Specker Balázs

Borerjesztés számítógéppel?

Amióta az emberiség hódolni kezdett a bor élvezetének, mindig azon törte a fejét hogyan tehetné még ízletesebbé e nemes italt, és egy kutató most a számítógépet is beveti a harcban.

Általában a tapasztalati úton való próbálkozás volt az egyetlen lehetőség előttük. Ide tartozott a különböző szőlőfajták kinevelése, a tápanyag megválasztása, vagy a szüretelés megfelelő időzítése is. Egy pittsburghi kutató most számítógép segítségével igyekszik a bortermesztés egyik leglényegesebb szakaszát - az erjesztés folyamatát - lemodellezni - írja a Globeandmail.com.

A tudósok még nincsenek teljesen tisztában azokkal az összetevőkkel, amelyek az erjesztés során jönnek létre és azt sem tudják pontosan, mitől nyújtanak ilyen kellemes perceket a borrajongóknak. Biegler professzor kutatása főként arra az élesztőgombára összpontosul, amely a cukorból alkoholt állít elő. "Még mi magunk sem tudjunk, mi lehet ennek a kísérletnek a végeredménye. A kérdéses gomba működését szeretnénk lemodellezni, majd ezután szabályozni magát az erjesztést, hogy a lehető legjobb minőségű bort kapjuk eredményül" - számolt be Lorenz Biegler, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója az Independentnek.

Biegler chilei kutatókkal és bortermelőkkel működik együtt a kísérletek során. A borszakértők arra próbáltak választ találni, hogy miért történik meg, hogy néha megáll az erjesztési folyamat, és túl sok cukor marad a borban. A munka nagy része a Santiagói Katolikus Egyetem egyik aroma laboratóriumban zajlik a boripar támogatásával. A szakemberek itt próbálják meg különválasztani azokat a vegyi anyagokat, amelyek a kellemes illatokért és ízekért felelősek. Biegler elmondta: a cél az volt, hogy még hatékonyabbá, kiszámíthatóbbá és jövedelmezőbbé tegyék a bortermelést. A professzor azt is hozzátette, hogy hasonló számítógépesített rendszerek már használatosak vegyi üzemekben, olajfinomítókban és gyógyszergyárakban is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akuma #6
    ha így is lesz, akkor is csak arra lesz jó, hogy a gazdag bortermelő még gazdagabb legyen (mert ki tudja fizetni a technológiát), a szegény meg mégszegényebb (mert nem tudja megfizetni)
  • BiroAndras #5
    Nem hiném, hogy erről lenne szó. Nem kell mindjárt a legrosszabbat feltételezni.
    Simán csak tanulmányozzák a folyamatot, hogy optimalizálni tudják. Ez azt jelenti, hogy több, finomabb, olcsóbb bor lesz.
  • Akuma #4
    :)
  • Darth Sith #3
    "tudom hogy most csak a matrix hiteti el az agyammal hogy ez a hús, szaftos..." ;)
  • Akuma #2
    Mátrix (amikor a kopasz kajál az ügynökkel)
    kb, de nem idézem a szöveget a filmből
  • Akuma #1
    azért ez a találmány kicsit túlzás
    hihetetlen, hogy mit meg nem tesznek egy adag plusz haszonért
    ugyanakkor gyerekesnek tartom ezt az "Istent játszom, édenkertet teremtek" elméletet
    minden földnek megvan a maga bor stílusa és íz-illat világa... kár lenne egy monoton számítógépes borra cserélni mindent
    én mindenesetre maradok az Egri és Tokaji hazai boroknál, a Debrői is bejövős, azt iszom amit éppen szeretnék, nem pedig egy számítógép legyártotta adott valamit
    igaz ez nálam elvi kérdés is