Gyurkity Péter

Januárban jönnek a Samsung hibrid merevlemezei

A dél-koreai gyártó - amely a napokban mutatja be megoldását a WinHEC konferencián - 2007 elejére ígéri a tömeges megjelenést. A flashmemóriával ötvözött meghajtók révén az indulásnál és a használat során is gyorsulást ígérnek.

A legújabb információk szerint a vállalat januártól kezdve dobná piacra nagy számban a hibrid merevlemezeket. Nem véletlenül, hiszen ez egybeesik a következő Windows operációs rendszer megjelenésével, amire pedig nagy hangsúlyt fektetnek a Samsungnál. Ígéretük szerint a flashmemóriával kiegészült példányok csökkentik a rendszer betöltödésének idejét, a fogyasztást, és egyben megnövelik a merevlemezek élettartamát.

A gyártó a holnap induló WinHEC konferencián, a Microsofttal közösen rántja le a leplet korábban ismertetett megoldásáról. A prototípus fejlesztése 2003-ban indult a Samsung saját 128 MB-os OneNAND memóriájával - akkor még elsőként mobil megoldásokba szánták a terméket. A Vista megjelenésének közeledtével azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapott az asztali szegmens, ahol főként az operációs rendszer műveleteinek felgyorsításával kecsegtetnek.

A bemutató közeledtével pontosabb adatokat hoztak nyilvánosságra. Eszerint a gyorsítótárként működő flashmemória alkalmazása 95 százalékos energiamegtakarítást tesz lehetővé. A 108 MB/s olvasási és 18 MB/s írási sebességet lehetővé tévő OneNAND modul telítődése esetén a merevlemez kiüríti azt, amely a gyártó szerint 10-20 percenként mindössze néhány másodperces aktivitást igényel. Az operációs rendszer elindulásakor 8-25 másodpercet takaríthatunk meg, míg a noteszgépek akkumulátorának működési ideje 8-10 százalékkal növekedhet. Amint arról beszámoltunk, a Microsoft a Windows ReadyDrive elnevezésű technológiával készül a hibrid merevlemezek fogadására.

Az Intel eközben szintén készül saját megoldásával, amely azonban némiképp eltér a Samsung változatától. A Robson esetében ugyanis a flashmemória az alaplapon kap helyet, így akár a hagyományos merevlemezek működésén is gyorsíthat - arról nincs adatunk, hogy a technológia milyen hatásfokkal működik. Az Intel szintén 2007 elején, a Santa Rosa kódnevű mobil platform keretében dobja piacra megoldását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • DOT #16
    Nem kevés az, csak esetleg te vagy túl fiatal :) Esetleg hasonlítsd össze a 18MB/s-t azzal a kb. 200k/s-t tudó ST-251-el amivel én kezdtem ezt a játékot. ;)
    Másrészt egy flashtől ez a sebesség nem hogy nem kevés, hanem piszok gyors.
  • valaé valaé ná #15
    Hú de nagyon okos gyerek vagy te.
    A Samsungnál csupa hülye dolgozik, eressz már meg egy telefont nekik, hogy tudják ők is, hogy mi az igazság.
  • BiroAndras #14
    A win a RAM-ba is rendesen cache-el, szóval szerintem menet közben nem sokat használna ez a cuccos, csak az indulást gyorsíthatja. Viszont az írás cache-elése a fogyasztást csökkentheti, ami laptopoknál jó dolog.
  • raingun #13
    Tévhit hogy a memóriakártya egyben gyors is. Még többen keverik a vezérlő sebességével.
    Szóval memóriakártyára nem iinstallálnék win-t, az biztos
  • raingun #12
    Szkeptikus vagyok az asztali használatot illetően. A 18 MB/sec írás az nagyon kevés.

    Otthon 2x160G-os samsung HDD-k vannak raidben és az egyik partícióról a másikra 40 MB/s-el másol.

    Szóval ez még messze van attól hogy asztali gépben versenyképes legyen. Laptopoknál viszont kedvező, hiszen ott a fogyasztás elsődleges lehet.
  • Szefmester #11
    2Gs USB2-es pendrive oszt mehet rá a vin install... :P
  • combat #10
    Csak annyi lenne a kérdésem, hogy mennyire lesznek tartósak ezek a OneNAND flash memóriák?
    Mert ha fél év után tökremegy, akkor nem sok értéke van. Nem lenne jobb normál memóriamodult alkalmazni, ha pusztán a gyorsításról van szó? Az oprendszer meg töltődhetne egy direkt erre a célra fejlesztett PCI típusú Flash memóriás kártyáról is, amire jelenleg van (több hasonló) példa is.
  • dez #9
    Minden vinyóban van 8-16MB cache. (Csak nem Flash, hanem "felejtős". Meg az OS nem nagyon szólhat bele a működésébe, mint vélhetően itt.)
  • Fikusz Kukisz #8
    Nem tom, de nekem így is nagyon gyors a vinyóm a kisebb műveleteknél (128MB).
    Nekem a nagyobb fájlok írás-olvasásánál lenne érdekes a gyorsulás.

    Az energia fogyasztás csökkenése tetszik, de ez csak egy kezdeti megoldás.
  • dez #7
    Eredetileg laptopokba szánták a megoldást. De gondolom, a marketingesek "szagot fogtak". :P