Berta Sándor

Jön a Schengen II program

Németország, Portugália és Szlovénia vezetői megállapodtak azokban a fő kérdésekben, amelyek a három európai uniós tagállam soron következő EU-elnöksége idején merülnek majd föl.

Az EU-elnöki tisztet 2007 január elsejétől Németország, 2007. július elsejétől Portugália, 2008. január elsejétől pedig Szlovénia tölti majd be. A három ország belügyminiszterei megállapodtak abban, hogy a legfontosabb kérdés továbbra is a terrorizmus elleni harc, így mielőbb üzembe kell helyezni a Schengen II információs rendszert. A Schengen II-t eredetileg már 2007. júniusában be kellene indítani, azonban ez nem lehetséges, így az új rendszer leghamarabb csak 2008-tól kezdheti meg a működését.

Fontos szerep jut az Europol megerősítésének, így a szervezet a jövőben afféle európai FBI-ként működhet majd. Ehhez azonban többek között új jogszabályokra, illetve a meglévők módosítására is szükség lehet. A belügyminiszterek megállapodtak abban is, hogy Európában egységesen fel kell lépni és büntetni kell az internetes bombakészítési útmutatók szerzőit és az ezeket az anyagokat közzétevő oldalakat, sőt utóbbiakat nemes egyszerűséggel a jövőben be kell zárni.

Egész Európában kiépítenék a Németországban tervezett IMAS internetellenőrző és elemző rendszert, valamint folytatják az illegális migráció megállítására a már meglévő Visa Információs Rendszer (VIS) fejlesztését és bővítését. Kiemelt szerepet kaphat a jövőben a biometrikus okmányok alkalmazása, sőt ez a terület lehet az európai biztonságpolitika egyik fő pillére. August Hanning, a német belügyminisztérium államtitkára néhány nappal ezelőtt először beszélt arról az elektronikus igazolványról, amit minden külföldi állampolgárnak kötelező lesz megkapnia és magánál hordania a könnyebb azonosítás céljából. Sőt, felmerült egy német iskolások számára bevezetendő külön azonosítószám bevezetése is.

Korábban egyébként a Microsoft és az Unisys egy olyan technológiai háttér megépítéséről egyezett meg, amely az EU bűnüldözési politikáját elősegítő Schengen Information System (SIS) hálózat és a Visa Information System (VIS) vízumnyilvántartó rendszere következő generációinak alapjait képezheti majd. Magyarországon korábban a VPOP szerzett be az Európai Unió Schengen Alap támogatásából mintegy 2,5 millió euró (700 millió forint) értékben technikai eszközöket, melyek az unió külső határának térségében működő mélységi ellenőrző csoportok munkáját segítik. Ezenkívül új, a korábbiaknál jobb bűnelemző szoftvereket kaptak a megyei rendőr-főkapitányságok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Morden23 #5
    Annál kicsit közelebb lakom tisztes fővárosunkhoz.
  • dondore #4
    tapiokarakoszorcsogon nem is igazan kell izgulnod ;)
  • Morden23 #3
    "kinek tud ez megnyugvást hozni majd"

    Én eddig sem voltam ideges.
  • Vorpal #2
    Hát igen : ez a kitétel elég nevetségesre sikerült.
    Mindenesetre ez csak megerősiti bennem a megérzést, hogy a nyugat-eu elitista hülye társadalom is megtudja élni az US paranoiát.
    Kivántsi vagyok kinek tud ez megnyugvást hozni majd, főleg ha belegondolok, hogy csak nálam annyi ilyen anyag van a gépen, amivel egy kisebb világháborút meg lehetne vivni, csak hobbiból, és decentralizált módon, vagy warezen ezek simán elérhetőek, és soha senki nem fogja tudni becsukni őket.

    Erre egy példa az US 2001 utáni tikositási hulláma.
    Mindenféle nagyon érzékeny adat nyilvános volt előtte - atomreaktorokról, és katonai kiképzőmanuálok.
    Betitkositották őket, és azóta is vigan letölthetőek akár egy sima googles elejtés keretein belül.
  • k0zi #1
    Hát be lehet zárni ezeket a honlapokat, de bemész egy egyetemi jegyzetboltba, veszel 2-3 vegyész tankönyvet és már nem is kell interneten lógnod. Aki fanatikus terrorista az ezután is meg fogja találni a módját, hogy hozzájusson a tudáshoz.
    Hozzáteszem középiskolai kémia alatt is elég sokminden ráragad az emberre.