Berta Sándor

Már az SMS-t is zipelik

Egy egyetemisták által fejlesztett szoftvernek köszönhetően kétszeresére nőhet az egy SMS-ben leírt karakterek száma.

Vinh Phuc Dinh és Jonas Reinsch a Karlsruhei Egyetem informatikai hallgatói. Az ötletük egyszerű volt: miért ne lehetne - a PC-kben használt módhoz hasonlóan - az SMS-ben küldött szöveget tömöríteni? Az elhatározást tett követte, és megszületett a ZipSMS nevű program. A feladat meglehetősen nehéz volt, mivel a tömörítéshez sok memóriára van szükség és az olcsóbb mobiltelefonok nem igazán dúskálnak benne, így a tömörítőt hozzá kellett igazítani a mobilos viszonyokhoz. A két hallgató választása a PPM-re (Prediction by Partial Matching) esett, ami egy 20 megabájtot igénylő szoftver, azonban a módosítások után igénye 400 kilobájtra csökkent le.

Az egyetemisták elemezték az emberek SMS-ezési szokásait is. "Erre azért volt szükség, mert másképpen írunk SMS-t, mint e-mailt" - nyilatkozta Vhin Phuc Dinh. A világon nagyon sokan kevésnek találják a 160 karaktert, így a rendszeresen, sok üzenetet küldők már régóta használják a talán leginkább a chatoldalakon alkalmazott érzelmet kifejező emotikonokhoz hasonló rövidítéseket. Németországban ez még tovább durvult, itt az SMS-ezők általában már nem a komplett mondatokat írják le, hanem csak a szavak kezdő- vagy első két betűit. Amíg egy üzenet így szólt eddig: "Hova menjünk? Hozzám vagy hozzád?", úgy most már átvette a helyét a "HMHVH" vagy a "HoMeHoVHo". Ezek a mozaikszavak pedig egyre népszerűbbek, és kezdenek beépülni a mindennapi használatba.


A PPM működése egyszerű: amennyiben jól kikövetkeztethető az adott betűt követő betű vagy jel, akkor egy kevés betűt tartalmazó üzenet is jól értelmezhető lesz a címzett számára. A program felismeri a szóismétléseket is, így szintén hely takarítható meg. A ZipSMS hátránya, hogy csak a korszerű mobiltelefonokon (Nokia 6230, SonyEricsson K750i, Motorola Razr V3 stb.) használható. Az interneten fellelhető a szoftver által támogatott telefonok listája.

Ahhoz, hogy az újfajta SMS-ezés valóban működjön, mind a küldő, mind a címzett készülékére fel kell telepíteni a programot. A szoftver akár 370 karakter és betű továbbítására is képes, ez pedig több mint a duplája a hagyományos mennyiségnek. "A ZipSMS kimutatja, hogy hány betűhelyet használtunk el. A tömörítés mértéke erősen függ az alkalmazott nyelvtől, a legjobb hatásfokot a szlengben írt SMS-ekkel érhetjük el" - mondta Dinh. Mivel a hagyományos és az új üzenetek ugyanannyiba kerülnek, így megjósolható, hogy a szoftver hamarosan nagyon népszerű lesz. Ezt nagyban elősegítheti, hogy az egy készülékes licenc ára négy, a két telefonos licencé pedig csupán öt euró.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • KDOG #29
  nem 40 ft egy sms :) jo az kb 10 nek is.
  persze ha nem vagy hulye, és nem vagy tré-mobil os :)
 • ollie #28
  Ez a 400k-s méret azért vicc. Mitől ilyen nagy?
 • totya4 #27
  Csak az a gond hogy 2 sms-be meg általában pont belefér a mondandó...

  Lejjebb mondta valaki hogy bitsorozatos tömörítéssel lehet elérni a 160 karakteres sms-nél tömöríthetőséget, tehát ha jól értem amit mondott az illető, mikor a karakterek nem önmagukban vanak mint 8 bites egységek, hanem az összes karakter egy bitsorozatként van véve.

  160 karakternél én ebben sem vagyok biztos hogy hatékony.
  Főleg, mivel az sms-be nem csak a tömörített adatokat kell átvinni, de ugyanitt kell a kitömörítéshez hasznát infókat is átvinni. Ez pedig pl. Ez a jelsorozat tömörítést használ (2-3-4byte), melynek típusa/verziószáma (1-2byte), majd az üzenetben : tömörítés következik jel (1-2byte) tömörítendő jelsorozat hossza (1-2byte) ismétlődő jelsorozat (x byte hossz, byte-ra kerekítve)...
  Szóval a jelzésekre elmegy kapásból akár 10 byte simán + minden ismétlődéskori jelzés.
  Magyarán attól, hogy van ismétlődő jelsorozat, az nem azt jelenti hogy helyet spórolunk, mert a különböző kitömörítési infókkal együtt (!) kell helytakarítást elérni.

