Berta Sándor

Berlinben elkészült az első intelligens ház

A hivatalosan T-Com-Hausnak nevezett épületben minden jelenlegi csúcstechnológia megtalálható, legyen szó távirányítható szórakoztató-elektronikai készülékekről, számítógépekről vagy a biztonsági rendszerekről.

A Deutsche Telekom, a WeberHaus, a Siemens és a Neckermann cégeknek mindössze három hónapra volt szükségük az egyedi ház elkészítéséhez. Achim Berg, a T-Com marketingigazgatója szerint nem egy "csicsás", különleges házat akartak tervezni, hanem egy olyan épületet, amelyet bárki megtekinthet, kipróbálhat és ami 15-18 hónapon belül már elméletileg bárki számára megvásárolható lesz. A Friedrichstrasse és a Potsdamer Platz között álló ház alig három hónap alatt készült el, ám ez a gyorsaság a szakemberek szerint nem ment a minőség rovására.

Ahogy belép az ember az épületbe, egy családi "értesítőfallal" találja magát szembe, amelyen minden fontos információ elérhető. E mögött látható a család információs központja, amelyhez az egyes családtagoknak külön egyedi rádiófrekvenciás azonosítója van. Lehetőség van arra is, hogy amennyiben senki nincs otthon, a vendégek hátrahagyhassák a videóüzenetüket. A beérkezett üzeneteket a család minden tagja lekérdezheti, de akár továbbíthatja is a mobiltelefonjára, a számítógépére vagy a notebookjára.


A ház minden szobájában van legalább egy LCD-képernyő, amelyekre mindennemű kommunikációs és médiaeszköz rá van csatlakoztatva. Az épületben található minden szórakoztató-elektronikai, számítástechnikai és háztartási készülék ugyanakkor egy központból irányítható. Az univerzális távirányítóként működő PDA segítségével bekapcsolhatók a zenelejátszó eszközök, előhívhatók - természetesen elektronikus papírként - a napilapok és megtekinthető bármilyen televíziós műsor.

A szükséges szoftvereket a T-Com és a Siemens fejlesztette ki. A PDA-n, amely a Fujitsu-Siemens készüléke, a Windows Mobile Pocket PC operációs rendszere fut. Reinhold Achatz, a Siemens szoftver- és műszaki technológiai fejlesztési vezetője elmondta, hogy a különböző alkalmazások egymással és az összes operációs rendszerrel kompatibilisek, ide értve a Linuxot is.

Az intelligens házban lévő hálózat elsősorban vezeték nélküli interneten (WLAN) és DSL-hozzáférésen alapul, amelyek segítségével akár videók vagy más multimédiás anyagok is letölthetők. Ráadásul a kapcsolatok minden tekintetben kétirányúak, így például távolról ellenőrizhető, hogy a sütő tényleg ki van-e kapcsolva és a fűtés is ki- vagy bekapcsolható. A házban felszerelt kamerák segítségével figyelemmel kísérhető, hogy a gyerekek éppen mit csinálnak vagy betört-e valaki. A jövőben a rendszer részét képezik majd a lakók egészségügyi állapotáról, például a pulzusukról vagy a testhőmérsékletükről tájékoztatást nyújtó alrendszerek is.


A PDA-készüléken ezenkívül állíthatók lesznek a fény- és hőmérsékleti viszonyok is, illetve a tökéletes hangzás is beállítható lesz. A színeknek szintén nagy szerep jutott. Mint azt Berthold Feiertag a Neckermann termékmenedzsere elmondta, a nappaliban a vörös, a fitneszteremben a rózsaszín, a hálószobában pedig a kék és a sárga színek dominálnak majd.

Reinhold Achatz úgy véli, hogy egyszerűbb lenne hagyománnyos módon betörni a házba, mint hackertevékenységgel. Achim Berg szintén "relatív elképzelhetetlennek" tart egy a T-Com ház elleni hackertámadást, de természetesen nem zárja ki ennek lehetőségét.

Achim Berg szerint a fő különbség a Fraunhofer Intézet mikroelektronikai és háztartási rendszereket tesztelő dortmundi inHaus háza vagy a Microsoft részvételével megépített müncheni Jelen Háza között elsősorban az, hogy a T-Com Haus-ban meglévő eszközök és rendszerek 12-15 hónapon belül bárki számára megvásárolhatók lesznek. Bárki jelentkezhet a projekt internetes oldalán, aki el szeretne tölteni négy napot a berlini intelligens házban. Eddig tízezren jelentkeztek, a szerencséseket később fogják kisorsolni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikike #13
    hogy adják?
    mikor lesz lakóparkba is itten?
  • Bret #12
    A scifiben látottak elérnek minket.
    A házhoz hiányzik egy párbeszéddel irányítható számítógép, de biztos lesz eccer.
    Ja és várom az első wireless adaptert amit a fejembe ültethetek.
  • Tetsuo #11
    Ezeket v ehez hasonló technológiákat már néhány éve bárki vásárolhat, USAban és a Távolkeleten nagy divat. Most ez a menő meg a kawaii, de SZVSZ ennyire nem függhetünk a zócska szoftverektől! Én inkább öko házat csinálnék, műanyag nélkül.
  • Traubi #10
    Király ház. De engem a kamerák kicsit idegesítenének. Ha minden a nethez van kapcsolva, még a kamerák is, akkor bármikor feltörhetik, és a magánélet minden cseppje a nagyközönség elé tárul. Nem lenne szar, ha te, meg a feleséged a hálószobában...vagy valamelyik gyerek éppen nyomja a zsebzsötemet, és apu meg végignézi...
  • Commandante #9
    ja, már csak szpnia kell jól, és nő se kell a kecóba
  • [HUN]PAStheLoD #8
    Nem rossz , előbb utóbb úgyis minden intelligens lesz , jó lenne ha környezetbarát is lenne mindamellett..
  • HUmanEmber41st #7
    És a hűtőbe, mosógépbe, micróba meg bemásznak maguktól a cuccok ?
    Az jó dolog, h minden szobában van képernyő amin TV-zni meg netezni lehet PPC távirányítással, de a többinek abszolút semmi értelmét nem látom..
    Meg jó az a napelem a háztetőn, de ahhoz kellene valami trópusi napsütés is, hogy a villanyszámlába 1 kicsit besegítsen...
  • Mipi #6
    Szerimtem jó lehet az a ház. A ház kívülről jól néz ki. Én azért nem jó szerintem hogy minden digitális lessz mert ha minden csak monitorokon megy meg tv stb, akkor a szemünk kicsit tönkre fog menni.
  • Scape #5
    Szerintem aki ilyen házat ki tud fizetni annak nem árt annyira a magas villanyszámla.
  • pemga #4
    Azért mert Berlinben van :). Napelemhez napsütés is kell.