Berta Sándor

Bővítik a német elektronikus kormányzati szolgáltatások körét

Az elektronikus útlevél után az elektronikus személyi igazolványt is bevezetik Németországban. Az intézkedés része a német kormány által elfogadott e-kormányzati programnak.

Az új német elektronikus útlevél egy olyan chipet tartalmaz, ami lehetővé teszi a tulajdonos elektronikus úton történő azonosítását. A most elfogadott döntés értelmében a később bevezetendő új német elektronikus személyi igazolványok esetében a személyazonosítás elsősorban a szintén chipen rögzített digitális aláírás segítségével lesz lehetséges. A módosítandó törvények értelmében így később lehetővé válna, hogy az új személyi igazolványt használhassák az állampolgárok akár a hagyományos és az online banki, illetve más, így például különböző e-kormányzati szolgáltatások igénybe vételekor is. Ezáltal jóval biztonságosabbá válhatna az internetes ügyintézés és kiválthatók a jelenleg alkalmazott PIN- és más kódok.

A Teltarif német internetes hírportál információi szerint a német kormány által most elfogadott program legfőbb célkitűzése az, hogy legkésőbb 2010-ben már az összes e-kormányzati szolgáltatást használhassák a német állampolgárok. "Az internet és a korszerű technológiák lehetővé teszik, hogy újfajta, az eddiginél hatékonyabb ügyintézés valósulhasson meg és minden eddiginél könnyebben el lehessen végezni, fel lehessen osztani a különböző feladatokat" - nyilatkozta a döntés után Wolfgang Schauble német belügyminiszter.

Ezenkívül a fejlesztéseknek köszönhetően csökkenthető lesz a bürokrácia. Az állampolgárokat egy új portál tájékoztatja a programról és azzal kapcsolatos beruházásokról. A BundOnline 2005 projekt keretében egyébként tavaly év végéig több mint 440 német közintézmény vált online is elérhetővé, a fejlesztéseknek köszönhetően 350 millió eurót tudott megtakarítani a német állam.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!