Berta Sándor

Ausztria leállíttatná a SWIFT-kémkedéseket

Az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) minden erejével fel akar lépni az Európai Központi Bankban a CIA gazdasági hírszerzése ellen. A cél hogy mielőbb megállítsák a SWIFT rendszerből az adatok kiszivárgását.

"Az Osztrák Nemzeti Bank csupán június végén szerzett tudomást az adatgyűjtésekről. Ezzel szemben például Németországban már 2002-ben tudtak az ügyről" - nyilatkozta Andreas Dostal, az OeNB fizetésforgalmi részlegének vezetője. Mint ismeretes, idén nyáron derült ki, hogy a terrorizmus elleni harcra hivatkozva az amerikai kormány betekintett a világ jelentős pénzintézeteinek számítógépes rendszerébe.

A titkos program keretében a hivatalos indoklás szerint az amerikai hatóságok az al-Kaida és más nemzetközi terrorszervezetek folyószámlái után kutattak. Miután az információk kiszivárogtak, az amerikai pénzügyminisztérium kénytelen volt elismerni, hogy a munkatársaik a Belgiumban található Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (System Swift) rendszerébe hatoltak be az információk megszerzéséhez. Ebben az adatbázisban tárolják a világ több mint 200 országában található mintegy 7800 bank és hitelintézet összes folyószámlájának adatait.

Dostal szerint Ausztriát azért nem értesítették, mert nem tagja a G-10-es szervezetnek, amely Európa vezető államait tömöríti és amely országok nemzeti bankjainak vezetőit már 2002-ben értesítették az akcióról. A szakemberek szerint a legnagyobb problémát az erkölcsi dilemmákon kívül az okozta, hogy aki tudott is valamit az ügyről - mint például Günther Gall, a SWIFT felügyelő tanácsának osztrák tagja - azok nem beszélhettek. Az OeNB későbbi kérdéseire nem érkezett konkrét válasz, csupán annyit közöltek a SWIFT-nél, hogy az egész esetet egy bizottság vizsgálja és a információk átadását is ez a testület felügyelte.

Mindenesetre az Európai Központi Banknál jelenleg is keresik annak a lehetőségét, hogy leállítsák az adatgyűjtést. A nyár elején kitört botrány Németországban is óriási vihart kavart, mert kiderült, 2002-ben csak Ernst Welteke akkori német nemzeti banki elnököt tájékoztatták, a német kormány csupán idén június 22-én szerzett tudomást az esetről. Berlinben azóta is áll a bál. Az ügyben hivatalosan vizsgálódó belga adatvédelmi bizottság csak szeptember végén, október elején fogja átadni jelentését a belga kormánynak. "A háttérdokumentumokat nem fogjuk nyilvánosságra hozni, azért, hogy a bizottság nyugodt légkörben végezhesse munkáját" - nyilatkozta az ORF.at oldalnak Martine Lartigue, a testület tagja.

Hallgat az osztrák pénzügyminisztérium is. Az amerikai hatóságok pedig ki tudja meddig folytatják ilyen vagy olyan indokokra hivatkozva a SWIFT rendszerének megcsapolását. Megtehetik, hiszen Európa ezúttal úgy tűnik, nem képes kiállni az állampolgáraiért.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Anteris #12
  "nemhiszem el hogy csak az amcsiknál vannak olyan IT szakemberek akik "ennyire" ismerik a behatolás művészetét."

  nem volt itt semmi profizmus, egyszerűen be lettek engedve, ennyi a történet.
 • kev #11
  Ez szerintem csak a jéghegy csúcsa. Mennyi piszkos akció van még, amiről mi, kis emberek nem tudunk.
 • Béla bácsi #10
  Korábban egy hasonló cikk kapcsán megjegyeztem hogy nem egy was ist das banki adatokba beletekinteni, erre leösszeesküvéselméleteztek. Íme az élő példa. Motiváció + pozíció, ha ez a kettő megvan, sokmindent meg lehet tenni.
 • HUmanEmber41st #9
  Ez nem semmi.. de még csak a kezdet..
 • ttt ttt #8
  Plussz azért is mert, van vaj a fejükön, lehet zsarolni.
  Amúgy tényleg érdekes, hogy Amerika úgy érzi mindent megtehet, ez elég sux. De ütőképes az EU sosem lesz vele szemben. Csak az aki eddig is volt, Kína, + az Oroszok.
 • immovable #7
  U.S. no comment!!!4
 • mrzed001 #6
  Az erősebb kutya baszik alapon .... ha nem adják egy szép nyári estén megjelenik a Delta Force és "kimenekítik" az adatokat biztonságos amerikai állami felügyelet alá
 • Killgore #5
  Günther Gall-os linkre kattintva olvastam:

  "Amennyiben nem működtünk volna együtt, úgy könnyen lehet, hogy az egész adatbázist lefoglalták volna" - jegyezte meg Gall"

  Marhajó, milyen alapon?
 • PíszLávJuniti #4
  ddosoljuk meg az egész usát :)
 • item #3
  Érdekes, nemhiszem el hogy csak az amcsiknál vannak olyan IT szakemberek akik "ennyire" ismerik a behatolás művészetét. Valamilyen védekezést kellene kifejlesztenie európának. Aztán lesegethetnék az amcsik,ha meg rákérdeznének hogy mire föl ez a védelem,akkor meg lehet mondani nekik hogy kapják be, madj ha az egyébb országok is lesegethetik az amerikai bankok rendszereit büntetlenül akkor pofázzanak.

  Hihetetlen az USA bakker...