Gyurkity Péter

Sűrűbben jönnek majd a következő Windowsok

Steve Ballmer vezérigazgató a befektetők előtt tartott beszédében megerősítette, hogy nem lesz újabb ötéves szünet két Windows megjelenése között, ám a Vista csúszásával kapcsolatos félelmeket nem tudták eloszlatni.

A csütörtökön megtartott Microsoft elemzői konferencián a szoftvercég több igazgatója is felszólalt, számos különböző témát érintve. Steve Ballmer vezérigazgató a vállalat fényezése mellett nem mulasztotta el megerősíteni, hogy a jövőben nem lesz még egy ötéves szünet az egyes Windows verziók megjelenése között, vagyis sűrűbben debütálnak majd az újítások. Arról már nem esett szó, hogy milyen új funkciókat tartalmaznak majd a következő fejlesztések, és hogy mikor jöhet a Vista utóda, a Vienna.

Beszédében többek között elmondta, hogy a gyakoribb megjelenések ellenére tovább dolgoznak olyan rendkívül fontos projekteken, amelyek kiteljesedése akár több évig is eltarthat. Az egyetlen különbség az lesz, hogy nem ígérik meg előre ezek bemutatkozását, vagyis a nagyobb kiadásokat nem kötik majd a projektek befejezéséhez. Ezzel nyilvánvalóan a WinFS fájlrendszer, és a többi fontos komponens - mint például az Aero - miatti kínos halasztgatásokra utalt, amelyek több hónappal vetették vissza a Vista megjelenését. Előbbi nem is készül el: bár az operációs rendszer fejlesztése és tesztelése a végéhez közeledik, már régóta tudjuk, hogy a WinFS nem lesz része a szoftvernek, megjelenése bizonytalan időre eltolódik.


Kevin Turner, Christopher Liddell, Craig Mundie és Steve Ballmer

Ballmer ezúttal is elemében volt és nem felejtette el méltatni saját cégét. "Nem kétséges, hogy él bennünk egy kis Sony, ám megtalálható bennünk a Yahoo és a Google lendülete, ambíciója is" - jelentette ki a vezérigazgató, amivel arra utalt, hogy a Microsoft sokoldalú cég, amely mind a hagyományosnak mondott, mind az újonnan megnyíló területeken jól teljesít. "Projektjeinkben sikereket értünk el, vagy jó esélyünk van a jövőbeni sikerek elérésére" - tette hozzá, leszögezvén, hogy eddig még egyetlen törekvésük sem vallott kudarcot. Ez vonatkozik a nemrég bejelentett Zune zenelejátszóra is, amit szerinte az igazol, hogy ők az egyetlen olyan cég, amelynek tudása és tapasztalata révén megvan az esélye kikezdeni az Apple uralmát.

A Reuters jelentése azonban rávilágít, hogy a szoftvercég minden igyekezete ellenére sem tudja eloszlatni a Vista újabb késésével kapcsolatos félelmeket. Kevin Johnson, a platformok és szolgáltatások részleg társelnöke sem szolgált konkrét dátummal, mindössze annyit mondott, hogy akkor szállítják le az operációs rendszert, amikor az elkészül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Neerpelt #69
    A Windows a júzereket lúzereknek nézi, ez az összes problémája.
  • BiroAndras #68
    Ezek alapján nem is lassabb:
    http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1857479,00.asp
    http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1860517,00.asp
  • Sanyix #67
    "Elvileg nem lehetnének jelentősen lassabbak, mivel fullos 32-bites utasításkészlete is van a 64-bites prociknak."
    De 64 bites vindózon sokkal lassabbak a 32 bites programok. Valahol láttam egy tesztet, hogy összehasonlították ugyanazon a gépen a 32-es és 64 bites vindózt. 64 bites vindózon a játékok átlag 30%-al voltak lassabbak, mint a 32-esen, az egyik játék asszem 60%-al lassabb volt, a legjobb esetben 10%-al volt lassabb csak.
  • strogg #66
    A szokásos win lin. flame?:)))
    Két dolgot emelnék ki.
    A sűrűbben jönnek ki a winek, azért kicsit erős.
    Inkább szánják rá az időt, és legyen jobb.
    A vreseny jót tesz a linxunak is, szal hajrá m$, van még nektek is mit ledolgozni bőven....

    A másik: Az egyik partner cégünk (nagyvállalat, ahol "szakértősködünk") 49 éves női alkalmazottja telepítette suse 10.1-en a nyomtatót. Nem volt már időnk befejezni, mert késő este volt. Másnap délben mire visszamentünk megcsinálta.
    Az állam leesett. Nem állítom, hogy ez az általános, de van ilyen is:))
    az én véleményem az, hogy egy jó user frendly linux disztró (suse pl.) legalább annyira egyszerű, (ha nem egyszerűbb) mint az XP.

