Specker Balázs

A Microsoft a robotikában látja a jövőt

A szoftvermogul kilencfős, Robotics Group névre keresztelt csoportjának célja, hogy a robotikát tömegcikként vigye be a hétköznapokba. Többek között szabványok létrehozásával könnyítenék a fejlesztést.

A közelmúltban a csoport előállt Microsoft Robotics Studio névre hallgató szoftverének bemutató verziójával. Az alkalmazást arra tervezték, hogy könnyebbé tegye a robotok programozását, átvállalva az ezzel járó nehézkes munka nagy részét, valamint, hogy szabványokat hozzon létre a különböző hardver típusokhoz.

"Kicsit deja vu érzése támad az embernek" - kezdi Trower, a Microsoft 24 éves veteránja. "Egykor a PC-kel kapcsolatban is gyakorta tették fel a kérdést: mi szükségem van nekem erre a technológiára?" - idézi az interjút a ZDNet. A '70-es évek végén és a '80-as évek elején a PC-ipar csak a legelvetemültebb csodabogarak játszótere volt, akik képesek voltak felfogni a technológia összetettségét és a benne rejlő lehetőségeket. A számítástechnikát azután a szélesebb közönséggel is megismertették, majd kikövezték az utat a felhasználó-barát programok felé.

A Microsoft betörése a robotikába igazi szenzációnak bizonyult - itt jelenleg nincs olyan erős szereplő, amelyik közvetlenül konkurenciát jelentene a szoftveróriás számára, sőt a legtöbb cég úgy látja, a redmondi vállalat érdeklődése csak az ő tevékenységük létjogosultságát igazolja. "Ez hitelt kölcsönöz az iparnak, jelezve, hogy nemcsak a technikai zseniknek szól" - vélekedett Jon Mandrell, a robotikával és rendszerintegrálással foglalkozó CaraWare főtanácsadója. A Microsoft fejlődőképesnek látja a piacot és Trower is egyetért az elemzők többségével, akik szerint az üzletág egy évtizeden belül többmilliárdos iparrá válhat.

Tandy Trower, a Microsoft Robotics Group vezetőjének munkahelye nem tartozik a szokványosak közé. A robotikai csoport is meglehetősen különbözik a cég többi üzleti egységétől. Irodáik a vállalat kutatóközpontjában kaptak helyet, a csoport pedig - az üzleti vezetés helyett - Craig Mundle-nek, a kutatási és stratégiai vezetőnek tartozik jelentéssel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BiroAndras #51
    "Ne fényezzük már annyira a Win3.1-et... Kösz."

    Nem fényezem. Nem igazán tudom, hogy milyen volt, mert én inkább DOS-t használtam programozásra és játékra is. De arra nem emléxem, hogy a sebességén kívül bármi baj lett volna vele.
    A többi grafikus OS-t nem ismertem, így se jót, se rosszat nem tudok mondani róluk, mások véleményére vagyok kénytelen hagyatkozni.

    "De ezzel együtt az akadásmentes preemptive multitaszkot is prémium-kategóriának tették meg, az átlagembernek sz@rt adtak."

    Ha jól tudom, Mac-en jó sokáig cooperative volt, mégis agyon fényezték a fanok. Nem hiszem, hogy ne tudta volna megcsinálni az MS, inkább arról lehet szó, hogy az akkori PC-k nem tették lehetővé.
  • BiroAndras #50
    "Tehát őő... fizetősek, eltaláltam?"

    Én egy csomó MS szabványt használtam már ingyen (és legálisan). Persze biztos van nekik fizetős is.

    "Hanem hogy a mobilod hangfelismerésre tárcsáz, az autóba meg be egy csomó kényelmi elektronika van építve (mert a híresztelésekkel ellentétben az emberek SZERETNEK telefonálni, és autót vezetni)."

    Ezeket nem hívják robotikának. Eleinte egyszerűen játékszerek lesznek (mint pl. az Aibo), ahogy az otthoni számítógép is az volt sokáig. Aztán majd szépen kialakulnak a komolyabb felhasználási módok, mint a számítógépeknél is.

    "Windózra alapuló számítógéppel értelmes és megfelelő gyorsaságú AI-hoz vagy 1000GHz-es proci is kéne meg vagy 1000GB kiba gyors memória meg hasonlók."

    Csupán más architektúra kell hozzá. Egyébként sem emberi szintű intelligenciát akarunk indulásból. Eleinte valószínűleg PC-n emulálhatók lesznek a robotok, mivel nem lesz túl nagy teljesítményű agyuk. És valószínűleg nem C-ben kell majd őket programozni, hanem valami magasabb szintű erre a célra fejlesztett nyelven, úgyhogy nem lesz olyan sok hibalehetőségm, hogy feltétlen PC-n kelljen tesztelni, mielőtt letöltöd a progit a robotba.

    "Maradunk azt hiszem, az Aibo meg a LEGO mechwarriors szintjén, persze szigorúan M$-progik támogatásával"

    Pontosan erről van szó (aztán persze majd lesz fejlődés). Miért, te mire gondoltál?
  • Selbamaci #49
    Szerintem semmi ertelme sem a cikknek, sem az egesz vitanak. Szamomra ugy tunik, hogy valamifele kockazati befekteteskent kezeli a Microsoft az egeszet. Par embert felvett, megfizet, ad egy-ket irodat, nemi penzt, aztan jolvan. A nyilatkozat meg egy szabvany pr-duma, sec-perc alatt irok tetszoleges temaban hasonlot barmirol.

