Gyurkity Péter

IBM-alkalmazottak egészségügyi adatai a neten

Az IBM az elsők között teszi lehetővé, hogy alkalmazottai az interneten keresztül is hozzáférjenek egészségügyi adataikhoz, a vizsgálatok eredményeihez - a rendszerben a biztonságra helyezik a hangsúlyt.

A Nagy Kék mintegy 330 ezer embert foglalkozta világszerte, ebből mintegy 130 ezer tengerentúli alkalmazottnak ajánlják fel a lehetőséget, hogy csatlakozzon a kezdeményezéshez. Az új online információs rendszerben elérhetővé válnak a különböző egészségügyi adatok, illetve a kezelések, vizsgálatok eredményei. A Reuters értesülése szerint szerdán körlevélben hozták a dolgozók tudomására az új lehetőséget, és az első alkalmazottak hamarosan csatlakozhatnak a rendszerhez.

"Az elektronikus egészségügyi adatokkal az a hosszú távú célunk, hogy a megfelelő intézmények és személyek szükség esetén könnyen és gyorsan, ám mindenképpen biztonságos úton jussanak hozzá az igényelt információkhoz" - áll a hírügynökség által hivatkozott dokumentumban. Természetesen már maga az ötlet is kiváltotta a személyi adatokat féltő szervezetek aggodalmát, és kétségtelen, hogy az IBM ezzel igen kényes területre lépett, ahol a biztonság mindenekfelett áll. Nem véletlen, hogy a nagyobb automatizálást még csak most - és igen nagy óvatossággal - kezdik pedzegetni, hiszen bár a technikai feltételek már jó ideje adottak, egy ilyen lépést egyetlen vállalat sem szeretne elkapkodni.

A Nagy Kék előnyére válhat, hogy jókora tapasztalattal bír ezen a területen. Áprilisban elhangzott, hogy a vállalat olyan új informatikai rendszereket fejleszt, amelyek az egészségügyi intézmények közötti információmegosztást hivatottak megkönnyíteni. Az Interoperable Health Information Infrastructure prototípusánál szintén nagy hangsúlyt fektetnek a biztonságra, amely legalább olyan fontos, mint az információáramlás sebessége és megbízhatósága. A Cell processzort szintén felhasználják a gyógyászatban, ahol komoly eredményeket várnak.

Az IBM a napokban jelentette be, hogy Magyarországon tovább bővítik a szolgáltatási üzletágat. Az IBM fővárosi szolgáltató központja, az IBM ISSC képzett, nyelveket beszélő diplomásokat, elsősorban közgazdászokat és könyvelőket keres, és a bővítás több száz új munkahelyet jelent. Christoph Dibon, az IBM ISSC vezetője kifejtette, építenek az itthon rendelkezésre álló tudásra, a képzett munkatársakra, a kulturális háttérre, megfelelő gazdasági és politikai körülményekre.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!