    A nem akarásnak meg platform függetlenül nyögés a vége:)))
  • Caro #65
    Ezt a Novell találta ki, nyilván válaszként az aero-ra.
    De én pl.: nem használok xgl-t, pedig csak két katt lenne.
    Vannak még bugjai(firefox lassan scrolloz pl, meg néhány OpenGL-es app se megy rendesen), de ha teljesen jó lesz, akkor sem biztos hogy be fogom kapcsolni.
  • BiroAndras #64
    "És tényleg a win98 volt talán az eddigi legjobb"

    Már elfelejtetted, hogy milyen volt, ugye? Az MS-fikázás divat, meg a kékhalál mítosz ebből a korszakból származik. Nem véletlenül.
    Az XP megjelenésekor pedig még a linuxosok is elismerték, hogy hatalmas ugrás a 9x-ekhez képest.
  • BiroAndras #63
    "Az aero sehol sincs az xgl-hez képest, mégis el fogja tudni adni vele a vistát, kell a csilivili a népnek."

    Vicces egy mondat. Szóval nem kell a csilivilli win-en, de linuxon meg az xgl az egy kúl fícsör.
    Egyébként, nem érdekes, hogy az xgl-t akkor kezdték el fejleszteni, amikor az MS bejelentette az aero-t?
  • BiroAndras #62
    "Kijön 1 új oprendszer, ünnepelnek, a társaságból marad 1 csoport bugot javítani, peccselni, a többiek pedig szép csendben nekilátnak a fejlesztésnek."

    Ezt pontosan így csinálják. Az, hogy mit hogy jelentenek be már a marketingesek sara.

    "Így ( mint a Norton ghost) meggyorsítaná a win reinstallt"

    Nincs szükség gyakran reinstall-ra. Ez már nem win9x. Másrészt, ahogy te is íriod, ott a Norton ghost erre a célra.

    "És pl csinálnék egy nagy világméretű felmérést is, h mire is van szüksége a júzereknek."

    Az MS pl. ebben nagyon jó. Pont ennek a levét isszuk meg, mivel a PC júzerek döntő többsége nem kocka, mint mi. És mivel ők vannak többségben, elsősorban az ő igényeiket veszik figyelembe.
  • BiroAndras #61
    "Szerintem is bőven jó volt ez hogy az XP-t több éven át lehetett használni és nem kellett mindíg mindenből az új oprendszerre való verziót beszerezni. Jó ez még ma is."

    Azért vannak már problémái az újabb technológiákkal. Pl. elég kellemetlen, hogy telepítésnél nem látja a SATA vinyókat, és a megfelelő driver felrakásához floppy drive kell, amit ma már semmire nem használunk, így többnyire vagy nincs, vagy nem működik.

    "de pl. DX10-es VGA-k még nem is kerültek a piacra"

    Épp azért, mert a Vista csúszik.

    "Mellesleg felraktam a WInFS előzetesét és tesztelgettem, de egy nagy átbaszás. Nem is értem miért nevezik filerendszernek, mikor nem is nyúl az NTFS filerendszerhez."

    Valóban nem fájlrendszer, nem szabad annak hívni.
    Az elnevezése egyébként "Windows Future Storage", aminek a rövidítése ugyanaz, mint a "Windows File System"-é, így sokan félreértették.


    "A másik meg hogy a 64-bites Vista ugyanolyan szerencsétlen próbálkozás mint a 64-bites XP"

    Nem éppen. Az XP-t akkor adták ki (avlószínűleg az Intel-re vártak), amikor a 64-bit már nem volt újdonság, így gyakorlatilag érdektelensége fulladt.

    "tökugyanak az WoW64 emulátor"

    Mi más lenne?

    "(a 64-bitesek persze futnak és gyorsulnak, de a 32 bites programok lassabbk mint sima XP-n)"

    Elvileg nem lehetnének jelentősen lassabbak, mivel fullos 32-bites utasításkészlete is van a 64-bites prociknak.

    "speckó driverigény (nem jó hozzá se a 32-bites Vista, se a 64-bites XP driver, csak a direkte Vista64-hez csináld csomag)"

    Természetesen, drivert nem lehet emulálni, így 64-bitesnek kell lennie, és a Vista driver model-je mást, mint az XP-é, így az XP64 driverek se jók rá. Viszont a Vista után nagy az érdeklődés, íyg gyorsan készülnek a driverek. A fontosabb alkatrészekhez már van legalább béta driver.
  • Warpcore #60
    Noh Xubuntu livecd 95%on má szedem is le a fóliát a lemezről:D