  Még a gyakorlatlanabbak is biztos megfigyelték, hogy ha olyan fájlt tömörítenek ami túl kicsi, vagy nem tömöríthető, akkor a tömörítvény mérete nagyobb lesz. Ez jobbára a fejléc mérete miatt van. A fejléccel pedig spórlni nem nagyon lehet, hiszen ha pl. a tömörítés jel jelzés túl rövid, és valaki éppen azokat a karaktereket használja, akkor a kapott sms-t tömörítettként érzékeli, ami esetleg ezáltal deformált, azaz olvashatatlan lesz.

  Ezért is írtam alant hogy ilyen speciálisan nagyon rövid szöveget nem nagyon lehet tovább tömöríteni.
  Nem csoda hogy eddig nem volt erről hír, de minden hülyeséget kitalálnak ami még nincs kitalálva.

  Maguk a szerzők is írják :
  "A tömörítés mértéke erősen függ az alkalmazott nyelvtől"

  Tehát a cikkben olvasottak alapján max. kódokat rendel a gyakoribb szavakhoz, aminek bele kell férnie 400 kbyte-ba, ami azért nem kevés, persze ha több nyelvet is tartalmaz, erősen csökken ez az egy nyelvre hasznosítható méret.

  A lényeg hogy ez a 160 karakteres sms egy vicc, mocsok szolgáltatók csak a zsebünkből húzzák ki a pénzt. Szvsz annak idején ez egy szerviz szolgáltatás volt belső használatra, amig valami agyatlan marketinges közzé nem tette. Azért agyatlan, mert ilyen hosszal elengede. Lehetett volna 512 karakter, és csókolom, akinek többre jönne ki az telefonáljon inkább :)
 • GABOR16 #26
  Szerintem ha avalki sokat ír egy üzenetbe jobban megéri szöveges MMS-t küldeni, az akár több ezer karakter is lehet (telefon válogatja, hogy hány kilobájtos MMS-t fogad).
  Pl az én telefonomba ami egy Alcatel OT 556-os 100kb os MMS-t küldhetek és fogadhatok maximum.
  Azért azt teleírni szerintem még a leg többet SMSező embernek is nehezére esik.
  Ha 1 betű 1 bájt akkor (számoljuk a mostanában divatos 1000 bájt = 1 kilobájt al) 1000*100=100000
  Ami elméletileg közel 100000 (azaz százezer) betüt enged maximum egy MMSbe írni. Ami azért kicsit több mint a 160.
  És aszem a szolgáltatóknál egy MMS ehez képest körülberül duplája egy SMS-nek.
  De ha csak huszad enyi betü fér bele akkor is jobban megéri.
 • totya4 #25
  Kedves mixi!

  A te hsz-ed visszont egy dedós színvonalán van, míg a többiek legalább konkrétan hozzászóltak - indokkal - te csak beleugatsz. Szerintem a hsz-ed saját magadra vonatkozik.

  A közeljövőben ezt a fajta kötekedős magatartást igyekezz kerülni.
 • Piscator #24
  Egy sms nem olyan 200 byte körüli?
  Kell még bele fejléc, küldö/cél száma, dátum, attribok (pl kér e visszajelzést, érvényesség időtartalma, stb.), szóval nem csak a nyers szöveg foglaltatik egy sms-ben.
  Láncolt smsben eltudnám képzelni.
 • Kannibal #23
  A gyártóknak max az lehet a dillemájuk, hogy feláldozzák-e a memória egy részét erre, de mivel mostanában egyre nagyobb memóriával rendelkező telefonok vannak ezért lehet, h beépítik.(igaz a licencet is meg kéne venni azt meg tudjuk kikkel fizettetnék ki) A szolgáltatóknak viszont tényleg elég nagy érvágás lenne, ha elterjedne a szoftver!
 • Kannibal #22
  gondolom nem ismeretlennek küldözgetsz sms-t szóval elég valószínű, hogy tudod, hogy milyen telefonja van az illetőnek.
 • fflx #21
  aha, nagyon bonyolult lenne, egy kerdes az sms kudese elott, hogy tomoritve vagy normal modon kuldje?

  kb az mms-hez hasonlitanam, ha a fogado nem tud fogadni olyat akkor hiaba is kuldjuk neki.

  szerintem nem a mobil telefon gyartoknak rossz, hanem a szolgaltatoknak.

  egyebkent az sms a szolgaltatonak gyakorlatilag egy fillerjebe nem kerul.
 • PoisonBorz #20
  ummm.... gondolom elmondom hogy ez csak angolul működik, nincs magyar szótár ami alapján "tömörítene"...

  amúgy 160 byte... woowazz, ezért tényleg vad a 40ft. Amúgy mmms mennyi? abba írhatsz 1000 karaktert.