69
  • Neerpelt
    A Windows a júzereket lúzereknek nézi, ez az összes problémája.
  • BiroAndras
    Ezek alapján nem is lassabb:
    http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1857479,00.asp
    http://www.extremetech.com/article2/0,1697,1860517,00.asp
  • Sanyix
    "Elvileg nem lehetnének jelentősen lassabbak, mivel fullos 32-bites utasításkészlete is van a 64-bites prociknak."
    De 64 bites vindózon sokkal lassabbak a 32 bites programok. Valahol láttam egy tesztet, hogy összehasonlították ugyanazon a gépen a 32-es és 64 bites vindózt. 64 bites vindózon a játékok átlag 30%-al voltak lassabbak, mint a 32-esen, az egyik játék asszem 60%-al lassabb volt, a legjobb esetben 10%-al volt lassabb csak.
  • strogg
    A szokásos win lin. flame?:)))
    Két dolgot emelnék ki.
    A sűrűbben jönnek ki a winek, azért kicsit erős.
    Inkább szánják rá az időt, és legyen jobb.
    A vreseny jót tesz a linxunak is, szal hajrá m$, van még nektek is mit ledolgozni bőven....

A másik: Az egyik partner cégünk (nagyvállalat, ahol "szakértősködünk") 49 éves női alkalmazottja telepítette suse 10.1-en a nyomtatót. Nem volt már időnk befejezni, mert késő este volt. Másnap délben mire visszamentünk megcsinálta.
    Az állam leesett. Nem állítom, hogy ez az általános, de van ilyen is:))
    az én véleményem az, hogy egy jó user frendly linux disztró (suse pl.) legalább annyira egyszerű, (ha nem egyszerűbb) mint az XP.

A nem akarásnak meg platform függetlenül nyögés a vége:)))
  • Caro
    Ezt a Novell találta ki, nyilván válaszként az aero-ra.
    De én pl.: nem használok xgl-t, pedig csak két katt lenne.
    Vannak még bugjai(firefox lassan scrolloz pl, meg néhány OpenGL-es app se megy rendesen), de ha teljesen jó lesz, akkor sem biztos hogy be fogom kapcsolni.
  • BiroAndras
    "És tényleg a win98 volt talán az eddigi legjobb"

Már elfelejtetted, hogy milyen volt, ugye? Az MS-fikázás divat, meg a kékhalál mítosz ebből a korszakból származik. Nem véletlenül.
    Az XP megjelenésekor pedig még a linuxosok is elismerték, hogy hatalmas ugrás a 9x-ekhez képest.
  • BiroAndras
    "Az aero sehol sincs az xgl-hez képest, mégis el fogja tudni adni vele a vistát, kell a csilivili a népnek."

Vicces egy mondat. Szóval nem kell a csilivilli win-en, de linuxon meg az xgl az egy kúl fícsör.
    Egyébként, nem érdekes, hogy az xgl-t akkor kezdték el fejleszteni, amikor az MS bejelentette az aero-t?
  • BiroAndras
    "Kijön 1 új oprendszer, ünnepelnek, a társaságból marad 1 csoport bugot javítani, peccselni, a többiek pedig szép csendben nekilátnak a fejlesztésnek."

Ezt pontosan így csinálják. Az, hogy mit hogy jelentenek be már a marketingesek sara.

"Így ( mint a Norton ghost) meggyorsítaná a win reinstallt"

Nincs szükség gyakran reinstall-ra. Ez már nem win9x. Másrészt, ahogy te is íriod, ott a Norton ghost erre a célra.

"És pl csinálnék egy nagy világméretű felmérést is, h mire is van szüksége a júzereknek."

Az MS pl. ebben nagyon jó. Pont ennek a levét isszuk meg, mivel a PC júzerek döntő többsége nem kocka, mint mi. És mivel ők vannak többségben, elsősorban az ő igényeiket veszik figyelembe.
  • BiroAndras
    "Szerintem is bőven jó volt ez hogy az XP-t több éven át lehetett használni és nem kellett mindíg mindenből az új oprendszerre való verziót beszerezni. Jó ez még ma is."

Azért vannak már problémái az újabb technológiákkal. Pl. elég kellemetlen, hogy telepítésnél nem látja a SATA vinyókat, és a megfelelő driver felrakásához floppy drive kell, amit ma már semmire nem használunk, így többnyire vagy nincs, vagy nem működik.

