát használó és a számítógépes rendszereket köti össze.

A New Songdo City program célja új alkalmazások és rendszerek kifejlesztése és tesztelése. A szélessávú internethozzáférések számát tekintve szintén a világ élmezőnyében van Dél-Korea, ez a tény csak erősíti az informatikai programokat. Az állam a legjobban a robotkutatásokat támogatja. A cél nemcsak humanoid, hanem háztartási robotok kifejlesztése és alkalmazása is. A helyi kommunikációs és információs minisztérium legújabb programja szerint ezer kereken guruló robotot szerelnek fel hamarosan a dél-koreai háztartásokban.


Az emberek öt prototípus közül választhatnak. A robotok fedélzeti programja szélessávú internethozzáférés segítségével állandóan frissíthetők. A kísérleti programban elsősorban tapasztalatokat gyűjtenek, megpróbálják kideríteni a prototípusok esetleges hibáit. Így várhatóan a jövő év elején piacra kerülő, ezer dollárt kóstáló robotok már tökéletesen végezhetik majd a munkájukat. A tervek szerint egyébként legkésőbb 2020-ra minden háztartásban lesz legalább egy robot.

"A mostani modellek egyaránt irányíthatók beszédutasításokkal és érintőképernyőkkel. A szoftvermoduljuk akár naponta frissíthető és a legkülönfélébb feladatokat is el tudják látni. Így például könyveket vagy szövegrészeket olvashatnak fel a gyerekeknek, valamint élelmiszereket és más árucikkeket rendelhetnek" - nyilatkozta Oh Sang-rok, a minisztérium munkatársa.

Cél az is, hogy a dél-koreai gyerekek minél előbb megtanuljanak a digitális korban is élni. Persze ez nem biztos, hogy jó a digitális bennszülöttek kialakulása. "A csemeték gyakran előbb tanulnak meg bánni az egérrel vagy a mobiltelefonnal, mint pálcikával enni" - mondta Park Jung-hyun, az LG Economic Research Instute szakembere.

A mai dél-koreai fiatalok közül a 3 és 5 év közötti korosztály tagjai már legalább havonta egyszer szörfölnek a világhálón. Egy dél-koreai gyermek átlagosan 3,2 éves korában sajátítja el az internet használatát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KisDzso #13
  LOL...majd átveszik fölöttünk az uralmat.. :D
 • Ryuuzaki #12
  Majd ha vörösen izzik a robotod szeme a napi szoftverfrisítés után és nem enged ki az utcára, majd akkor el lehet gondolkodni...


  ctrl+alt+del Megzakkan Zeke ezt érdemes elolvasni, meg a minisorozat többi darabját is
 • dez #11
  "Egy dél-koreai gyermek átlagosan 3,2 éves korában sajátítja el az internet használatát."

  Micsoda szöveg... Na és ez mit jelent? Rá tud klikkelni egy linkre?
 • Inquisitor #10
  Amúgy érdemes néha elnézni ide: http://robot.watch.impress.co.jp/
  Persze többsége fröccsöntött műanyag jellegű vacak, vagy drág játékszer, de elég sok olyan cucc van, amik mozgássérültek/betegek ellátására készül vagy kifejezetten segítik a mozgásban. Persze a rendőr, határőr, stb. robot még itt is ritka.
  (Elvileg 2 hét múlva mutatnak be egy plüsmacit, ami a beépített GPS és térkép alapján elmutogatja a kiscsókának mikor merre kell mennie a haver, nagymama, stb házához, a boltba, stb.)
 • Inquisitor #9
  Persze, ők fogják ezeket költséghatékonyan legyártani ;)
 • NEXUS6 #8
  "A robot azért jó, amiért bármely gép: Olcsóbban és hatékonyabban elvégzi a munkát az ember helyett, és megcsinál olyat is, amire az ember nem is képes."

  És ezt a kínai meg pakisztáni gyermekmunkásoknak is megmondták?
 • mikloss #7
  "Egy dél-koreai gyermek átlagosan 3,2 éves korában sajátítja el az internet használatát." Mi a fene??????? gyorsan tanulnak olvasni meg írni :D :D :D 3 éves korban én örültem annak ha fel tudtam álni és a gatyámba srzarni !!! :)
 • sailor470 #6
  Nem lehetetlen, hogy túl sok Asimov könyvet olvasnak arrafelé :)
 • BiroAndras #5
  Ez is egy szempont, de messze nem a legfontosabb. Még ha katonai alkalmazásról lenne szó, akkor talán.
  Vagy esetleg szexrobotokra gondoltál?
 • Sir Quno Jedi #4
  Sokkal fontosabb, hogy olyasmit is megtesz, amire az ember nem feltétlenül hajlandó... :D