Gyurkity Péter

Samsung: külső flash a merevlemezek gyorsítására

A dél-koreai gyártó korábban már jelezte, hogy flashmemóriával gyorsítana a merevlemezeken, ezek elkészültéig azonban külső egységgel segítenek a már forgalomban lévő példányokon.

A Samsung a napokban jelentette be a 4 GB-os flash egység (Solid State Disk, SSD) piacra dobását, amely azonban csak mintegy fél év múlva segítheti ki a teljesítménnyel elégedetlen felhasználókat, hiszen a cég elsősorban a Windows Vista megjelenésére épít. A hagyományos ATA csatlakozóra illeszkedő eszköz saját memóriájával az operációs rendszer működését gyorsítja, jórészt kiiktatva az adatok beolvasásában, illetve kiírásában jelentkező zavaró szüneteket.



"A felhasználók olyan gyorsulást tapasztalnak majd, mintha PC-jük villámsebességgel száguldana" - jelentette ki nem kis optimizmussal Don Barnetson, a flash marketing részleg igazgatója. Reményeik szerint a Windows ReadyBoost funkció révén jelentős mértékben gyorsíthatnak az alapvető műveletek végrehajtásán, és nemcsak a jövőre megjelenő hibrid merevlemezeknél, hanem a jelenleg is kapható, fokozatosan korosodó példányoknál is. Ezért döntöttek a külső egység piacra dobása mellett, amely segítsége fejében igényt tart egy ATA-portra. Arról nem esett szó, hogy ez SATA-változat megjelenését is jelenti majd, egyelőre annyit tudunk, hogy a bemutatott prototípus PATA-ra készült.

A gyártó magyarázata szerint a gyorsaság annak köszönhető, hogy míg a hagyományos merevlemezek másodpercenként mintegy 100-200 kérelemnek tesznek eleget, az SSD esetében ez az 5000-es értéket közelíti. A Windows már előre eltárolja a kedvenc alkalmazásokat, beállításokat és adatokat, így azokat nem a már amúgy is többnyire elfoglalt merevlemezről, hanem a flash egységről kérhetjük be. A készülék árát nem hozták nyilvánosságra, mindössze annyit árultak el, hogy a Vista mellett speciális ipari igényeket is igyekeznek kielégíteni.

A Samsung nagyban javíthat a merevlemezek piacán elfoglalt helyzetén, főleg, ha megjelennek az integrált, hibrid megoldások. Az iSuppli felmérése szerint jelenleg a gyártók között a Seagate vezet a maga 29 százalékával, amelyet a Western Digital (18,5%) és a Hitachi (14,4%) követ. A Samsung csak a hatodik, szorosan követve a Maxtort és a Toshibát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Wittao #33
    Tök hülye vagyok a témához, ez a kérdésemen is meg fog látszani: :D
    Olyat nem lehet beáll0tani, hogy fix dolgok is legyenek ebben a cuccban, pl. oprendszer v. bánom is én még mi. Ezeket lefixálom, és mondjuk max. 1-2 havonta, fél évente teszem csak újra...
    Így nem kell számolni a gyors elöregedéssel.
    De mindegy, ez csak egy laikus felvetése volt.
  • dez #32
    Végülis lehet, hogy az ilyen FLASH-es vinyókban ugyanúgy ott lesz a sima dram is cache-nak, és ez a FLASH egy extra feature lesz, pl. sűrűn használt fájlokat tölt csak át rá.
  • Jonah #31
    hogy a samsung hogyan fogja a cellaöregedést megoldani nem tudom. Egy biztos: sok írástól nem sok jót lehet várni a FLASH élettartamára. Ez amolyan parasztvakítás is lehet, igazából jó megoldás nincs. pl. DDR ramok mostanában olcsók, hátrányuk hogy frisítést igényelnek, s mint szinkron hálózatok erőteljesen megrángatják a tápfeszültség forrást. Statuikus ram ok lenne, de itt is van egy probléma, nevezetesen hogy a SRAM die mérete azonos kapac. mellett nagyobb mint egy FLASH, következésképp csak jóval kisebb kapacitásban állítják elő (mindamellett jóval drágább is). Ha a samsung belerakja a FLASH-t, sztem erőtejesen le fogok mondani róla. Benne lesz egy programozott halál. akor meg inább pendrive de azt is félévente-évente cserélve. és még a csendes PC-k indokát sem veszti el, az újabb alaplapok már bootolnak pendrive-ról.
  • dez #30
    Pontosabban akkor lehet jó, ha megoldják, hogy kevés írás történjen. Bár ekkor is inkább csak a boot gyorsítása a fő plusz a ram-alapú cucchoz képest.
  • dez #29
    Nos ezt nem a cikkbeli cuccra írtam, mert az önálló cucc, hanem arra, hogy a Samsung vinyóba is épít hamarosan FLASH-t. Namost, szerinted hogy megy majd a dolog?
  • dez #28
    Nem inkább K9F2G? Csak mert C-s nem nagyon van.
    Most ahogy így utánanéztem, a többi gyártó is 100K-t ír. Sajnos csak az EEPROM-ok tudnak 1-10M írást (jobb esetben).
    Miért nem inkább akkus, RAM alapú megoldást csináltál? Az olcsóbban kijön. Ja, hogy már van...
    Szerintem ezt a FLASH alapú cuccot csak azért találta ki a Samsung, hogy több ilyen chipet adhasson el. A gyorsaság az említett RAM-alapú cuccal is megvan, nem romlik el akár pár hónap alatt, 4GB maradandóan meg vinyóra is elfér. (Ha kell, át lehet másolni a ramos cuccba, és onnan olvasni, stb.) Egyszóval szerintem rossz ötlet, amíg ilyen gyorsan romlik.
  • Jonah #27
    hát ez meg egy akkora marhaság amit a világ még nem ütött agyon: a flash pontosan nem a dinamikus adatok tárolására szolgál. Arra ott vannak a RAM-ok (SRAM,DRAM,SDRAM,DDR SDRAM,FPRAM,SSRAM, stb.). Gyorsabbak, szebbek, és jobbak is dinamikus tárolásban....

