Gyurkity Péter

Megtépázott biztonság a brit azonosítóknál

A brit belügyminisztérium elismerte, hogy az elmúlt években több alkalommal feltörték központi adatbázisát, ám az információkkal nem külső támadók, hanem a személyzet egyes tagjai éltek vissza.

A biztonság kérdésének napjainkban különös figyelmet szentelnek a brit belügynél, különösen az új biometrikus azonosítók bevezetéséért felelős ID and Passport Service (IPS) háza táján. Az elmúlt hetekben szóba került az új okmányok létjogosultsága, a fejlesztés hiábavalósága, amely főként a túlzottnak vélt költségek, valamint az ennek ellenére elmaradó eredmények miatt váltottak ki ellenérzéseket. Ezúttal a Home Office szolgált kellemetlen hírrel, miszerint eddig több alkalommal visszaéltek a biometrikus adatoknak is majdan otthont adó adatbázissal.

A belügyminisztérium illetékesei elmondták, hogy öt év alatt pontosan öt alkalommal került sor a biztonság megsértésére, ám azt tagadták, hogy mindezt külső támadók, internetes hackerek támadása eredményezte volna. Az adatbázis tartalmával ugyanis éppen a személyzet tagjai éltek vissza, több különböző módon. Némelyek feladatkörükön túlnyúló tevékenységgel tettek szert bizalmas információra, mások pedig a rájuk bízott adatokat használták fel saját céljaikra. A rajtakapott személyeket azóta elbocsátották, az egyéb megtorlásokra nem tértek ki.

A szóban forgó adatbázis azért nyert rendkívül fontos jelentést, mivel ez hivatott majd otthont adni az új biometrikus okmányokban - útlevelekben, személyi igazolványokban - is tárolt információknak.

Nem csoda, hogy a projekt ellenzői azonnal megkérdőjelezték a minisztérium terveit, mondván, hogy ha eddig is több alkalommal éltek vissza az adatokkal, mi a garancia arra, hogy nem próbálják majd kihasználni a kibővülő lehetőségeket? A Home Office természetesen igyekezett leszögezni, hogy nagyon komolyan veszik a biztonság kérdését, és a lehatározottabban járnak el az ilyen ügyekben, de ezzel nem tudták eloszlatni a kételyeket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • mikloss #3
    Nekünk mindenből csak a sz*r jut! lásd Kombínó...
  • mikloss #2
    De! :D
  • artschi #1
    Nekünk nem ilyenünk lesz?