    Nyilvan semmifele szabvanyrol nem beszelhetunk, a MS sem tud semmit sem szabvanyositani, meg egya;talan nagy lila kod az egesz. Kabe annyit jelenthet, hogy motorikus funkciok vezerleset, meg hangutasitasokat, meg hasonlo most is letezo, ugymond mar kitalalt dolgokat hogyan lehet programozni. Szamomra ez annyi, hogy amit eddig a szamitogeppel probaltak (pl hangfelismeres, diktalas, kepfelismeres, automatika, jelfeldolgozas), azt mostantol valami nemszamitogep-formaju, mozgo, kattogo, tevekenykedo valamivel probaljak.

    Aki egy kicsi scifit olvasgatott, az tudja, hogy annyi, de annyifele otlet, vazlat, gondolatkezdemeny merult mar fel, hogy az MS bakterium ertelmi szinvonalan kezdhet ezen a teruleten.

    Na csa
  • dez #48
    Ne fényezzük már annyira a Win3.1-et... Kösz. :P
    Aha, az NT már nem volt rossz, de az is a '90-es évek terméke, és sokkal drágábban adták, mint a Win3.1-et vagy Win95-öt. Mellesleg ez sok tekintetben nem is átlagfelhasználónak volt való. Ugye, pl. no DirectX. És főleg nem olyan hobbistának, aki egyedi skineket akart volna csinálni magának, stb. (Mint AmigaOS-en szokás volt régóta.) De ezzel együtt az akadásmentes preemptive multitaszkot is prémium-kategóriának tették meg, az átlagembernek sz@rt adtak.
  • NEXUS6 #47
    ""Ezek után milyenek is lesznek azok a szabványok (gondolom egy kicsit exkluzívak)"

    Mire gondolsz? Gondolom hasonlóak lesznek a korábbi ms szabványokhoz."

    Tehát őő... fizetősek, eltaláltam?;)


    ""meg naná hogy sehol sincs szó ipari robotokról?!"

    Ha figyelmesebben elolvasod, láthatod, hogy nem az a fő cél."

    Az otthoni számítástechnikának nem úgy van értelme hogy jön egy Zsan nevű robot és felveszi a telefont ha szólsz neki, vagy elvezeti az autódat, mint azt gondolták az '50-es években. Hanem hogy a mobilod hangfelismerésre tárcsáz, az autóba meg be egy csomó kényelmi elektronika van építve (mert a híresztelésekkel ellentétben az emberek SZERETNEK telefonálni, és autót vezetni).

    Egy manipulátorhalmaznak se sok értelmét látom minimális AI-val:
    -Dzsibó, menj oda a sarokba és hozd ide a walkmant!
    -Értemezhetetelen paranacs, nem értem, mi az a walkman?
    -Az a sárga izé ott látod?
    -Igen!!
    -Jézusom a tapéta, ezt most miért tépted le?
    ;))))

    Windózra alapuló számítógéppel értelmes és megfelelő gyorsaságú AI-hoz vagy 1000GHz-es proci is kéne meg vagy 1000GB kiba gyors memória meg hasonlók.
    Szal Sci-fi ez az egész.
    Maradunk azt hiszem, az Aibo meg a LEGO mechwarriors szintjén, persze szigorúan M$-progik támogatásával;)
  • dez #46
    Csak azok a szakemberek ott fent nem 1 nap alatt kerültek oda fel. Meg ugye nem csak a vezetőktől függ a dolog, lásd pl. Vista.

    Nos én úgy vettem ki, hogy nem robotokat akar gyártani a MS, hanem mindenféle robot programozását megkönnyítő felületeket. Legalábbis remélem. Na persze ebből is lehet gond: az így megszerkesztett program nem úgy működik a robotban, mint kellene, stb. (Most egyedileg fejlesztett vezérlése van a robotoknak.)
  • NEXUS6 #45
    Én nem az értelmes cégekről beszélek, hanem a legnagyobbakról!;)
    Azok meg hiphop nem doják ki az egész országos hálózataikat, talán még nyugaton sem.
  • BiroAndras #44
    "Igazad van, a Máv mikor is tért át a DOS-os renceréről másikra"

    Talán értelmes cégeket kéne nézni. Csak hasonlítsd össze az általuk nyújtott szolágltatásokat mondjuk a német kollégákéval, és láthatod mennyire értelmetlen a MÁV-ra alapozni.

    "Szerintem a vállalatok nagy részénél csak 2000 után tértek át valami előző rendszerről"

    Rosszul szerinted. Mit gondolsz, kinek adták el az NT-ket?
    Magyarországon is sok cég már jóval korábban win-re váltott. Pl. az előző cégemnél 96-ban álltak át win-re, pedig elég minimális az informatikai költségvetésük.

    "Csak annyira jók a termékei átlagban, hogy tömegesen ne ijessze el a vásárlókat."

    Lehet, de a konkurencia inkább elijeszti a vásárlókat. Nem feltétlen a minőség, hanem a kezelhetőség és a szoftver ellátottság miatt.
  • BiroAndras #43
    "Ezek után milyenek is lesznek azok a szabványok (gondolom egy kicsit exkluzívak)"

    Mire gondolsz? Gondolom hasonlóak lesznek a korábbi ms szabványokhoz.

    "meg naná hogy sehol sincs szó ipari robotokról?!"

    Ha figyelmesebben elolvasod, láthatod, hogy nem az a fő cél.
  • BiroAndras #42
    "Na és? Közük nincs a robotikához, az egy külön szakma."

    Ezt arra mondtam, hogy szakemberek is dolgoznak ott vezető beosztásban.

    ""Mint mondtam, nem ipari robotokról van szó."
    Honnan tudod, hogy ezek nincsenek benne?"

    Lehet, hogy benne vannak, de nem az a fő cél. Ipari robotokat évtizedek óta széles körben használnak, tehát messze nem egy olyan új iparágról van szó, amiről a cikk beszél.