Berta Sándor

Drága lesz a német elektronikus betegkártya

A német Magán Betegbiztosítók Szövetsége (PKV) szerint minden előzetes költséghatárt át fog lépni a 2006-ban bevezetendő új elektronikus betegkártya. A legújabb becslések szerint a rendszer akár a korábban tervezett összeg háromszorosába is kerülhet.

"Korábban úgy számolt a német kormány, hogy 1,4 milliárd euróból kihozza az elektronikus betegkártyát. Nos, sajnos egyre inkább úgy tűnik, hogy ez összeg inkább a négymilliárd euróhoz közelít, mintsem a másfél milliárd euróhoz" - nyilatkozta Klaus Dietz, a PKV elnöke. Hermann Barenfanger, a TKK betegbiztosító szóvivője ugyanakkor cáfolta állítását: senki sem tudja, hogy a rendszer végül mennyibe fog kerülni, így felelőtlenség előzetes jóslásokba bocsátkozni ebben a kérdésben.

Az eredeti tervek szerint 2006-tól Németország mind a 82 millió állampolgárának lenne elektronikus betegkártyája. Ez váltaná fel a hagyományos társadalombiztosítási kártyát és a szakemberek szerint ezáltal jelentősen javulhatna az orvosi ellátás.


A rendszer több lépcsőben kezd működni. Először az elektronikus receptek veszik át a hagyományos receptek helyét, majd a sürgősségi betegellátásban és a 112-es segélyhívó hálózatban kap egyre nagyobb szerepet az új rendszer. Végül minden állampolgárnak lecserélik a TB-kártyáját és az új elektronikus kártyák már tartalmazni fogják nemcsak a személyi adatokat, de azt is, hogy az illető szenved-e és ha igen, milyen betegség(ek)ben, mikor és milyen kezeléseket kapott stb. Adatvédelmi szempontból fontos kiemelni, hogy a beteg maga döntheti el, hogy a kártya pontosan milyen információkat tartalmazzon.

Az igéretek szerint az új kártyával az Európai Unió többi tagállamában is megfelelő ellátást kaphatnak majd a német állampolgárok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • enrico #10
    Igen, ezt most hallottam én is a TV hiradóban ill. olvastam elektronikus sajtóban. Ezért idéztem ezt a példát is.
  • Cat #9
    "Aki büncselekményből adódóan okoz egészségkárosodást másoknak, azok kezelését miért "én" fizetem?"

    Ezt már visszaperli a TB, idén eddig 4 Mrd forintot. Külön tarifák vannak már meghatározva egy kocsmai verekedés, autóbaleset stb-re. Tehát ha kivered valakinek a fogát, akkor ha a rendőrség bunosnek talál, a TB visszaperli rajtad a fogkezelés árát, hisz azt te okoztad.
  • enrico #8
    Igen, kb. ennyi ember nem rendelkezik biztosítással. Mert munkanélküli, mert bűnöző, mert léha, vagy mert önként nem fizet, mert azt hiszi ő nem betegedhet meg, vagy mert nincs annyi pénze. Ez utóbbi érdekel engem. De az ő részükre vannak segélyszervezetek, akik segítenek az eü-i ellátásban. Úgy mint anno a romániai magyaroknak segítettek itthon eü-i ellátást intézni olyanoknak, akikkel kint nem foglalkoztak, vagy nem tudtak.
    Sürgősségi ellátást megkapja ott is mindenki. Nincs olyan, hogy nincs biztosítása és hozzá sem nyúlnak, teszem ezt hagyják elvérezni. Ez mendemonda.

    Sokan igazságtalannak és egyenlőtlennek tartják az amcsi rendszert, ez részben igaz, de csak részben! Erről lentebb majd.

