Gyurkity Péter

A Parhelia utódján dolgozik a Matrox

A professzionális megoldásokra szakosodott cég új fejlesztéseken munkálkodik, de a részleteket még nem tudni. Továbbra is kérdés, hogy mi lesz a Shader Model 2.0, DirectX 10 támogatással.

A találgatások akkor kezdődtek újból, amikor a cég bejelentette a Mosaid Memorize technológiájának licencelését. Ez DDR2-re épülő interfészt, memóriavezérlőt takar, amely a jövőben elkészülő 90 nanométeres grafikus chipekben érkezik majd. A részleteket nem árulják el, a Matrox még arról sem hajlandó beszélni, hogy milyen újításokon dolgozik. A jól értesültek az utódok érkezését nem vonják kétségbe, de véleményük megoszlik a különböző technológiák támogatásáról.

Ezek között szerepel a Shader Model 2.0 és a DirectX 10, amely természetesen a Windows Vista kompatibilitást is jelentené. Ez már csak azért is érdekes lenne, mert a 2002-ben megjelent Parhelia chip továbbfejlesztéséről eddig semmilyen információt nem közöltek. A DDR2 támogatása és az eddigi ismereteink alapján biztosra vehetjük, hogy nem kifejezetten otthoni felhasználásra szánt erőgépek érkeznek, hanem profi megoldásokba szánt speciális eszközök, amelyek nem fogják meghódítani a tömegeket. Mindenesetre érdekes lesz, ha a vállalat végre új példányokat dob piacra.



A Matrox legutóbb a grafikusokat és játékosokat egyaránt megcélozta fejlesztésével. A TripleHead2Go névre keresztelt megoldása egy Palm méretű elosztó, amely három kijelző csatlakoztatását teszi lehetővé egyetlen átlagos grafikus kártyához. A teljes piac mindössze 1 százalékát birtokolják, így nincs is sok esélyük szembeszállni az Nvidia vagy az ATI uralmával. A Parhelia PCI Expresses változata 2004-ben jelent meg, azóta nem sok fejlesztésről érkezett hír.

A cég a költségek és a kockázat csökkenésével indokolja a MOSAID megoldásának licencelését. Kérdés, hogy mikor és milyen fejlesztésekkel jelennek meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #22
    Ott az órajel ellensúlyozza a 128 bitet.

    Na persze a most jövő generációnál meg már a 256 bit is kevés, többet követel, de adnak is hozzá bőven, ha nem is egykönnyen és olcsón. Kérdés, mi lesz a rákövetkező generációnál, vagy az arra következőnél. Ott úgy tűnik, újra gond lesz a memória, ha ki nem találnak valamit. Vagyis valami már van fejlesztés alatt Inteléknél: chipek közötti optikai kapcsolat!
  • NEXUS6 #21
    Na ja. A jelenlegi kártyám viszont csak sima DDR ramos.;)))
    Hát télleg nem egy csúcs modell. Viszont igen csak szereti, ha a memcsi frekit nyomom felfelé, kár hogy csak 10%-hajlandó elviselni.

    Ettől függetlenül biztos igazad van a csúcskariknál.De még jelenleg is DDR2-vel is elég sok karit adnak, igaz inkább alsó kategóriákban.
  • arty #20
    ez butaság :)

    - pixel shader 1.0 program ha jol rémlik max 64 utasitásból állt, de lehet annyibol sem .. ma ez akár 65000 is lehet (ok, ennyi nem kell, de LEHET, a 64 mindenképpen kevés volt)
    - nincs dynamic branching 1.0 alatt, még 2.0 alatt sem: lassu!!!!
    - lebegőpontos számitások : a legszebb HDR !

    nincs is értelme sorolni, az 1.0 egy vicc volt, elég hamar fel is váltotta az 1.1 és 1.4, igazán 1.0 sosem volt használva mert egy sz*r, egy első kisérlet ... :)
  • arty #19
    alapvetően megváltozott azóta a helyzet! már nem sdramok vannak a kártyákon, hanem DDR3, 1500mhzeken, 256bites optimalizált memoriavezérlőkkel... és immár ott tartunk, hogy a GPU a lassu, nem a ram... a shader egységek fogják vissza a kártáykat.

    probáld meg huzni egy mai csucskártya memoriáját: alig lesz sebességnövekedés, ha viszont a GPU-t tuningolod, szinte egyenes arányban jön a pluszteljesitmény ...
  • Tomalak #18
    De + 1 TV t nem tudja lealábbis a 9800pro nem, megpróbáltam de megkeveredett mint a magyarkártya szal inkább hagytam...
  • PíszLávJuniti #17
    Kösz. Tehát a több kimenete miatt használható?
    Az én mamár őskorinak számító Atim is tudja, és egyszerre két monitort ki is használom, igaz az egyik van csak DVI on, a másik analóg... És úgytudom, hogy a legtöbb azóta megjelent VGA tudja ugyan ezt.
  • Yfel #16
    "...Bár tény hogy mindkét esetben van egy viszonylag nagyszámú fanbase akik a szart is megveszik jó drágán, úgyhogy amig ez ígymarad ellubickolnak ezek a cégek..."

    Mint Pl ezt...a Matrox mar regota nem az otthoni felhasznalokat szolgalja.

    Y
  • vice #15
    "Inkább az a szánalmas, hogy beveszed hogy az SM 1.0 és a 4 között bármi újítás is van, pedig csak marketing az egész..."

    Megtennéd, hogy ezt kifejted bővebben?
  • silanor #14
    Nah elmondom mitol professionalis a cucc. Mivel mi Matrox Parhelia-val dolgozunk.
    A kartya dog lassu, OpenGL nuku. Viszont van egy olyan tulajdonsaga amitol megis sokan ezt valasztjak ha munkarol van szo. Megpedig, hogy egyszerre kepes lekezelni 2 monitort + 1 TV-t. Igy a munkat azonnal meg is lehet nezni TV-n. (Tamogatott software-ek: PS, AfterFX, 3DStudio...) Jah es a repulogep szimulatorokat is tamogatja.
  • NEXUS6 #13
    Hát igen, még '99 környékéről emléxem egy cikkre amiben valami bika videokártyát teszteltek, és már akkor azt írták, hogy a GPU teljesítménye fényévekre van attól, mint amit a videokarira szerelt RAM-ok ki tudnak szolgálni.

    Nekem úgy tűnik a helyzet azóta sem változott, a sok extra fícsör (amiket csak évek múlva fognak a játékok használni - talán) még mindíg másodlagos ahhoz képest, hogy a GFX-karin milyen sebességű RAM van!!!