Gyurkity Péter

5,4 milliárd fontért jönnek a brit azonosítók

A brit kormányzat részéről első alkalommal voltak hajlandók felbecsülni a biometrikus azonosítókártyák rendszerének bevezetése és karbantartása kapcsán várható költségeket.

A várakozásoknak megfelelően nem kis összeget emésztenek majd fel az elkövetkező tíz évben az új azonosítók, igaz, a most nyilvánosságra hozott számok jócskán alatta maradnak a korábbi, kevésbé optimista becsléseknek. Így sem túl kedvező azonban a kép, a kormányzat által folyamatosan sürgetett rendszer törvénymódosítást és óriási kiadásokat igényel majd 2016-ig.

A szóban forgó adatokat Liam Byrne, a brit belügyminisztérium bevándorlásügyi államtitkára tette közzé hétfőn a Home Office weboldalán, megjelölve az 5,4 milliárd fontos költségeket. Ez számításaik szerint a teljes kiadásokat jelenti majd az elkövetkező 10 évben, vagyis 2016 októberéig, amiben benne foglaltatik a biometrikus azonosítókártyák bevezetése, valamint a teljes rendszer karbantartása. Érdekes, hogy az összeg mindössze 15 százalékát fordítják technikai jellegű kiadásokra, a többit a személyi költségek és az előfeltételek megteremtése teszi ki.

Amint arról korábban több alkalommal is beszámoltunk, az azonosítókártyák a biometrikus adatokat is tartalmazni fogják. Ezt az útlevelek esetében 2008-ban vezetnék be, 2010 után pedig új útlevél igénylése esetén már kötelező lesz a kapcsolódó személyi azonosító kibocsátása is. Ehhez törvénymódosítás szükséges, amit a parlament a tervek szerint el is fogad majd. A költségekkel kapcsolatban eddig is több kifogás merült fel, ám a mostani adat szinte eltörpül a korábbi becslések mellett, amelyek a London School of Economics számításai szerint akár a 19 milliárdot is elérhetik. A kormányzat részéről első alkalommal hozták nyilvánosságra a jóslatokat, igaz, a törvény értelmében ezt hat havonta kötelező megismételni.

Itthon augusztusban döntöttek a biometrikus útlevelek bevezetéséről. A jelenlegi okmányok használatban maradhatnak érvényességi idejük lejártáig, az új példány igénylésekor azonban már automatikusan ilyet kapunk.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • AranyKéz #1
    Gratulálok, ennyit a semmire.

    (Mert mintha lett volna egy hír hogy simán hozzá tudnak jutni a zadatokhoz a belső emberkék, tehát téglák is)