  • Jonah #26
    Nos, a kép aalaján K9F2Cxxxx sorozatú Samsung gyártmányú 4GBit-es flash van rajt egy ARM processzorral örítve, ami elvégzi a PATA interfész emulálását. Ez a FLASH IC-re 100K írást garantál a gyártó egyazon helye a tokon belül. Ez akkor csak napi 27 írás lenne. De.
    Egy mezei gépen általában a SWAP kiiktatása, vagy gyorsabb merevlemezre történő áthelyezése dob sokat. Ha jobban meggondolom, úgy már nem is biztos, hogy megéri a pénzét, hiszen a swap nem nagyon válogat a szektorok közt a fájlon belül, s mint olyan ez a terület hamar kikészülhet. Általában, egy swap-et a windoz képes naponta több százszor vagy ezerszer írni. Ennek értelmében kb. 3 hónaptól három évig terjed a használhatósága hibák nélkül. Jha és akkor még nem beszéltün a felhasználóról sem.
    Anno gondolkoztam én is hogy öszehozok nagy FLASH IC-kból egy jó kis SSD-t. Az elfogadható méret olyan 64GB lett volna. Csakhogy, árban drágán mérik a flasht ebben a nagyságrendben, meg ha kiszámolom, hogy a memóriacella "kopása" mibe kerül, akkor félévente költhettem volna 1-2 új flash tokra hogy kicseréljem. Tudás, és felszereltség meg lenne hozzá, de kérdés kinek éri ez meg. Gyk használhatatlan még, mert majd ha kitalálják azt, hogy hogyan ne legyen írás korlát, onnantól érdemes lehet az újjabb revizitre.
  • Athlon64 #25
    Csodálatos dolog ez a Flash memória!
    Jelenleg nincs szerintem ennél jobb technológia dinamikus adattárolásra!
    Flash a király (SD)
  • dez #24
    Hm, ha csak olvasunk a vinyóról, ebbe a cache-féle átmeneti tárolóba akkor is beíródik... De vélhetően úgy csinálják, hogy teleírják az egészet, és utána előlről kezdik.
    Újabban 10 milliónak adják meg az újraírhatóságot, bár ez csak ilyen jellemző érték, valamelyik bit/bájt/stb. tovább bírja, másik meg hamarabb lehal. Az már nem annyira magától értetődő, ide is hibatűrő rendszert tettek-e, mint a lemezkezelésbe (hibás részt átmappolja), de ez is joggal várható.