Napi Online

A nagyhalaké a pálya a neten

Az utóbbi időben koncentráció figyelhető meg az internetes médiapiacon, ahol két szereplő vált meghatározóvá - a témával kiemelt helyen foglalkoznak Tihanyban ma, az Internet Hungary konferencián.

Általános tendencia, hogy ha valakinek jó ötlete támad s magas látogatottságot, illetve megfelelő árbevételt ér el, akkor a Sanoma vagy a T-Online kettősből valamelyik biztosan megpróbálja megszerezni. Ezek a cégek az organikus fejlődés helyett egyelőre inkább akvirálnak, vagyis felvásárlásokkal bővítik portfóliójukat. Egyes szakemberek szerint az online hirdetési piac kicsi ahhoz, hogy egy-egy kisebb tematikus portál egymaga megéljen, ezért legtöbbször közös értékesítési csoportba szerveződnek. (Más szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy a kisebb oldalak igenis önfenntartóak tudnak lenni.)

A Carnation igazgatója, Tóth Krisztián jelezte: az online médiapiacon egyre több akvirálás figyelhető meg. Tavaly ilyenkor a Sanoma vásárolt állásportálokat (profession.hu és jobmonitor.hu), az idei akvizíciók közül kiemelkedő volt az iWiW-tranzakció, amelyben a T-Online - többek között az origo tulajdonosa - állt a vevői oldalon. Az ügylet segítségével és az eltérő látogatói összetétel miatt már több mint napi egymillió látogatót lehet elérni.

Szintén a T-Online-hoz kötődik az Adnetwork hirdetési hálózat felvásárlása, amellyel egy egyre fontosabb szerepet játszó hirdetői csoportnak, a kis- és középvállalkozóknak tudnak hirdetési lehetőséget biztosítani. A Habostorta-csoport vásárlói kedve már évek óta töretlen és tudatos. Többek között a tavaly év elején felturbózott iqteszt.hu oldallal kötött megállapodást a cég, ez év kezdetén pedig 100 százalékos tulajdonosa lett a Gyalogló közösségi oldalaknak.

Az iqteszthez hasonló arculatfrissítéssel, koncepcióátgondolással köztudatba kerülés egyébként is jó recept egy, a magyar piacon, amatőr kezdeményezésből jól menő üzleti vállalkozássá növő, magát megmutatni kívánó, megkomolyodó csapatnak arra, hogy felfigyeljenek rá a potenciális befektetők - vélekedett Tóth Krisztián. Természetesen ennek ára van, mert egy profi online ügynökség megbízásával, pr-segítségével kerül igazán reflektorfénybe a korábbi "amatőr" site. Ha viszont jó az üzleti vállalkozás, akkor megéri az egyszeri, önmagára fordított befektetés.

A felvásárlói oldalon álló Habostorta időközben a másik oldalra került: a német Holtzbrinck Networks jelentős többségi részesedést vásárolt a cégben. A Georg von Holtzbrinck-médiacsoport online divíziója e tranzakciót stratégiai jelentőségűnek tartotta, a társaság tervei szerint további tranzakciók megvalósításával meghatározó szerephez kívánnak jutni a kelet-európai régió internetes piacán a következő időszakban.

Tóth Krisztián hozzáfűzte, kisebb, de egyre fontosabb jelentőségű a self-publishing előretörése, amit jelez, hogy az Econet tavaly felvásárolta az Indextől - amely akkor még nem tulajdonított fontosabb jelentőséget ennek a szegmensnek - a Freeblogot, majd az idén a T-Online kötött stratégiai megállapodást a Blogtérrel.

Szakértők szerint bizonyosra vehető, hogy az online tartalomszolgáltatói piacon az eddig tapasztalt konszolidációs folyamat a későbbiekben sem veszít üteméből. Miután a múlt évben az Aegis-csoporthoz tartozó Isobar felvásárolta a Kirowskit, így a Carnation maradt a legnagyobb magyar tulajdonú, független hazai online fullservice ügynökség. "Természetesen a függetlenen van a hangsúly, ami nem jelenti azt, hogy ez mindig így marad. A megfelelő exit-időpont és vásárló kivárása, kiválasztása a feladat" - reagált Tóth Krisztián a jövőt feszegető kérdésekre.

Előbb-utóbb egyébként a kereskedelmi színtéren megjelennek Magyarországon a "nagyok", vagyis beléphetnek a piacra a nagy külföldi aukciós vagy forgalmazó portálok (amazon.com, e-bay.com). Egyes vélemények szerint e cégek például a vatera.hu felvásárlásával válthatnak jegyet Magyarországra. Ide kapcsolódik még, hogy korábban Magyarországot illetően nagy volt a bizalmatlanság, leginkább a postázásokat illetően. 2006. szeptemberétől 14-étől PayPal-ország lett Magyarország is, így közvetetten, de előrevetíthető akár az eBay itthoni terjeszkedése is, miután a PayPal e cég kezében van. A már most jelen lévő külföldi kiadókon kívül nem valószínű, hogy újabb, kifejezetten online kiadó érkezne a közeljövőben - mondta Tóth Krisztián.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Indigo #25
    Képzeld, tudok olvasni :)

    Csak Mordent akartam kicsit forgatni, mert sejtettem, hogy fogalma sincs az SG tulajdoni viszonyairól, csak okoskodott, és ráadásul téves összefüggéseket látott :)
  • BCS CORPS #24
    talán azért mert sokkal kevesebet tojik mint amennyit adnak érte
    egy nagy halnak meg sokszor nem az az érdeke hogy sokat tojik e vagy sem de annyit tojik hogy az már eléri a konkurenciának nevezhető szintet azt inkább bekebelezik hogy továbbra is náluk legyenek a legtöbben
  • Gerygrey #23
    -Szóval akkor kinek a tulajdonában van az SG? :)

    -Jó, mondjuk, hogy nem akarok leszaladni az oldal aljára, vagy nem látom az összefüggéseket, vagy teljesen hülye vagyok :)


    Olvasni azért tudsz? :D
    © 1998-2006 SG.hu Kiadói Kft. - Minden jog fenntartva!
  • atlagember #22
    Nem értem, hogy egyesek miért adják el az aranytojást tojó tyúkjaikat?
  • lexor #21
    roliika akkor kaszálsz ha nem vesznek meg......
  • BártfaiB #20
    Viszont ettől még nem lett könnyebb az ebayen való vásárlás. A gondot legtöbbször az okozza, hogy a szállítást csak az USA-n belül vállalnak, és viszonylag kevés a "worldwide".
    Bár ha összehoznák a vaterát az ebayel, hamar kiugranának az árkülönbségek.
  • Indigo #19
    http://www.sg.hu/cikkek/47142/nem_alakitja_at_a_paypal_a_hazai_piacot

    "Szeptember 14-étől Magyarországon is teljessé válik a PayPal szolgáltatás, már nemcsak küldeni, fogadni is lehet pénzt az online rendszer segítségével."
  • BártfaiB #18
    A cikk szerint "2006. szeptemberétől 14-étől PayPal-ország lett Magyarország is."
    Ezt nem értem. Nekem már jóval korábban volt PayPal-es számlám, amit használtam is, és vásároltam is az ebayen. Mi változott meg most?
  • roliika #17
    Ejj de boldog lennék, ha a nagy halacsok megvennék az oldalam. :D Na de majd énis megnövök ám idővel, és kaszálok...mert megvesznek! X-D
  • Morden23 #16
    Ezt értem én is, el tudom olvasni, hogy designed by illetve powered by.

    Nem hoztál kellemetlen helyzetbe, csak nem vágtam le, hogy mire megy ki a játék :)