Specker Balázs
Borerjesztés számítógéppel?
Amióta az emberiség hódolni kezdett a bor élvezetének, mindig azon törte a fejét hogyan tehetné még ízletesebbé e nemes italt, és egy kutató most a számítógépet is beveti a harcban.
Általában a tapasztalati úton való próbálkozás volt az egyetlen lehetőség előttük. Ide tartozott a különböző szőlőfajták kinevelése, a tápanyag megválasztása, vagy a szüretelés megfelelő időzítése is. Egy pittsburghi kutató most számítógép segítségével igyekszik a bortermesztés egyik leglényegesebb szakaszát - az erjesztés folyamatát - lemodellezni - írja a Globeandmail.com.
A tudósok még nincsenek teljesen tisztában azokkal az összetevőkkel, amelyek az erjesztés során jönnek létre és azt sem tudják pontosan, mitől nyújtanak ilyen kellemes perceket a borrajongóknak. Biegler professzor kutatása főként arra az élesztőgombára összpontosul, amely a cukorból alkoholt állít elő. "Még mi magunk sem tudjunk, mi lehet ennek a kísérletnek a végeredménye. A kérdéses gomba működését szeretnénk lemodellezni, majd ezután szabályozni magát az erjesztést, hogy a lehető legjobb minőségű bort kapjuk eredményül" - számolt be Lorenz Biegler, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója az Independentnek.
Biegler chilei kutatókkal és bortermelőkkel működik együtt a kísérletek során. A borszakértők arra próbáltak választ találni, hogy miért történik meg, hogy néha megáll az erjesztési folyamat, és túl sok cukor marad a borban. A munka nagy része a Santiagói Katolikus Egyetem egyik aroma laboratóriumban zajlik a boripar támogatásával. A szakemberek itt próbálják meg különválasztani azokat a vegyi anyagokat, amelyek a kellemes illatokért és ízekért felelősek. Biegler elmondta: a cél az volt, hogy még hatékonyabbá, kiszámíthatóbbá és jövedelmezőbbé tegyék a bortermelést. A professzor azt is hozzátette, hogy hasonló számítógépesített rendszerek már használatosak vegyi üzemekben, olajfinomítókban és gyógyszergyárakban is.
Általában a tapasztalati úton való próbálkozás volt az egyetlen lehetőség előttük. Ide tartozott a különböző szőlőfajták kinevelése, a tápanyag megválasztása, vagy a szüretelés megfelelő időzítése is. Egy pittsburghi kutató most számítógép segítségével igyekszik a bortermesztés egyik leglényegesebb szakaszát - az erjesztés folyamatát - lemodellezni - írja a Globeandmail.com.
A tudósok még nincsenek teljesen tisztában azokkal az összetevőkkel, amelyek az erjesztés során jönnek létre és azt sem tudják pontosan, mitől nyújtanak ilyen kellemes perceket a borrajongóknak. Biegler professzor kutatása főként arra az élesztőgombára összpontosul, amely a cukorból alkoholt állít elő. "Még mi magunk sem tudjunk, mi lehet ennek a kísérletnek a végeredménye. A kérdéses gomba működését szeretnénk lemodellezni, majd ezután szabályozni magát az erjesztést, hogy a lehető legjobb minőségű bort kapjuk eredményül" - számolt be Lorenz Biegler, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója az Independentnek.
Biegler chilei kutatókkal és bortermelőkkel működik együtt a kísérletek során. A borszakértők arra próbáltak választ találni, hogy miért történik meg, hogy néha megáll az erjesztési folyamat, és túl sok cukor marad a borban. A munka nagy része a Santiagói Katolikus Egyetem egyik aroma laboratóriumban zajlik a boripar támogatásával. A szakemberek itt próbálják meg különválasztani azokat a vegyi anyagokat, amelyek a kellemes illatokért és ízekért felelősek. Biegler elmondta: a cél az volt, hogy még hatékonyabbá, kiszámíthatóbbá és jövedelmezőbbé tegyék a bortermelést. A professzor azt is hozzátette, hogy hasonló számítógépesített rendszerek már használatosak vegyi üzemekben, olajfinomítókban és gyógyszergyárakban is.