Berta Sándor

270 ezer ügyfél adatai tűntek el egy japán bankból

Megdöbbentő bejelentést tett a japán Mizuho Bank képviselője szerdán Tokióban. E szerint a pénzintézet 270 ezer ügyfelének személyes adatai, köztük például a számlainformációk tűntek el egyelőre rejtélyes, megmagyarázhatatlan módon egyik napról a másikra a központi rendszerből.

Az első szakértői vélemények szerint nem hackerek, hanem a számítógépes rendszer megbízhatatlansága felelős a kínos esetért. Az internetes biztonság és a számítógépes rendszerek megbízhatósága egyre fontosabb feladat a pénzintézetek életében, ám úgy tűnik, egyelőre beigazolódik azoknak a szakértőknek a véleménye, akik szerint bőven van még fejlődni valójuk a bankoknak ezen a területen és nem véletlen, hogy nagy fenntartással kezelik az emberek például az online banki ügyintézéseket.

A belső vizsgálat már lezárult, az azt végző szakemberek arra az eredményre jutottak, hogy nem történt sem külső behatolás vagy támadás, nincs nyoma idegenkezűségnek, ám arra a kérdésre, hogy hol vannak az adatok, mégsem tud senki sem választ adni. Ugyanakkor rossz ómen, hogy az ügyben érintett Mizuho Bank életében már nem ez az első ilyen eset. A 2002-ben alapított pénzintézet ugyanis rövid, alig három éves fennállása során is már többször küszködött komoly számítógépes, technikai problémákkal. A mostani kínos ügy a bank összesen 167 szigetországi fiókját érinti, ahonnan a 270 ezer ügyfélnek eltűntek a személyes adataik, a számlaszámaik és az átutalási listák is. Az első feltételezések szerint ezek az információk azonban nem egyetlen alkalommal tűntek el, hanem minden bizonnyal az évek alatt, azonban a hiányuk csak most tűnt fel.

A bank három pénzintézet egyesüléséből jött létre, ám a különböző IT infrastruktúrák egyesítése már a kezdetektől fogva szinte megoldhatatlan problémát jelentett. Mindezt jól példázza, hogy röviddel a fúzió után az immár 7 ezer bankautomatából álló rendszer gyakorlatilag összeomlott, több ezer ember maradt pénz nélkül. Ám sokkal rosszabbul jártak azok, akik ugyan megkapták a pénzüket, de a számítógépes hiba miatt a rendszer az adott összegnél jóval nagyobb tétellel terhelte meg a folyószámlájukat.

Szintén érthetetlennek tűnik, hogy immár 3 esztendővel a bank működésének megkezdése vagyis az egyesülés után miként fordulhat elő az, hogy a közös számítógépes rendszer felállítása, illetve a három különböző rendszer egymásba integrálása még mindig nem fejeződött be. Egyre inkább úgy tűnik tehát, hogy nem internetes bűnözők felelősek az adatok eltűnéséért - bár ebben a zűrzavarban teljesen már ez sem zárható ki - hanem a pénzintézet vezetői. A banknak egyébként 30 millió ügyfele van és kérdéses, hogy a problémákat megoldja-e majd az ügyfélmenedzsment rendszer tervezett frissítése.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Cat #19
    NEmrég derült ki, hogy a japán Mizuho bank rendszerében évek folyamán 270 ezer számla adatai keveredtek el. A bank elismerte, hogy elveszett több százezer ügyfele bizalmas adata.

    A bankot irányító Mizuho csoport elismerte, hogy a 167 fiókot összekötő rendszer több éve tartó integrációja során elveszett számos ügyfélnév és számlaszám, írta a Financial Times.

    Az összeolvadás megterhelő

    A bank szerint három év óta rendkívüli problémákat okoz a rendszerek integrálása és az adatok kezelése. A Mizuho 30 millió ügyféllel rendelkezik, vagyis többel, mint bármely más japán bank.

    A cég a hatalmas adatbázisokat a Fuji Bank, a Dai-Ichi Kangyo Bank és a Japán Ipari Bank 2002-es összeolvadásával örökölte meg. A bank most belső vizsgálatot folytat, de a közlések szerint nincsen nyoma az adatok eltulajdonításának.

    http://index.hu/tech/biztonsag/adat9843/
  • Ceb #18
    Te vagy a hülye

    az áll h kiadott x pénztz és levont x + y ahol x,y e R+
  • Ceb #17
    Ez az ilyen nincs és mégis van kategóriába tartozik , nagyon lol!!!!!!
    Mondjuk szar annak akinek eltűnt a számlája.
    Nem azért de 1 ilyen helyen napi mentések + replikáció 2/több szerver között ilyeneknek kéne játszani.
  • ati88 #16
    Ám sokkal rosszabbul jártak azok, akik ugyan megkapták a pénzüket, de a számítógépes hiba miatt a rendszer az adott összegnél jóval nagyobb tétellel terhelte meg a folyószámlájukat.

    Most én vagyok a hülye, vagy itt az áll, hogy aki megkapta a pénzét az sokkal többet kapott mint kellene? Az mér rossz? (-:
  • iko #15
    A japánoktól többet várna az ember...
  • arty #14
    OTP II.
  • Slartibartfast #13
    Szerintem nagyösszegü átutalás történt a napokban néhány tucat svájci bankszámlára...
  • archkoven #12
    Szóval már nem először omlott össze a win95 rendszerük...
    Profi egy bank
  • Gabest #11
    update szamla adat = null
    .. izé ..
    update szamla adat = null where userid = :userid
    bazz.. na majd holnap megint a "rejtélyes okokra" hivatkozunk :)
  • RoD #10
    "Az első feltételezések szerint ezek az információk azonban nem egyetlen alkalommal tűntek el, hanem minden bizonnyal az évek alatt, azonban a hiányuk csak most tűnt fel."
    Már bocsánat, de hogy lehet, hogy abból a közel 270 ezer emberből senkinek se tünt fel, hogy nincsenek meg az adatai? Mert még hogy 1-2 hónapig az rendben lenne, de 2-3 év az egy kicsit gyanús. Nem?