    "Európában is kivonul az állam". Igen. Mert a jelenlegi rendszer nem tartható fent. Több a nyugdíjas mint az akítv dolgozó, akik nem tudják ellátni az egész társadalom eü-i terheit. Magyarországon mindössze 2,8 millió aktív dolgozó van, aki fizeti a TB-t. Ennyi embernek kell ellátnia 10 millió eü-i, valamint ~ 3 millió ember nyugdíját. Ez az arány évről-évre romlik. Nemcsak nálunk, hanem máshol is. Ráadásul joggal merül fel az a kérdés, ill. a rendesen dolgozó és Tb-t fizetők részéről az az igény, miszerint az alkoholisták, a kábszeresek, az orvos utasításait nem betartó ilyen-olyan betegségben szenvedők rendszeres kezeléseit miért nekem kell fizetni? Aki büncselekményből adódóan okoz egészségkárosodást másoknak, azok kezelését miért "én" fizetem?
    Nálunk sajnos egyéni felelősség nincs. És ez nagy hiba. Azt hiszik sokan, hogy az eü-i ellátás ingyenes és jár. Hát nem. Mert nem ingyenes, hanem ugyanúgy mint más pénzbe kerül. A alkeszt kikezelik a hasnyálmirigy-gyulladásából, hazamegy ugyanúgy iszik tovább..havonta kezelik a különböző kórházakban ill. kül. osztályokon. Megmentik az életét, mert majdnem elvérzik a nyelőcsővisszerességéből, de nem jön vissza kezelésre, nem szedi a gyógyszert, jah és mellesleg iszik tovább. Ez sajnos TÚL sok embert érint és rohadt sok pénzbe kerülnek. Ugyanez vonatkozik a dohányosokra, az utasításokat nem betartókra (cukorbetegek stb.).
    A fentiek miatt igenis igazságosabb az amcsi rendszer, mert nagyobb hangsúlyt helyez az önnállóságra és az egéyni felelősségre, ami nálunk teljesen hiányzik.
    A fentiek miatt elindult az öreg kontinensen is egy változás, a nagy része (korfa eltorzulás stb.) egyfajta kényszer, nyomás.
    Ennek ellenére vannak EU-s országok, ahol pl. a többbiztosítós modell működik és a kezdeti bukkanók és zökkenők után nagyon jól és mindenek előtt nyitottan, igazságosan és egyenlő esélyeket adva működik (Hollandia). Mindez csak szabályozás kérdése! Az államnak itt van iszonyatos nagy szerepe és felelőssége!
    A kártya ennek elébe megy, valamint a "taj-kártya" egyik modernebb változata is, szóval a változás előszele is meg nem is. Egyenlőre. A változás kell. A változás nem szükségképpen rossz. A célt kell jól meghatározni, az odavezető utat pedig kikövezni, mert ha a cél jó, azért mocsáron át nem fogunk eljutni, mert elsüllyedünk.
  • enrico #7
    szekréció helyett inkább a szelekciós a jobb és helyesebb kifejezés ;-)
  • Laci73 #6
    szekréció: kiválasztás elvén működő
  • Laci73 #5
    Enrico: akkor bizonyára Te is tudod hogy az USA lakosságának (és itt az állampolgárokra gondolok, nem az illegális bevándorlókra) egyharmada-egynegyede nincs bevonva a TB-be (már ha lehet az ottani szekréciós biztosítási rendszert társadalminak nevezni), köszönhetően a nem állami finanszírozású rendszernek, így nem jogosultak ellátásra - fizetniük kell. A feketelistákról, és a biztosítás hiányában meghaltakról mondottakat fenntartom.

    Európában is általános jelenség hogy az állam kivonul az egészségügyből. Ennek első jele az ehhez hasonló chipkártyás azonosítók bevezetése, amelyek automatikusan válnak majd az egyre zsugorodó állami alapellátás biztosítéka helyett a magánosított intézmények azonosítóivá. Egyszerűen arra szolgál: fizetsz-e vagy sem, és ha fizetsz, akkor mennyit.

    Politikus semmi pénzért sem lennék, de majd tíz-tizenöt év múlva gondoljatok rám, amikor beválik a jóslatom. Boldog persze nem leszek ettől...
  • enrico #4
    Ezeket kategórikusan visszautasítom, lévén dolgoztam kint az USA-ban kórházban. éS nem úgy van ahogyan azt Te állítod. Ezt max a politikusok szeretik igy lesarkitani és a valótlanságokkal traktálják a népet eü-i rémképek kapcsán!
  • Laci73 #3
    Irkab1rka: én legalább érthetően beszélek, igaz a tendeg hollandul jelent is valamit :)

    Meglep hogy nem ismered az amerikai gyakorlatot. Alapellátás esetén valahogy úgy működik a rendszer, hogy ha nincs társadalombiztosítási azonosítód, az orvosok döntik el: vagy mész a nylonzsákba, vagy kinézik belőled hogy tudsz fizetni, és kiszámlázzák a család részére a költségeket (akkor is ha meghalsz). Valóban nem hiszed? Valóban, mert ez nem publikus tény, de ezt tudja mindenki odaát. Feketelisták vannak (gyakran szó szerint feketék :)) a szegény környékekről, ahová pl. egy rohamkocsi ki sem megy.

    Rossz és bizonyos. Ha pedig valakiről kérdezünk, azt szoktuk írni: ki vagy Te, nem pedig mi vagy Te. Birka biztosan nem vagyok :)
  • irkab1rka #2
    1, melyik tendeggől beszélsz,
    2, talán jelöld meg az információforrásodat, mielőtt valótlant találsz állítani. "Rossz", "bizonyos"? Mi vagy te? Politikusjelölt? :-S
  • Laci73 #1
    "Ez váltaná fel a hagyományos társadalombiztosítási kártyát és a szakemberek szerint ezáltal jelentősen javulhatna az orvosi ellátás."

    Ó hogyne. Apróságként megmutatja majd azt is, hogy milyen ellátást tudsz kifizetni, a jövedelmed alapján hová vagy sorolható. A tengerentúlon már olyan TB rendszer van, hogy ha "rossz" helyen laksz, bizonyos színvonalasabb intézményekbe be sem teheted a lábad, legfeljebb feldobhatod...