Rónai György

PCI Express Parhelia a Matrox kínálatában

A Matrox Graphics bejelentette az első PCI Expresses termékét, amely lényegében a 2 évvel ezelőtt debütált Parhelia felújított változata. Persze, hogy a kártya amely már akkoriban sem volt túl sikeres, mennyire lesz népszerű az új interfésszel...

"A Matrox büszkén jelenti be a Parhelia APVe kártyát azon kreatív, professzionális felhasználók számára, akik váltanak a PCI Express interfészre, és továbbra is speciálisan erre a célra kifejlesztett megoldást akarnak az audió, fotó, és videoszerkesztéshez. Ez a jövőbe mutató grafikus megoldás lehetővé teszi a helytakarékos flat panelek, és a HDTV használatát is, a Matrox atom-stabil driver támogatásának, és kitűnő képminőségének köszönhetően." mondta el Caroline Injoyan a Matrox Graphicstól.

Ahogy az várható volt, az új PCI Express termék nem újdonság, tehát architektúrálisan semmiben nem különbözik az eredeti, immár 2 éves Parheliától. A chip még a DirectX 9.0-t sem teljesen támogatja, és teljesítményéből adódóan a komolyabb 3D-s alkalmazásokban nem rúg labdába sem az ATI, sem az nVIDIA termékei mellett.


A Matrox Parhelia APVe PCI Express x16 kártyán 128MB DDR memória, valamint DualHead, és TripleHead támogatás is van. Éppen ezért akár három megjelenítőt is ráköthetünk egyszerre - továbbra is ez az egyetlen pozitívuma a kártyának. Logikusan tehát a Matrox is azt reklámozza, hogy többképernyős környezetekbe ajánlott. A Parhelia dupla 400MHz-es RAMDAC-ja akár 1920x1440-es felbontást is tud CRT monitoronként, illetve 1920x1200-as felbontást flatpanelenként. Természetesen támogatja az S-Video, és a HDTV kimenetet is, utóbbin az 1080i és a 720p is támogatott egy YPbPr analóg komponens kábel segítségével. A támogatott üzemmódok között van például a két képernyő + HDTV, két-DVI + SDTV, TripleHead desktop mód, DualHead Clone, DualHead Zoom is.

A kártya egy külön kábelen át S-Video bemenetet is képes kezelni, méghozzá olyan speciális képességekkel, mint a gammakorrekciós Dual Hardware Overlay, vagy a PureVideo Preview. Az APVe várhatóan 2005 első negyedévétől lesz kapható, méghozzá 349 dolláros (~66 ezer forintos) áron, amely nem tartalmazza az extra S-Video In kábelt. Logikus tehát, hogy a játékosok, és az egyszerű otthoni felhasználók körében a kártya szóba se jön, egyes egyedül a megszállottak, vagy nagyon speciális igényekkel dolgozók fogják értékelni. Természetesen a jövőt illetően a Matrox sem akar kimaradni a Windows Longhorn támogatásából, így már állítólag készül egy megfelelő Pixel Shader 2.0 (vagy jobb) támogatással ellátott új hardver is.

A Matrox háza táján igen nagy csend van évek óta, amióta a Parhelia megjelent, ugyanis az sem technológiailag, sem teljesítményben nem volt áttörő megoldás. Az egyetlen előnye a már említett három képernyős megjelenítés, amit relatíve elérhető áron biztosít. 2003-ban a cég piacra dobott egy - ugyancsak TripleHead - Parhelia alapú professzionális 2D megoldást, de az még akkora "sikert" sem ért el, mint az eredeti. Ennek ellenére, továbbra is fejlesztés alatt áll egy pár új megoldás, amelyek mind a professzionális 2D piacot célozzák (már ha van/lesz még ilyen).

2003 végén a Matrox munkatársai bejelentették, hogy egy új termék is készülőben van, 2004-es megjelenéssel. A bejelentés közvetlenül azután érkezett, hogy a Matrox emberei felhagytak annak a drivernek a fejlesztésével, ami végre normális PixelShader 2.0 támogatást tett volna lehetővé a Parhelia számára. Erről a termékről egyelőre semmit sem tudni, de reméljük, hogy nem csak erről a PCI Express megoldásról volt szó.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sajtos #6
    Tény, hogy a Pharelia sorozat nem úgy sikerült, mint ahogy kellett volna, de a munkagépemben még a mai napig is Millenium G550 ketyeg... és 2D munkához se egy mostani Ati se egy Nvidia a közelébe sem érhet.
    Otthon persze Ati Radeon :)
  • artschi #5
    Egyetértek, az én régi kis G400-am a benti gépben figyel, és anno az egyik legjobb kártya volt.
  • [NST]Cifu #4
    Hát azért a G400-as széria anno még elég jól tartotta magát játékok terén is...
  • blackeagle #3
    Matroxnak soha nem a quake örültek kielégitése volt a cél.
  • SuperCow #2
    ÁÁá ..
    még ha olyan 25e Ft körül lenne az ára, vennék magamnak egyet. Tudnám értékelni a 3 Monitort magam körül.
    De 66e . ÁÁá
    elkeseredtem.
  • grebber #1
    A franc essen beléje azt hittem konkurenciát állit az Ati illetve Nvidiának és lejebb mennek az árak :(