"de pl. DX10-es VGA-k még nem is kerültek a piacra"

Épp azért, mert a Vista csúszik.

"Mellesleg felraktam a WInFS előzetesét és tesztelgettem, de egy nagy átbaszás. Nem is értem miért nevezik filerendszernek, mikor nem is nyúl az NTFS filerendszerhez."

Valóban nem fájlrendszer, nem szabad annak hívni.
    Az elnevezése egyébként "Windows Future Storage", aminek a rövidítése ugyanaz, mint a "Windows File System"-é, így sokan félreértették.

"A másik meg hogy a 64-bites Vista ugyanolyan szerencsétlen próbálkozás mint a 64-bites XP"

Nem éppen. Az XP-t akkor adták ki (avlószínűleg az Intel-re vártak), amikor a 64-bit már nem volt újdonság, így gyakorlatilag érdektelensége fulladt.

"tökugyanak az WoW64 emulátor"

Mi más lenne?

"(a 64-bitesek persze futnak és gyorsulnak, de a 32 bites programok lassabbk mint sima XP-n)"

Elvileg nem lehetnének jelentősen lassabbak, mivel fullos 32-bites utasításkészlete is van a 64-bites prociknak.

"speckó driverigény (nem jó hozzá se a 32-bites Vista, se a 64-bites XP driver, csak a direkte Vista64-hez csináld csomag)"

Természetesen, drivert nem lehet emulálni, így 64-bitesnek kell lennie, és a Vista driver model-je mást, mint az XP-é, így az XP64 driverek se jók rá. Viszont a Vista után nagy az érdeklődés, íyg gyorsan készülnek a driverek. A fontosabb alkatrészekhez már van legalább béta driver.
  • Warpcore
    Noh Xubuntu livecd 95%on má szedem is le a fóliát a lemezről:D
  • Warpcore
    Igen,meglehet,XPLite ra gúglözz rá.
    De sokkal egyszerűbb ha már telepítés előtt kiszeded..fogod az XP vagy Win2k3 telepítőd,beleintegrálod az összes addig kijött frissítést,aztután pedig azt pipálsz ki belőle amit akakrsz..(ésmégcsak agyonhekkelni se köll=P)
  • wanek
    "Akkor tanulj ezt-azt az xp-ről.:)" - éppen eleget tudok róla, hogy ne használjam. Vagy az már nem is ember, aki nem xp-t használ? Vista után meg majd aki nem azt?
  • dester
    Én is néztem több helyen, de én is csak ezt 2 hetes tesztet találtam mindenütt, mondjuk nem ártana ha tudnál adni egy linket, de ilyenkor már persze nem emlékszel, pedig nem hinném, hogy annyira eldugott lenne. Pl. A google a lent is említett tesztre több száz találatot adott, de ilyen fél évest nem látok sehol. Bár lehet, hogy rosszul kerestem...:)
  • sathinel
    az oldal amit küldtél tetszik csak hát : http://winportal.net/?id=30 Hogyan őrizzük meg Windowsunk egészségét cikk nem épp 2 sor de jó) én is szeretem ezeket a beállításokat de ez már megint nem átlag user) sokan kikészülnének registry miatt pl. átlag felhasználó nem az aki már ilyenekkel bíbelődik.
  • sathinel
    A tesztek során a legjobban a Linspire, az 1-es szervizcsomaggal és a Zone Alarm tűzfalprogram egy példányával ellátott Windows XP, illetve a 2-es javítócsomaggal kiegészített Windows XP teljesített. A számítógépes kártevők ezt a három PC-t, illetve operációs rendszert csupán az esetek 0,3-0,4 százalékában támadták.

Olvasd el a cikket ha már belinkeled. Amiről én beszélek nem 14 nap volt és több gép volt de bocsi nem jut eszembe hol olvastam.
    És linspire linux sem tudom honnan, de debian szerintem jobb ha védelemről van szó.
  • saitek
    "Senki sem úgy születik, hogy mindent tud. Mindent meg kell tanulni.

