Gyurkity Péter

Infineon chipek kerülnek az amerikai útlevelekbe

A német memóriagyártó kapta meg elsőként a megbízást az amerikai kormányzattól az e-útlevelekbe szánt chipek leszállítására. Több millió okmányba kerülnek be a cég fejlesztései.

Az Infineon közleménye szerint elsőként sikerült megállapodást kötniük a biometrikus azonosítókba szánt chipek leszállításáról, aminek eredményeként még az idei évben megjelenik az amerikai e-útlevelek első sorozata. Németország, Hong-Kong, Norvégia és Svédország után az Egyesült Államok bízza meg ezzel a feladattal a céget.

"Több millió darabot szállítunk le, de nem mi látjuk el chippel mind a 15 millió, az év vége előtt megjelenő példányt" - árulta el a cég szóvivője. A szóban forgó komponens tartalmazza majd a tulajdonos nevét, fényképét, születési adatait, a kibocsátás dátumát, ezek beolvasásáról pedig a szükséges szkennerek gondoskodnak majd. Elmondása szerint mintegy 50 különböző biztonsági eljárás védi a személyes adatokat, amelyek a titkosításért, valamint az illetéktelen leolvasások megakadályozásáért felelnek.

Az amerikai projekt első lépésében a diplomaták és kormányzati tisztviselők egy része jutott hozzá az e-útlevelekhez. A tesztelési fázis tavaly októberben zárult le, és az illetékesek az állampolgároktól folyamatosan beérkező negatív vélemények, kritikák ellenére nagy várakozással tekintenek az új rendszer felé. Többek között nagyobb biztonságot, kevesebb hamis igazolványt várnak, ám a leendő tulajdonosok nagy többsége továbbra is bizalmatlan az újítással szemben. Az Infineon adatai szerint jelenleg mintegy 67 millió okmány van forgalomban, így a teljes átállás eltart majd egy darabig. Idén 15 millió lecserélését tervezik, ám az nem árulták el, hogy a német gyártó ebből mennyit szállít le és milyen értékben.

Az eddig minőségi memóriáiról - és az árkartellben játszott szerepéről - ismert cég ezzel a megbízással nagyot szakíthat. Kérdés, hogy a célszemélyek mennyiben fogadják majd pozitívan az új okmányokat. Nagy-Britanniában szintén a negatív vélemények uralkodnak, és hamarosan itthon is közelebbről szemügyre vehetjük az e-útleveleket. Honfitársainkat a jelek szerint nem hozza lázba a váltás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!