Gyurkity Péter

A Google a csalások arányát is megosztja hirdetőivel

Az állandó kritika hatására a Google úgy döntött, hogy megosztja a hamisnak minősített kattintásokról szóló adatait saját hirdetőivel, így azok eldönthetik, megéri-e számukra a célzott reklámok rendszere.

A keresőcég internetes naplójának bejegyzéséből kiderül, hogy az AdWords programban hirdető cégek és magánszemélyek ezentúl betekintést nyernek az eddig bizalmasan kezelt adatokba. A jövőben tehát pontosan tudni fogják, hogy saját hirdetéseikre milyen arányban érkeztek hamisnak minősülő jelzések, vagyis mennyire volt valódi a korábban tapasztalt érdeklődés.

A Google természetesen saját érdekében enged, hiszen az elmúlt hónapokban több alkalommal kritizálták a céget, amiért mélyen hallgat a sokak szerint kiterjedt csalásokról. Ezek többnyire két módszerben foglalhatók össze: az elsőben a hirdetéseket megjelenítő webmesterek saját maguk turbózzák fel a mutatókat hogy növeljék bevételeiket, míg a másik példában a cégek a riválisok hirdetésére tapadnak rá, hogy megnöveljék azok kiadásait. A weboldalak tulajdonosai ugyanis az AdSense keretében a kattintások száma után részesülnek a bevételekből, míg az Adwords regisztrált tagjai (a hirdetők) szintén ezek után fizetnek bizonyos összeget a Google-nak.

A kettős program sikerét jól mutatja, hogy tavaly mintegy 6 milliárd dollárt termelt a cégnek, a mai napig pedig a bevételek 95 százalékáért felelős. Eközben a hirdetők kénytelenek voltak külső cégek becsült adataira hagyatkozni, mivel a Google következetesen megtagadta a csalásnak minősített kattintások számának közzétételét, ragaszkodván ahhoz az állításhoz, miszerint ezek aránya elenyésző. A becslések szerint ez 14-20 százalék közé tehető, tehát minden ötödik kattintás hamisnak bizonyul, miközben a hirdetők vaskos milliókat fizetnek a keresőcégnek.

Most azonban megosztják saját kimutatásaikat a hirdetőkkel, így leellenőrizhetjük, hogy valóban megéri-e a célzott hirdetésekben részt vennünk. Állításuk szerint erre azért nem került sor korábban, mert megkönnyítették volna a hackerek dolgát - kérdés, hogy mi változott mostanra?

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)