Jaja. Akkor tanulj ezt-azt az xp-ről.:) Kezdetnek ajánlom moonman oldalát.:)
  • saitek
    "Volt egy teszt a neten ahol több xp-s rendszert teszteltek fél éven át.
    végeredmény: átlagosan 4 perc és fertőzött az xp"

Négy perc jut egy Windows XP-t futtató védtelen PC-nek

A cikk kezdete:"Az AvantGarde vállalat szakemberei különös témát kezdtek el "boncolgatni": vajon mennyi ideig bírja ki egy olyan számítógép, amelyen nincsen sem vírusirtó, sem tűzfal, sem más, a számítógépes kártevők elleni védelem."
    Magyarán ez tűzfal nélküli XP-re vonatkozik, vagy van másik ilyen is? Akkor adhatnál egy linket.
  • sathinel
    Van magyar linux ami UHUlinux néven fut és a legtöbb hardware-t felismeri. Radeon kártyát is felismerte+ új alaplappal sem volt gondja SATA minden megy símán)

Ja és hogy az átlag felhasználó milyen? Adtál már el embereknek windows-al gépet? folyamatosan hívogatnak hogy ez vagy az nem megy.( és nem bonyolult dolgok csak pl ftp-re nem tud felmenni , vagy nem tud letölteni. ÉS azt mondod hogy feltelepít dolgokat? Sokan csak gép bekapcs és használni akarja, s ha már telepítés kell megkér valakit. És ebből van több.

Ha te a winfosos tűzfalra gondoltál akkor érdekes elképzeléseid vannak. Volt egy teszt a neten ahol több xp-s rendszert teszteltek fél éven át.
    végeredmény: átlagosan 4 perc és fertőzött az xp. Ha pedig jól konfigurálod, tűzfal, stb, akkor kb egy alap linux szintjén van biztonságban. + a vírusok nagy része el sem indul linux alatt.
  • wanek
    Nálam a legnagyobb láma az, aki lámázik.
    Senki sem úgy születik, hogy mindent tud. Mindent meg kell tanulni. De aki egy kezdőt lenéz, az az igazi láma (is).
    És persze az is lámaság, aki olyan kijelentést tulajdonít a másiknak, amit az nem is mondott. Itt van egy jó példa, talán ráismersz:
    "Ja, persze úgy kollektíve mindenki hülye és láma aki XP-t használ és nem kap be egy vírust se, csak te vagy repülő..."
  • z5oTtu
    "tudása és tapasztalata révén megvan az esélye kikezdeni az Apple uralmát"
    eloszor masoljak az Apple-t, aztan meg kikezdik?
    undorito rohelyes banda.
  • Caro
    Nem én mondtam.
    De ritka kemény dolog lehet két csomagot felrakni, persze...
  • saitek
    "Egyébként a dolog nem bonyolult általában, csak fel kell tenni a gcc-t a függőségeivel, meg a kernel-source-ot, ahol van kernel-headers az is"

Windows alatt meg bonyolult még egy DropMyRights telepítés is, illetve egy fiók létrehozás, mindezekhez programozónak kell lenni...
  • Caro
    A legtöbb driver már benne van a kernelben meg az initrd-ben, úgyhogy csak telepítés és kész, ami meg nincs, azzal alkalomadtán jó sokat lehet szívni ha valakinek nincsen gyakorlata.
    (Egyébként a dolog nem bonyolult általában, csak fel kell tenni a gcc-t a függőségeivel, meg a kernel-source-ot, ahol van kernel-headers az is elég, utána a driverek szépen feltelepülnek)
    Ami érinti a végfelhasználót az általában a videókártya driver, azt meg kell csinálni, anélkül el lehet szinte felejteni a gépet.
    Abban azért igaza van, hogy a felhasználóknak szánt disztribúciók jóval biztonságosabbak a lámák számára.
    Persze ha valamit elszúr nem biztos hogy fogja tudni hogyan csináljon új felhasználót.
  • moonman
    Miért kell az XP-hez programozónak lenni? Mi az az agyon heckelés telepítéskor?
    Programozónak kell lenni ahhoz, hogy valaki létrehozzon egy felhasználói fiókot, korlátozott jogokkal?

"A linux-ot egyébként gyorsabban feltelepíted feleannyi gond nélkül".

Az már nem tartozik a gondok közé, ha valamilyen hardver pl. nyomtató, hangkártya stb. nem működik? Egy átlagember bizonyára lazán megoldja ezeket akár parancssoról is, míg Windows alatt hatalmas gondot jelent egy DropMyRights telepítés.

"kapsz ingyen officet,tűzfalat, levelezőprogit"
    Az ingyen office van Windows alá is, csak telepíteni kell, mert alapból nincs, de mint fentebb is írtam egy átlagembernek ugye nem jelent gondot Linux alá drivert hajkurászni a neten, de Windows-hoz való program keresése és telepítése az megoldhatatlan probléma. Tűzfal pedig van benne és levelezőprogram is.

