Berta Sándor

Nagyszabású mobiltelefon-ellenőrzés Kínában

Nehéz feladatra vállalkozik a kínai kormány. Az ázsiai ország vezetői elhatározták, hogy minden előfizetőt regisztrálni fognak, hogy megelőzzék a visszaéléseket.

A javaslat értelmében a következő néhány hétben közel 200 millió kínai mobilelőfizetőnek kell leadnia személyes adatait. A kínai tájékoztatási minisztérium elfogadta azt a tervezetet is, amely szerint 2006 közepéig minden mobiltelefon-tulajdonosnak regisztrálnia kell magát legalább egy mobilszolgáltatónál. A képlet igen egyszerű: aki megtagadja vagy elmulasztja a regisztrációt, annak kikapcsolják a rendszerből a telefonját. Az intézkedés célja a különböző mobiltelefonokkal elkövetett csalások visszaszorítása, illetve annak megakadályozása, hogy a bűnözők mobilkészülékek segítségével tarthassák egymással a kapcsolatot.

A kínai kormány e mellett fontosnak tartja a hamisítványok elleni harcot is és ezzel a módszerrel a tervek szerint hatékonyan kiszűrhetők lesznek a hamis, utángyártott vagy az országba becsempészett készülékek.

A kötelező regisztráció szinte kizárólag a kártyás előfizetéssel rendelkező mobiltelefon-tulajdonosokat érinti. Jelenleg a mintegy 377 millió előfizetésből 200 millió a kártyás. Ezek megvételéhez, illetve használatához eddig semmiféle regisztrációra vagy adatközlésre nem volt szükség. A regisztrációs folyamat a tervek szerint az év végétől kezdődik, és előreláthatólag 2006 közepéig tart.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Enkil #8
    nem is gondoltam volna hogy kinában ilyen rendesek még regisztálni sem kellet nálunk meg mindenhol regisztrálni kel
  • kukacos #7
    Ennek semmi köze a politikához, nálunk is rögzítik a telefontulajdonos adatait. Például azért, hogy ne tudj bombariadót csinálni.
  • dondore #6
    sajnos pont a haladas miatt egyre jobban...
  • hmhm #5
    majd cigányok meg hajléktalanok regelnek .. O:o
  • Rockety #4
    max a pitiáner idióták ellen jó ez, bár 200 millió felhasználó között lehet elég sok van :y
  • Rockety #3
    mert hamis adatokal regisztrált cuccal biztos nem fog menni a csalás etc

    röfl
  • rolika #2
    "A kínai kormány e mellett fontosnak tartja a hamisítványok elleni harcot is"
    mmmuhahaha :))) pont kínában nem fognak hamisítani

    btw remélem érzik már a vesztüket a diktatúra vezetői. a technikai haladás miatt egyre kevésbé fogják tudni ellenőrizni az "alattvalóikat", akik talán így össze tudnak szervezkedni, és leverni a sudribunkókat a hatalom csúcsáról. én mindenesetre sok sikert kívánok nekik hozzá :)
  • Whir #1
    "Az intézkedés célja a különbözõ mobiltelefonokkal elkövetett csalások visszaszorítása, illetve annak megakadályozása, hogy a bûnözõk mobilkészülékek segítségével tarthassák egymással a kapcsolatot."

    Ehem... persze... talán inkább az ellenzéki és diktatúraellenes politikai tevékenység megakadályozása...