Berta Sándor, Napi Online

Egyre népszerűbbek az ünnepi SMS-ek

Az újév közeledtével egyre komolyabb szerep hárul a telekommunikációs eszközökre, az év végi ünnepekkor leginkább az SMS népszerű.

Egy felmérés szerint Ausztriában minden harmadik felhasználó SMS-ben adja át karácsonyi vagy újévi jókívánságait szeretteinek, rokonainak és ismerőseinek. Szilveszterkor az emberek 45,8 százaléka ír rövid szöveges üzenetet. Az SMS-ezésnél kezd aranyszabállyá válni, hogy minél fiatalabb a küldő, annál nagyobb eseménynek számít az ünnepi üzenet megírása. A rövid szöveges üzenetek küldésében leginkább a fiatalok jeleskednek, a legaktívabbaknak ilyen szempontból a 15-19 éves korosztály tagjai mondhatók.

Ez valószínűleg Magyarországon sincs másként, hisz a mobiltelefon-társaságok technikailag külön készültek a karácsonyi és év végi üzenetküldési rohamra. Karácsonykor egy átlagos hétköznaphoz képest körülbelül ötször több SMS-t és négyszer-ötször több MMS-t küldenek a Pannonosok. Szenteste valószínűleg 9-10 millió SMS indult útjára - mondta Somlyai Dóra, a társaság kommunikációs igazgatója. Szilveszter éjjelén ennél is nagyobb az SMS-áradat, ilyenkor egy átlagos naphoz képest hússzor több rövid üzenetet küldenek el, vagyis óránként akár félmillió SMS-t pötyögnek be az ügyfelek. Éjfél után a hangforgalom is megnő, egy átlagos éjszakához képest akár ötvenszeres növekedés is bekövetkezhet - tette hozzá az igazgató.

A T-Mobile is SMS-dömpingre készült, december 24-én - a tavalyi adatok alapján - egy átlagos napi forgalomhoz képest több mint hatszorosára nőhetett az SMS-forgalom. December 31-én pedig körülbelül háromszoros, de ezt össze lehet vonni január elsejével, mivel sok üzenet átcsúszik éjfél utánra. Így a két nap forgalma együtt körülbelül hatszorosa az átlagosnak. A T-Mobile-nál egyébként az MMS-forgalom az idei év első tíz hónapjában a múlt év hasonló időszakával összehasonlítva több mint kétszeres növekményt mutat.

A Vodafone Magyarország is megnövelte kapacitását annak érdekében, hogy az év végi SMS- és MMS-forgalom semmilyen fennakadást ne okozzon, hisz a korábbi évek tapasztalata alapján e cég is jelentős üzenetküldés-növekedésre számít az ünnepek alatt. Idén várhatóan az MMS-küldés növekedése lesz a legszámottevőbb.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gradU #9
    Az utolsó 8-10 nap (bevételi) ünnep a távközlési szolgáltatóknak. Akkora forgalmat generál a sok SMS küldő és telefonáló, amekkorát alig bír el a hálózat. Sőt nagyobbat, mivel nem mindig megy el elsőre, ill. nem kapsz vonalat elsőre.
    A PC és netközelben levőknek inkább küldök e-mailt. Abba nem csak pár sor fér.
  • Dying Soul #8
    Ki is kapcsoltam karácsony este, és ki is fogom kapcsolni szilveszter napján a mobilom. Nem tartok igényt ezekre.
  • fflx #7
    szerintem nincs attol idegesitobb, mint mass sms-t, meg mass emaileket kapni.
  • zolo #6
    Ha valaki tud jó szilveszteri sms-t küldke el privátba!!!
  • Chriss745 #5
    Megnövelték a kapacitást? Ez jó duma, hogy?

    Bakapcsoltak 1-2 új tornyot? Vagy felnyomták a 230-at 390-re?

    KAMU
  • pedro870 #4
    karácsonyra, szilveszterre sms-t küldeni...gáz. szvsz. ha kapsz szilveszterkor 40 sms-t, meg te is elküldöd x embernek, ugyan mi ebben a személyes.
  • HuAn82 #3
    Én szilveszterkor és karácsonykor a barátnőmmel vagyok így nincs szűkség vonalra.
  • smv #2
    Ja, szilveszterkor próbáltam meg felhívni a barátnőmet. 10 órától éjjel 2, fél3ig nem igazán kaptam vonalat.
  • akyyy #1
    jah karácsonykor küdltem sms-t barátnőmnek, egyszerüen nem akart elmenni. és emlékszek tavaly szilveszterre is, akkor telefonálni se nagoyn lehet.