Egyik "átlagember" ismerősömnek sincs gondja a korlátozott jogú használattal. Ugyanis ha egy átlagembernek elmondom vagy megmutatom, hogy mit kell csinálni akkor meg is tudja csinálni. Pl. meg tudja tanuni, hogy ha korlátozott jogokkal hasznája a gépet és egy program admin jogot igényel, akkor a runas-al indítja el.

Nem az a láma aki ezt nem tudja, hanem az aki szintén nem tudja, de ha elmondom neki akkor már jobban tud mindent és örülhetek ha nem küld el a ...csába.

Pénteken pl. beírtam ide a már itt is említett DropMyRights-ot, erre alig 2 perc múlva jött a válasz "ezzel most mi a faszomat csináljak" felkiáltással. Már majdnem válaszoltam, de mielőtt elküldtem még benéztem a topic-ba és addigra törölte a hozzászólást. Ha már itt tartunk szerinted mi a faszt kéne csinálni 2 linkkel. Mert 2 perc alatt nem olvasta végig, de talán meg se nyitotta az biztos. Na ez a láma, nem az aki nem ért hozzá...Az meg a másik, hogy ugyanabban a topic-ban már számtalanszor le volt írva a dropmyrigts (a #882-ben pl. valaki elég szájbarágósan le is írta).
  • sathinel
    Egyébként a winfos ha ennyira biztonságos, akkor miért vált linux-ra az amerikai légügyi hivatal is? + japán közigazgatás, a kínaival, thaiföldel egyetemben? Vagy itthon az MTA-is linux hálózatok fejlesztését végzi nem winfos hálózatokét....
  • sathinel
    Na akkor ez a gond oprendszert kéne készíteniük nem minden szarba belefogni hogy milyen sokoldalú nagy cég vagyunk. Az XP-hez itt már programozónak kell lenni és azt mondjátok be tudok állítani mindent?)))
    Az meg láma aki ezt nem tudja? hát nem a mikrofos mondta hogy ez azoknak a rendszere akik nem programozók csak otthoni felhasználók? A linux-ot egyébként gyorsabban feltelepíted feleannyi gond nélkül( És van magyar ami elég jó). És ha nem játszol a gépeden sokkal megbízhatóbb szinte vírusmentes rendszert kapsz ingyen officet,tűzfalat, levelezőprogit, ..... .

Akkor most a winfos átlagembereknek vagy meg kell rá tanulni programozni?( rendes rendszert kéne írni nem csillivilli fo.talicska rendszert amit első felinstalálásnál agyon kell hackelni, hogy működőképpes legyen.
  • moonman
    Azon tényleg lehet vitatkozni, hogy ki a láma. Pl. az XP-t nem rendszergazdai jogokkal kell használni, de legalább a böngészőt nem rendszergazdai jogokkal kell futtatni (Pl. DropMyRights).
    Aki tudja, hogyan kell a "sallangokat" kiirtani, annak elvileg XP alatt se kellene, hogy gondot jelentsen a jogosultságok beállítása...

"Azt hiszem, hogy te nem vagy birtokában az ismeretek és lehetőségek teljes ismeretével."

