Berta Sándor

Egyetlen irányítóeszköz intelligens otthonokba

Jelenleg még számos eszközt külön be kell kapcsolnunk. Így például ha fűteni, kávét főzni, televíziót nézni akarunk, külön berendezéseket kell kezelnünk, ami nem csak hogy kényelmetlen, de meglehetősen időrabló is.

A nemzetközileg elismert, világhírű Fraunhofer Intézet Mikroelektronikai Kapcsolók és Rendszerek Intézetének (IMS) szakemberei olyan rendszert fejlesztettek ki, amelynek segítségével az egy házban fellelhető minden berendezést egyszerre lehet irányítani. A kutatók az október 18 és 20 között megrendezendő berlini e/home kiállításon mutatják majd be először az új eszközt. A helyszínen felépítendő próbaházban minden lesz, ami egy átlagos lakásban, így konyha tűzhellyel, sűtővel és mosogatógéppel, könyvespolc, fotel, multimédiás televízió és más berendezések is.

"Szeretnénk bemutatni, hogy az általunk létrehozott rendszer segítségével akár egy egyszerű PDA-készülékkel is irányíthatjuk majd a lakásban lévő eszközöket" - mondta Klaus Schere, az IMS kutatója. A televízió képernyőjén keresztül különböző funkciókat és parancsokat választhatunk ki, például ajtó- vagy ablaknyitás, tűzhely kikapcsolása, fűtés beindítása vagy lekapcsolása, mosogatógép beindítása, aktuális televízióprogram megmutatása stb.


"A megoldás hasonlít a Media Center szoftverre, amellyel különböző multimédiás számítógépeket vezérelhetünk. Nos, az elv ugyanaz, csupán kibővítettük az irányítható eszközök körét. Persze mindehhez egy egységes szoftver kellett, amelynek nyelvén minden a hálózatba kötött berendezés ért. Ráadásul ezeket az eszközöket akár útközben az autóból vagy az interneten keresztül is irányíthatjuk" - tette hozzá Klaus Scherer. A rendszerbe illeszthető háztartási berendezések, szórakoztatóelektronikai készülékek hamarosan kaphatók lesznek a boltokban.

Az intelligens otthonok létrehozása nem új elképzelés, hiszen például az Intel szakemberei már 2003-ban felvetették az ilyen lakások, házak létrehozásának ötletét. Tavaly márciusban Berlinben már ki is állították az első intelligens házat. Az elmúlt években már kifejlesztettek az intelligens konyhát, az intelligens házőrzőt és szenzorrendszereket, sőt az intelligens irodát is megalkották. Hazánkban tavaly márciusban az Axelero és a Cisco mutatta be a digitális nappali koncepcióját a Lakástrend és Design 2005 kiállításon és egy felmérés szerint sokan szeretnének Magyarországon intelligens, távvezérelhető otthont. A legnagyobb problémát eddig a túl magas ár és a kevés vezérelhető eszköz jelentette. remélhetőleg azonban ez a jövőben meg fog változni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #9
    Ha központi fűtésed van, akkor nincs mit ki-be kapcsolni, mert van mindig :)
    Leszámítva a fa- és széntüzelésű kályhákat, általában megoldható, hogy időzítve, vagy távolról bekapcsolható legyen.
  • AgentKis #8
    Annak van esetleg értelme, hogy a fűtést távolról is be lehessen kapcsolni.

    Különben meg a sok időt inkább az a rengeteg idióta reklám vaszi el ami ömlik a kereskedelmi rádió/tv adókból. Egy egy reklám alatt legalább 50 háztartási eszközt lehet ki/be kapcsolni. Annyi meg nincs is egy normál házban, még ha inteligens akkor se...
  • efti #7
    ez mar megint mekkora hulyeseg... Az AMX mar 18 eve foglalkozik vele. Az idei Photokina kiallitoason is ott volt az eletnagysagu intelligens otthonuk. Meg ott voltak az ISE-n is ev elejen, meg meg vagy fel tucat masik kiallitason csak europaban..
  • jeva #6
    inkabb nem mennek bele mekkora gaz, h manapsag a fejlesztesek nagy resze nem a valos technikai, tudomanyos fejlodessel, hanem a szolgaltatasok fejlesztesevel foglalkozik .. erre mennek el milliardok ... h, a lusta millimosok meg lustabb milliomosak l1enek .. f@sza ?! .. inkabb azt kerdeznem: nem lehetne az ilyen cikkek helyett valami ertelmeset leferditeni ?
  • waterman #5
    ennek akkor lenne értelme, ha valaki sokat van házon kívül, vagy hetekre elutazik. mielőtt hazaér télen, rászól az automatikára, hogy legyen jó idő.. de a csetrest ugyanúgy nekem kell a mosogatógépbe rakni, szóval ilyen szinten távvezérelni hülyeség..
  • Shortstop #4
    még azt a kevés mozgást is elvetethetik az embertől amit otthon mozog. Bazze ha így folytatják mindenki dagadt lesz meg lusta takony.
    Bár nem kell neki behódolni ez igaz...
  • AranyKéz #3
    Arról nem is beszélve, hogy már évtizedek óta ígérgetik az intelligens otthonokat meg minden vackot, de ebből semmi sem valósult meg eddig sem, és ezután se fog. Az emberek mindig az olcsóbbat fogják megvenni, és ilyen (jelentéktelen) "kényelmi" szempontokat nem fognak figyelembe venni.
  • exatly #2
    Én is pont ezt akartam írni! Miért jó az nekem, hogy a mosógépet ha be akarom kapcsolni, át kell rohanni a nappaliba, benyomni a számgépet stb.
    Másrészt a cikk a kutatás szót használja pedig szerintem ez csak fejlesztés, és a kitalálóknak vagy nincs fantáziájuk, vagy sokáig akarják húzni-nyúzni és minél több pénzt összeszedni a néptől.
  • wanek #1
    "Jelenleg még számos eszközt külön be kell kapcsolnunk. Így például ha fűteni, kávét főzni, televíziót nézni akarunk, külön berendezéseket kell kezelnünk, ami nem csak hogy kényelmetlen, de meglehetősen időrabló is." és "A helyszínen felépítendő próbaházban minden lesz, ami egy átlagos lakásban, így konyha tűzhellyel, sűtővel és mosogatógéppel, könyvespolc, fotel, multimédiás televízió és más berendezések is."

    Hmmm... ekkora marhaságot!
    A könyvespolcot hogyan fogja kapcsolni? És a fotelt?
    Úgy általában is igaz, hogy nem valaminek a bekapcsolása az időrabló (ha az egyáltalán), hanem az eszközzel kapcsolatos egyéb tevékenységek.
    A mosogatógép esetén nem az kerül időbe, hogy egy gombot megnyomunk, hanem az, amíg belerakjuk az elmosogatandókat, meg azok kiszedése, mikor kész a mosogatás.
    Egy tűzhely, vagy sütő bekapcsolása is egy pillanat. De annak az előkészítése, amit főzni/sütni akarunk, nos, az időigényes.
    Egy TV bekapcsolása mennyivel időrablóbb a saját távirányítójáról, mint egy központi kapcsolóról?

    Ez az egész cikk, és a tartalma is röhejes, blőd és hazug.