Berta Sándor

SMS-festő szoftver kínaiaknak

A Motorola kifejlesztett egy olyan programot, amelynek a segítségével a kínai felhasználók is viszonylag egyszerűen képesek rövid szöveges üzeneteket küldeni a mobiltelefonjukról.

A feladat azért volt nagy, mert a kínai ábécé közel 13 000 írásjelből áll, míg az egyszerűsített kínai ábécé 6000 írásjelet tartalmaz. A Motorola szoftvere az utóbbira épül. A másik problémát az jelentette, hogy 6000 írásjelet beírni meglehetősen fárasztó lenne, ráadásul egy mobiltelefonnak nincsen akkora billentyűzete, amire ennyi betű kiférne. A kézenfekvő megoldás az érintőképernyők alkalmazása lett volna, azonban ez bármennyire is jó és hasznos, óriási hátránya, hogy drága. A Motorola Labs Shanghai munkatársai azonban nem estek kétségbe és rájöttek, hogy a legpraktikusabb az írásjelek festése.

Ez azonban bármennyire is nagyszerűnek hangzik, a gyakorlati megvalósítás számos technikai akadályba ütközött. Csupán nagyon kevés mobiltelefon-billentyűzettel lehet festeni, ráadásul nagyon pontos mechanizmusra van szükség, hogy a program pontosan a lenyomott jelet jelenítse meg. Egy apró eltérés is más betűt eredményezhet és ez komoly problémákat okozhat.

A szakemberek végül úgy döntöttek, ötvözik a liftekben a nyomógomboknál használt technikát az írásjeleket felismerő szoftverekkel. Utóbbiak képesek az ujjak minden apró mozdulatát és a beírandó betűket vagy szavakat is pontosan felismerni. A kész rendszer így képes felismerni az egyszerűsített kínai ábécé 6000 írásjelét, sőt még a rosszul lefestett betűket is azonosítja és kicseréli a helyes megfelelőjükre. Ugyanez a helyzet a rossz betűrendben leírt szavak esetében is.
Az első prototípusokat ugyan már 2004 végén tesztelték, azonban a rendszer csak most lett annyira megbízható, hogy bevezessék. Jelenleg a Kínában kapható készülékek közül három Motorola modell támogatja az új technikát és várhatóan további mobiltelefon-gyártók is átveszik majd a megoldást.

A festést bemutató videó

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • bundee #14
    szamitogepen a klaviaturat hasznalva a szavak fonetikus alakjat irjak be a fordito programba, ami felkinalja a fonetikus valtozatra a lehetseges irasjegy valtozatokat - mobilon, a szambillentyuket hasznalva baromi lassan lehetne csak igy irni, illetve a szotar se lenne egy csopseg
  • pemga #13
    Hong Kong Kínához tartozik, egész pontosan 10 éve.

    MMS egyébként nemcsak drága, de nem is lehet küldeni :P. Megnéztem a hivatalos indoklást, miért dobálja mindig vissza: a magyarok csak a magyarokkal és pár EU-s országgal kötöttek szerződést, máshova egyszerűen nem megy át az MMS.
  • irkab1rka #12
    Semmit nem ér az iróniád :)
    Ezek nem felsőkategóriás készülékek és Kínában vagyunk, nem pedig Hong Kongban, az informatika fellegvárában.
    Az MMS meg igen drága, mert szarfaszúak a telkók. Nem is csoda, annyit kaszáltak mostanában, hogy mindent megvesznek.
  • pemga #11
    Vicces, de Hong Kongban már akkor is kínai írásjeleket (ráadásul hagyományos kínait) megjeleníteni képes pagerek voltak, amikor a "fejlett nyugati" világban a "normál" sima dotmatrixos volt, ekezetek nelkul... Ez itten irónia akart lenni.
  • pemga #10
    A kínai és a japán is standard US leosztást használ, és egy szótárprogram alapján rángatja össze a szavakat (japán esetén a toldalékokat is) írásjelekké. Lehet, hogy ez a szótár túlságosan nagy, ezért nem használhatta a Motorola. (Linux alatt GPL alatt van, a Microsoft-os gondolom sok pízbe kerül.) Japánoknál már nagyon régen volt ilyen touchpad-es írásfelismerős pda saját fejlesztésben.

    Érdekességképpen, valaha réges-régen tényleg volt egy asztallapnyi kínai írógép, de szerintem max 1-2 lehet belőle, muzeumban.
  • SymbioC #9
    Nem is rossz ötlet: leírja egy papírra az SMS szövegét, fénykép és már mehet is.
    Egyébként a számítógép klaviatúra sem asztallapnyi, valahogy azt is megoldották.
  • Macc #8
    Jopofa:) de olcsobb lett volna ha lefotozza amit irt:)
  • HyperNurbs #7
    A videon nagyon jol néz ki ez a festés. Más mint az eddig látottak. Leginkább egy touchpadre emlékeztet.
  • metaljesus #6
    és mégis mit értesz normális alatt? a latin betűs írást, aminek az elődjét (mármint a valódi betűírást) a föníciaiak találtak ki kb i.e. 800 évvel? mertogy a kínai - változásokkal ugyan - de már jó 5000 évet megélt, ezenkívül az egyiptomiak és a mezopotámiaiak is szó- és szótagírást használtak. szóval a ma leggyakoribb írásjeleknek is ki kellett alakulni valamiből.
    nem biztos hogy attól mert a "fejlett nyugat" ezt használja, ez a "normál". a kínaiak vannak majdnem másfél milliárdan, de ott van még például a cirill betűs abc, azt is használhatják jó 2-300 millióan.
  • Ronny #5
    szvsz nem ismerik a normál abc-t.