Gyurkity Péter

Az autókban terjeszkedik az iPod

Újabb három autógyártóval állapodott meg az Apple az iPod zenelejátszók felhasználásáról. A tengerentúlon jövőre megjelenő modellek nem kevesebb mint 70 százaléka támogatja majd a készüléket.

Az Apple közleményben számolt be a megállapodásról, amelynek értelmében a Ford, a General Motors és a Mazda is több modelljét teszi alkalmassá a lejátszó befogadására. Ezzel tovább terjeszkednek az autók piacán, igyekezvén bebiztosítani helyüket az olyan rivális kezdeményezésekkel szemben, mint az XM Satellite és a Sirius, amelyek szintén az autók révén tennének szert nagyobb bevételekre.

„Ezzel a 2007-es évben megjelenő amerikai modellek összesen 70 százaléka támogatja majd az iPod felhasználását – egyedül a General Motors 56 különböző modellben teszi elérhetővé a készüléket, ami személyautók és kamionok millióit jelenti” - értékelte a megállapodást Greg Joswiak, a marketingért felelős alelnök. A legnagyobb vesztesek várhatóan a földi rádióállomások lesznek, hiszen ezek jórészt az úton lévőkre számítanak, és az Apple – párhuzamosan a két említett műholdas állomással – idővel kiszoríthatja őket innen.



Érdekesség, hogy mindhárom újdonsült partner eltérő módon valósítja meg az integrálást. A Ford például a többi MP3-lejátszóval is kompatibilis csatlakozót alkalmaz, majd a jövő év elejétől egy nagyobb összegért a TripTunes Advanced révén az iPod tárolását és feltöltését is megoldják a kesztyűtartóban, a vezérlést pedig az autó meglévő rendszerén keresztül végezheti a vezető. A GM speciálisan erre a célra tervezett megoldást választott, amely a Personal Audio Link nevet kapta - ez az XM vezérlőit használja fel az iPodnál. A Mazda egyelőre nem szolgált részletekkel, de azt elárulták, hogy világszerte minden modellben elérhető lesz a támogatás.

A cég már tavaly több gyártóval szerződött, elsőként a BMW-vel, majd hamarosan csatlakozott az Acura, az Audi, a Honda Motor és a Volkswagen is. Becslések szerint 2011-re a járművek szórakoztató-elektronika piaca közel 56 millió dollár értékű lesz Európában, Észak Amerikában és Japánban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • wanek #66
    Alapfogalmakkal nem vagy tisztában, ennek ellenére megpróbálod osztani az észt. Nevetséges.
  • Super DANTE #65
    Kérdezd meg a rika nevű 576 fórumozót, én is tőle tudom, vagy hazuki1-et, ő történetesen ilyenekkel foglalkozik.
  • Sanyix #64
    Akkor hallgass zenét rajtuk :D
  • Sanyix #63
    Na erről beszéltem :) megint akadékoskodsz. Amúgy nagyon sok fórumozó tudja miről beszélek, és gondolom te is :D
  • Sanyix #62
    Teljesen mindegy mit ad ki, akkor is digitális, áruld már cd-re hogy a rákba rögzítesz analógot (átégeted a az írható felületet? Digital Out-on meg a normális formátumokhoz képesti más kódolás miatt nem megy.
  • Morden23 #61
    Arra reagáltam, AMIT LEÍRTÁl, nem pedig RÁD. Ha kissebbségi komplexusod van, akkor az egy probléma lehet a későbbiekben.
  • Super DANTE #60
    Látom nem ismered a SACD-ot eléggé, a SACD lejátszók nem adnak ki digitális jelet, a SACD jelek analógként jönnek ki a dekóderekből. Digital Out kimeneten keresztül pl. nem szól a SACD.
  • LaPalma #59
    "Magasabb hangok kiadására képes eszközt csak fülhallgatónál láttam."
    pl. kutyariasztó, távmérő, vízkőmentesítő ésatöbbi-ésatöbbi. de bármelyiket felteheted akár a füledre is
  • sathinel #58
    ) hehe ja sokan azt hiszik hogy a CD, DVD jobb minőség az MP3-nál))) Tömörítéstől füg de ja mindkettő digitális. A cégek meg a sok paraszt miatt a mintavételezési sávokat úgy állították be hogy az emberi hallás határát lefelé, és felfelé is kitolták 10-20%-al hogy ne tudjanak pampogni hogy nincsennek meg a hangok(PL sound blaster kártyák). Teljes harmónikus torzítás + zaj 1 kHz-nél = 0,0004% ha meg ezt kihallod akkor nem vagy ember.
  • droland #57
    De egyébként olyan igénytelen, mikor egy kocsiban adott egy fejegység és akkor SOK "MAZZAGGAL" megy ki onnan sok drót egy eszköz lóg a kocsiban valahol, vagy tartóban és szól a zene valójában "tőle". Igénytelen...