Berta Sándor

Önmeg­sem­­mi­sí­tő SMS-ek

Elolvasásuk után magukat automatikusan megsemmisítő rövid szöveges üzeneteket fejlesztett ki egy brit cég.

Bár a technikát katonai célokra hozták létre, elvileg semmi sem akadályozza meg, hogy ezentúl a polgári életben is felhasználható legyen. A Staellium vállalat által kifejlesztett technika a Stealthtext nevet kapta, ami utalás a lopakodó képességre, vagyis hogy nem mindenki, csak a valódi címzett olvashatja el ezeket az üzeneteket. Mint azt Carole Barnum, a Staellium vezérigazgatója elmondta: erre az a garancia, hogy a kiszolgáló azonnal törli az SMS-t, miután érzékelte, hogy azt megnyitották és elolvasták.

A szakember kiemelte, hogy a cég semmilyen ördöngős dolgot nem csinál, az SMS-ek egy különleges WAP-oldalon keresztül egyszerűen elérhetők. A Stealthtext szolgáltatás minden bejövő rövid szöveges üzenetre vonatkozik. A címzettek nem magukat az üzeneteket kapják meg, hanem csak egy értesítést és egy linket, amire kattintva az adott oldalra való belépésük után olvashatják el a nekik küldött szövegeket. A megnyitott SMS megnyitása után 40 másodperccel automatikusan törlődik és később már újra nem hívható elő. A cég ugyanis csak az úgynevezett trailt, vagyis az adott szöveg fontos adatait tárolja el, magát az üzenetet nem. Ez akkor lehet kellemetlen, ha a megkapott fontos információt (például egy telefonszámot vagy egy időpontot) nem tudjuk elsőre megjegyezni.

Carole Barnum, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a Stealthtext iránt a katonaságon kívül kormányzati hivatalok, vállalatok, de magánszemélyek és a nagy sztárokat foglalkoztató ügynökségek is érdeklődtek már. Ezeken a területeken ugyanis mindenütt a biztonság számít az egyik legfontosabb kérdésnek és a Stealthtext képes arra, hogy megóvja az illetéktelenek szemei elől a nem nekik szánt információkat.

A StealthText révén külön címjegyzéket hozhatunk létre, amely azonban - egyelőre - csak 20 címből állhat. A szolgáltatásba a belépő névvel és jelszavunkkal léphetünk be, és amikor üzenetet küldünk ismerősünknek, egy normál SMS-ben megkapja a belépéshez (előfizetéshez) szükséges tudnivalókat. Aki nem tagja a hálózatnak, az WAP-on keresztül juthat hozzá a bizalmas szöveghez, képhez vagy hangüzenethez. A küldő felet az előfizetéshez használt neve alapján ismerhetjük fel. A hivatalos weboldalon egy bővebb leírást is olvashatunk a szolgáltatásról.

Mivel az Egyesült Királyságban a törvényi előírás szerint a vállalatoknak meg kell őrizniük a szöveges üzeneteket, a cég egy biztonságosnak mondott naplót vezet a speciális küldeményekről, amelyben két hétre visszamenőleg tárolják a szövegeket. Maga a szolgáltatás jelenleg csak a 18 éven felüli brit előfizetők számára elérhető, akik 5 fontot (durván 1800 forint) fizetnek 10 üzenetért. A cég jövő tavasszal indítaná be szolgáltatását, a képi és hangos üzenetekkel együtt, idővel az Egyesült Államokra és Ázsiára is kiterjesztve azt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • tutajos1965 #10
 • Enkil #9
  sima 2 soros program kód az egész
 • [email protected] #8
  Olvasd tovább is a cikket.
 • BiroAndras #7
  A cikk első sora :
  "a technikát katonai célokra hozták létre"

  Nem nektek készült.
 • Normal #6
  "Az üzenet olvasás után megsemmisíti magát, Bond."

  Sőt, a szolgáltatónál se lesz megtalálható - különös tekintettel az új adatmegőrzési törvényre.

  Humbug. :P
 • [email protected] #5
  Úgylátszik rájöttek, hogy a kutyának sem kell a WAP, így mivel a technológia megvan, próbálnak idiótábbnál idiótább szolgáltatásokat ráépíteni. Valahogy le kell emelni a pénzt az emberekről.
 • takysoft #4
  ezek egyszer még szabadalmaztaták a levegőt is...  "Ez akkor lehet kellemetlen, ha a megkapott fontos információt (például egy telefonszámot vagy egy időpontot) nem tudjuk elsőre megjegyezni."

  írja fel cetlire, bazzz... amgy se küldök egy telefonszámot ilyen módszerrel...
 • HappyBoy #3
  Én nem kérek ebből. :DD
 • wmatyi #2
  minket?
 • irkab1rka #1
  MUhahahahaha, minden webes képeslapküldő így működik, azzal a különbséggel, hogy ott a mellékelt képek standardok. Az SMS-eket és a webes képeslapokat meg idővel törlik, ez a szolgáltatás csak annyit nyújt, hogy nem 5 éven bellül (SMS-t mintha 1 hónapnál tovább nem tartaná meg a szolgáltató, de az is lehet, hogy 3 nap), hanem 1x-i megnézés után.

  Vaz, nincs ebben semmi új, de boztos szabadalmaztatják.