Franczy

Ujjlenyomat-felismerő rendszer mobiltelefonokba

A különböző azonosító és biztonsági rendszerek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó AuthenTec Inc. képviselői a napokban bejelentették, hogy kifejlesztették a világ eddigi legkisebb ujjlenyomat-felismerő rendszerét, mely olyan parányi méretekkel rendelkezik, hogy akár még az apróbb mobiltelefonokba, vagy kéziszámítógépekbe is könnyedén integrálható.

A 2,5 x 2,5 centiméteres méretű szenzor működésének lényege, hogy méri az emberi ujj és a mérőfelület közötti elektromos jelek erősségét, és így minden eddiginél pontosabb és egyértelműbb azonosítás valósítható meg még abban az esetben is, ha az ember keze nedves, poros, vagy zsíros. A fejlesztők elmondása szerint az AuthenTec EntrePad AES3500 még azokat az embereket is képes az ujjlenyomatuk alapján azonosítani, akiknek valamilyen dörzsölés miatt erősen lekopott az ujjukon található bőrréteg, vagyis lényegében csak a kesztyűs kéz okozhat nehézségeket az új szenzornak.


A Melbourne-i székhelyű AuthenTec vezetői abban bíznak, hogy az újgenerációs ujjlenyomat-felismerő rendszer parányi méretei révén széles körben elterjed majd a mobiltelefonok és a kéziszámítógépek piacán, vagyis ezen készülékeket ujjlenyomatuk révén kizárólag az arra meghatalmazott személyek tudnák bekapcsolni, illetve használni. Az új szenzor esetében elsősorban a kiváló felismerőképességen és a kis méreteken van a hangsúly, ugyanis az eddigi hasonló megoldások méretük révén általában csak hordozható számítógépeken, vagy különböző ajtónyitó berendezéseken voltak használatosak, ráadásul precizitásuk sem volt épp a legjobb.

A fejlesztők elmondása szerint a szenzor annak köszönhetően lett ilyen parányi és pontos, hogy az eddigi megoldásoktól eltérően nem optikai elven működik, hanem rádiófrekvenciás technológiák segítségével. Az AuthenTec EntrePad AES3500-at egyébként a cég reményei szerint az eddig megszokott környezetekben, például repülőtereken is alkalmazni fogják, ára pedig nagy tételben nem haladja meg a 10 dollárt, vagyis 2800 forintot.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!