Ja, persze úgy kollektíve mindenki hülye és láma aki XP-t használ és nem kap be egy vírust se, csak te vagy repülő...
  • HUmanEmber41st
    Mármint az XP ből?
  • HUmanEmber41st
    Meg kellene ezt csinálni XP-vel is.
    Nekem nem kellene más, csak h fusson a Battlefield 2, ehhez kell DX9c, legyen rajta Mplayer, Firefox.
    Ebből nem lehet kidobni az explorert?
  • wanek
    A Win98Lite is egy lehetőség, bár én az ieradicator-t jobban szeretem. És persze az installnál (és utána is) az esetleges sallangok teljes kiirtása, mint pl. windows scripting host, vbscript, activex túlnyomó része, outlook, stb.
    A régebbi gépemen 6 (HAT !!!!) éve megy a win98se eredeti telepítéssel :)) Természetesen nem nonstop, 3-4 naponként 10 percre kikapcsolom, és újraindítom.
  • wanek
    Hogy ki láma és ki nem, azon lehetne vitatkozni...
    Igazad van, az xp tényleg stabilan, és biztonságosan fertőzhető le egy csomó olyan szarral, ami a win98-cal semmit sem tud tenni... Azt hiszem, hogy te nem vagy birtokában az ismeretek és lehetőségek teljes ismeretével.
  • Warpcore
    Jah és egy iyen rendszer bőven ráfér akár egy 64MB-os CompactFlash kártyára is.. és megfelelő alaplapa kártyáról bootol be, bekapcs,bios önteszt,egy villanás és fut a Win..na ezt csináld meg XP-vel :D
  • Warpcore
    PL Win98Lite? ,)
    Rengeteg felesleget le lehet vakarni a Win98ról, az internet explorert tövetül kigyomlálni,és akár a Win95 régi, szerényebb (nincs gyorsindítás, webes elemek sajátgépbe,stb) de jóval gyorsabb shell-jét is rá lehet rakni, ami még telljesen natívan nem web alapon működött, explorer nélkül.
  • DjDano
    Psycho06 a Win98 volt a legjobb? Xp sokkal jobb, stabilabb, biztonságosabb!! Az hogy te láma vagy hozzá a te gondod D:
  • BlueGold
    Egy kis Windows Történelem Itt
  • wanek
    "És tényleg a win98 volt talán az eddigi legjobb" - ez nem biztos, hogy így van, persze attól függ, hogyan nézzük.
    A win98 nem képes ntfs-t kezelni, az usb eszközökhöz driverek kellenek, és alapértelmezésben instabilabb, mint a későbbi oprendszerek. Viszont lecsupaszítva, vagy ha úgy tetszik "kiherélve" már nagyon stabil, "védett" azoktól a káros programoktól is, amik csak win2k/xp alatt futnak, stb. A win98-hoz nincs eredetiségvizsgálat, valójában minden funkciót meg lehet alatta csinálni, normál felhasználáshoz ideális. Persze sokkal szerényebb gépen is elfut, és szerintem gyorsabb is, mint az xp. Ehhez viszont ki kell herélni, és megfelelő (nem ms) programokat kell használni.
    Az idő múlásával gondok lesznek, mert az újabb hw összetevőkhöz majd nem adnak drivert, és így a win98-at használók száma csökken, majd végleg megszűnik, hiszen az alaplapok, videokártyák, stb. nem örökéletűek.
    Aki játékra (is) használja a gépét, és csak a legújabb játékok kellenek neki, az az xp nélkül nem ússza meg. Később meg majd a vista, meg az utódjai kellenek...
  • Psyho06
    Az xp-vel is teli van a f****m mert nagyon sokat ba**akszik.Szal hiába a microfos a világ egyik leggazdagab és legnagyobb cége ha csak gagyi cuccokat ad ki.És tényleg a win98 volt talán az eddigi legjobb
  • geldof
    Magyarázzuk a bizonyítványt, terelgetünk, terelgetünk. Azt hiszem a VISTA is egy jó nagy fos marad. Amíg a vállalti filozófia elnyomja a normális gondolkodást, addig nem lesz normális fejlesztés. Lesz egy félkész progink mint eddig. Aztán majd lehet, hogy évente adnak egy új kakihalmot, így nehezebb rájuk vírust írni. Ez is egy féle vírusvédelem. Gagyi cégtől, gagyi termékek, de erről szól a világ.
  • Emmegki
    "Arról meg nem is beszélve, hogy alapfunkciókhoz (office, internet, stb) még xp sem kell, nem hogy vista."

Jaja, egy win98 szépen megállja ma is a helyét. A microsoftnak persze érdeke, hogy egy videólejátszáshoz 1GB ram kelljen...

"Párszor meg lehet hülyíteni az embereket, és elsütni az üres lózungokat, de egyre kevesebb ember veszi be ezeket a maszlagokat."
    Hülyék mindig lesznek, akármennyiszer meg lehet játszani. És ez az MS is jól tudja. Az aero sehol sincs az xgl-hez képest, mégis el fogja tudni adni vele a vistát, kell a csilivili a népnek. Aki nem váltana miatta, az a dx10 miatt fog.
  • Emmegki
    Nem csúszott 5 évet. 2000-ben jelent meg a Win2000, tehát szerinted az NT5.0-nak 95-ben kellett volna megjelennie. Az meg érdekes lenne, mivel az NT4.0 jelent meg 96-ban.

Egyébként igazad van, csúszások mindig is voltak. A Win1.0-t már 83-ban bemutatták, hogy "mindjárt kész", de még csúsztak 2 évet. A win98 eredetileg win97 lett volna.
    Szerintem jó, ha a Vista csúszik, annál több gép lesz majd képes futtatni.