Specker Balázs

Chipgyárat vettek az Apple exvezetői

A egykori Apple-vezérek triumvirátusa által alapított cég a héten bejelentette, hogy 260 millió dollárt fizet a Jazz Semiconductor chipgyártó vállalatért.

A Gil Amelio, Ellen Hancock és Steve Wozniak által alapított Acquicor idén márciusban - egy meglehetősen rendhagyónak mondható részvényügylet keretein belül - mintegy 160 millió dolláros tőkeinjekciót kapott egy új technológiai leányvállalat beindítására. A Jazz egy magánkézben lévő cég, amely egykor a Conexant Systems részére gyártott félvezetőket. Amelio korábban a Rockwell International azon részlegét vezette, mely tulajdonképpen a Jazz elődjének is tekinthető. A Rockwell ugyanis először teljes chipüzletét a Conexantba tömörítette, melyből 2002-ben létrejött a Jazz - mint a Conexant és a Carlyle Group chipgyártásért felelős vegyesvállalata - írja a ZDNet.

Az Acquicor tájékoztatása szerint a felvásárlást a márciusban kapott összegből, valamint a Wachovia Capital Finance 65 millió dolláros hozzájárulásával finanszírozzák majd. A megállapodás várhatóan 2007 első felében zárul le, a vételár azonban még módosulhat az esetleges előre nem látható kiadások miatt. Amikor idén márciusban megkapta a tőkeinjekciót, az Acquirer megígérte, hogy amennyiben 18 hónapon belül nem talál felvásárlásra érdemes céget, visszatéríti a pénzt részvényeseinek. Wozniak elsőszámú vállalata, a Wheels of Zeus, még azon a héten bejelentette, hogy kiszáll.

A tervek szerint az Acquiror lenne az anyacég, a Jazz pedig leányvállalatként folytatná tovább működését. Amelio maradna a vezérigazgató, Hancock az ügyvezető-igazgató és Wozniak a technikai-igazgató, míg Shu Li, a Jazz vezérigazgatója is megtarthatná pozícióját.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • abzu #1
    Senki semmit már 3 napja?