Berta Sándor

Nőtt a bankok elleni kibertámadások száma

A bankok általában akkor kerülnek a sajtóorgánumok címoldalára, ha a bűnözők megpróbálják ügyfeleiket becsapni, bizalmas adataikat megszerezni és folyószámláikat kifosztani. Pedig egy most nyilvánosságra hozott tanulmány szerint maguk a pénzintézetek is gyakran esnek áldozatul különböző támadásoknak.

Idén eddig a világ 150 vezető bankjának 78 százaléka már legalább egy alkalommal áldozatul esett egy kívülről érkező online támadásnak - derül ki a Deloitte tanácsadó cég által készített Global Security Survey 2006 felmérésből. Ez jóval nagyobb a korábban regisztrált értékeknél. Összehasonlításul: tavaly egész évben csupán a bankok 26 százaléka jelentett kibertámadást. A leggyakoribbnak az adathalász (phishing- vagy pharming) támadások számítanak, a pénzintézetek 51 százaléka volt érintett már legalább egyszer ilyen esetben. A kémprogramokkal és más kártevőkkel végrehajtott támadásokat az esetek 48 százalékában regisztráltak.


A külső támadások többsége vírusok, férgek és adathalászat által történik

Tavalyhoz képest nőtt a belső támadások száma is: 2005-ben még 100 esetből 35-ben volt a bank alkalmazottja az elkövető, ugyanez az arány idén már 49 százalék. "Ez egy fontos jelzés a pénzügyi piac számára. A bűnözőknek a támadások megtervezéséhez és végrehajtásához jó forrásokra és összhangra van szükségük. Ezek az adatok azt bizonyítják, hogy míg évekkel ezelőtt még csak hobbihackerek próbálkoztak meg a banki rendszerek feltörésével és megtámadásával, ma már az online bűnözői csoportok és a szervezett alvilág is egyre nagyobb figyelmet szentel ennek a területnek" - nyilatkozta Julie Priest, a Deloitte munkatársa.

A szakember rámutatott arra, hogy ezek az akciók egyre összetettebbek, a bűnözők mindig új módszereket próbálnak ki és a támadásokat egyre nehezebb előrejelezni. Mindez azt jelenti, hogy a bankoknak egyre nagyobb összeget kell(ene) a biztonságra fordítaniuk. A legtöbb pénzintézet a személyazonossággal kapcsolatos visszaéléseket és a folyószámlacsalásokat tekinti a legnagyobb problémának és ezek ellen akar fellépni.

Végül még egy adat, ami jól érzékelteti, hogy a bankok nagyon is komolyan veszik a biztonságot: az elmúlt évben a világ 150 vezető pénzintézetének 95 százalékánál nőttek a biztonságra fordított összegek. Az persze már más kérdés, hogy mindez mire elég és az ellenintézkedések mennyire hatásosak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!