Gyurkity Péter

Titkosít a Seagate új merevlemeze

Az első helyen tanyázó gyártó elsősorban laptopokba szánja merevlemezeinek új családját, amelynek tagjai saját chip segítségével biztosítják a teljes tartalom titkosítását.

A Seagate közleményben jelentette be az új család debütálását, amire a tajvani Computex kiállítás alatt kerítettek sort. A Momentus sorozat példányai két változatban - percenkénti 5400-as és 7200-as fordulatszámon - készülnek, nagy előnyük a cég elmondása szerint a kapacitás, illetve az adatok titkosítása, amelyet a merevlemezek házon belül, minden külső segítség nélkül végeznek el.

Ez utóbbit a Full Disc Encryption (FDE) technológia biztosítja, mégpedig egy speciális chip révén, amely a 2,5 hüvelykes példányok burkolatán belül kapott helyet. A 128 bites, menet közben alkalmazott AES titkosítás a cég szerint nem rontja a SATA-150 interfésszel ellátott egységek teljesítményét, és egyfajta automatikus védelmet nyújt a tolvajokkal szemben, amely különösen a vállalatoknak jöhet jól. A 8 MB gyorsítótárral szerelt, 60, 80 és 160 GB kapacitást nyújtó változatoknál így nincs szükség szoftveres eljárásra, amely feleslegesen terhelné a processzort. A titkosítás feloldásához mindössze egy jelszóra van szükség, amely engedélyezi a korlátlan hozzáférést.


A Seagate egyébként több új termékkel is készült a rendezvényre, a hordozható megoldásokba szánt 1,8 hüvelykes példányoktól az asztali és szórakoztatóelektronikai monstrumokig. Szinten minden kategóriában a kapacitásra, illetve a biztonságra helyezték a hangsúlyt: a miniatűr példányoknál (ST18 széria) ez 60 GB-ot, míg a digitális videokamerákba szánt változatoknál 750 GB-ot jelent, amihez a kicsiknél energiatakarékos működés és az ütésekkel, behatásokkal szembeni nagyobb védelem társul. Az újonnan bemutatott termékek mindegyike hasznosítja a merőleges adatrögzítést, amelyről a vállalat nemrég kedvezően nyilatkozott - úgy tűnik, valóban jó eredményeket értek el -, és minden területen hasznosítani tudják a technológiát.

A Momentus család tagjai a tervek szerint 2007 elején jelennek meg kereskedelmi forgalomban, míg az akár 750 GB kapacitást nyújtó DB35 széria egyes példányait jelenleg is szállítják.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • halgatyó #15
    A szupertitkosított szuprbiztonsági másolatokat a gyerekek használják fel a barkácsolt kiskocsihoz keréknek... (Murphy után szabadon)
  • ZsBalintka #14
    Es a biztonsági másolatról is készíthetsz egy biztonsági másolat biztonsági másolatát ha mindkét winyó egyszerre felejtené el a jelszót... Azt hiszem ezt hívják ördögi körnek..
  • MrPrise #13
    A biztonsági másolatot is titkosítani kell...
    Ha azt nem titkosítod az eredetit is feleslegesen titkosítottad...
  • halgatyó #12
    És így néz ki az, aki elfelejtette a jelszavát:

    Vagy lesz egy általános szervízjelszó? Mint régen az alaplapoknál Amelyre nem is volt igazán szükség, elég volt egy pillanatra kiiktatni az alaplapi akkut

    Tényleg: mi van akkor, ha maga a winyó felejti el a jelszót valami elektronikus zavar miatt? Akinek nagyon fontosak az adatok, az készítsen róluk biztonsági másolatot... ahhh és egyfolytában foshat, hogy azt ki és mikor lopja el
  • Caro #11
    Én a PGP-ben jobban bízok :)
  • PoisonBorz #10
    lol... nem tudom próbáltál-e truecrypt-el (x fajta algoritmus, aes, blowfish, twofish, stb.) realtime kódolni... gyakorlatilag észrevehetetlen, (programfájlok futtatásánál is).
  • Caro #9
    Sejtem mire gondolsz.
    De sajnos ez a "civil" kriptográfiát is megnehezíti.
    Nem tudom próbáltál-e PGP-vel mondjuk egy 1 GB-os file-t titkosítani. Eltart egy ideig.
  • Szefmester #8
    lehethogy van benne merőleges felfüggesztés is... az ABS mellett tuti kell hogy legyen olyan is... még a végén vmi baja lessz a cuccosnak a nagy használat közben
  • dez #7
    Hm, az az alaplapi titkosító célproci asszem nem értünk, hanem "ellenünk" lenne.
  • noss #6
    [URL=http://www.seagate.com/cda/newsinfo/newsroom/releases/article/0,1121,3199,00.html]"AES 128-bit encryption"[/URL]