Rónai György

Microsoft: hangvezérlés a mobil eszközökbe

A szoftveróriás ma kezdte meg új hangfelismerő szoftverének forgalmazását, amely segítségével a felhasználók beszéddel irányíthatják a kézi gépeik fontosabb funkcióit.

A cég közleménye szerint a 40 dolláros, vagyis majdnem 10 ezer forintos szoftver a Windows Mobile for Pocket PC verziójához készült. Az új szoftverrel a felhasználók szóbeli parancsokkal navigálhatnak a menükben, megkönnyítve ezzel az adatokhoz, és funkciókhoz való hozzáférést.

"A hangvezérlés egyik fő felhasználási területének az olyan munkahelyeket tekintjük, ahol az embernek nincs szabad keze a mobil eszköz kezeléséhez, vagy az veszélybe sodorná az embert, illetve maga a billentyűzet el sem fér esetleg" - mondta el Dick Brass, a Microsoft technológiai vezetője.

A Microsoft Voice Command segítségével például autóban sem kell a billentyűzet után nyúlni, hanem egyszerűen az illető nevét mondva, a készülék már tárcsázza is. Ezen kívül képes naptárban keresni, vagy akár fel is olvasni a határidőnapló bejegyzéseket.

A hangvezérlési funkció ugyan már régebb óta elérhető a Windows operációs rendszerekben, és a legtöbb mobiltelefonban is, de a Microsoft szerint a kisebb kézi eszközökben eddig nem működött olyan kielégítően, hogy valóban hasznos funkcióvá váljon. A cég állítása szerint azonban az új szoftver már meglehetősen jó hangfelismeréssel bír.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Mice #9
  MONDOM FAGYJ LE!!!!
 • Pheel #8
  Nem mondtam, hogy mekkora újítás. Az én telóm egy másfél éves Nokia és már abban is van Voice Command.
 • Skynet #7
  Siemens S55 --> Bármilyen menüpontot tudsz hívni hangvezérléssel...:)
  És te magad tudod állítgani milyen menühöz milyen duma tartozzon...
  Microfosék nagggyon de nagggyon levannak maradva..:)
 • Pheel #6
  A hangvezérlés nem éppen egyenlő a hanghívással...

  Szezon-fazon... :-P
 • Bonewerkz #5
  hat... naptarban keresni ugyan nem, de hanghivasos tarcsazast tud az oreg 6210esem is, pedig mar igencsak viseltes... (3 eves...)
  aztan majd 5 ev mulva halljuk majd, hogy a makrosoft telok voltak az elso hanghivasos keszulekek!
 • Skynet #1
  Nemakarok beleszólni de ahogy elnézem a microfos le van maradva.....Már vagy 2 éve simán van hangvezérléses telefon:)))