Specker Balázs

Szenzorokkal a növények jólétéért

A San Franciscó-i székhelyű PlantSense egy olyan 25 és fél cm hosszú, karó alakú érzékelőt fejlesztett ki, amely a napfényből, a nedvességből, a termőföld-összetételből és más egyéb - a növény növekedését befolyásoló - tényezőből nyer hasznos információkat, és ez alapján tájékoztatja a felhasználót kedvence szükségleteiről.

A szenzort néhány centire kell a földben elhelyezni, majd USB-n keresztül csatlakoztatni a számítógéphez, hogy kapcsolatba léphessen a PlantSense weboldaláva. Ezt követően tudatja a felhasználóval, hogy növénye hogyan érzi magát környezetében, nem éri-e túl sok vagy túl kevés napfény, kap-e elegendő tápsót, illetve minden egyebet, amire egy növénynek szüksége lehet. Emellett az otthona mikroklímájához leginkább illő növényfajtákról is tájékoztatást kap a modern házikertész.

"Egy növényi életciklus-fejlesztő platformot hoztunk létre" - fogalmazott Matt Glenn, a kezdeményezés szülőatyja a CNet oldalán, majd hozzátette, hogy a talaj nedvességének elemzéséhez szükséges technológia attól a szakembertől származik, akinek a holdjárók föld-mintavételezését végző szoftver is köszönhető. Glenn elméjéből állítólag akkor pattant ki az isteni szikra, amikor egyszer fodrászánál megpillantotta az ablakban satnyuló virágokat, és tulajdonosának fogalma sem volt, miért végzi így nála minden növény.

A növénykínzás egyike Amerika kedvenc időtöltéseinek. A tengerentúliak - nem számítva a fűféléket - összesen 18 milliárd dollár értékben vásároltak különböző kül-, és beltéri növényeket 2003-ban, ami háztartásonként átlagosan 160 dollárt jelent. Egyes felmérések szerint durván a növények 14%-a pusztul el a vásárlást követő hetekben, és újabb 18%-uk az azt követő öt hónapban. A magas kipusztulási arány vélhetően abban is nagy szerepet játszik, hogy ugyanabban az évben az óceán túloldalán 23 milliárd dollárt költöttek növényvédő szerekre és tápsókra.

Az eszköz várhatóan 2007 őszén, 49,95 dollárért kerül forgalomba. A vásárlók egy évre szóló hozzáférést kapnak a PlantSense weboldalához, a következő évre körülbelül 20 dollárért lehet majd előfizetni. A szenzorban található elem nagyjából egy évig tart ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • juzosch #1
    Na ez aztán az időszerű hír. Hány éves technológia lehet ez? Ma már ennél sokkal előrébb tartanak, tehát elég régi lehet.