Specker Balázs

Google Earth: van új a Nap alatt

A Google frissítette térképes szolgáltatását, amely a cég piacvezető keresőmotorja mellett igazi mellékhúzóágazattá nőtte ki magát.

A kereső cég adatai szerint egy évvel ezelőtti indulása óta eddig több mint 100 millióan töltötték le a Google Earth-öt. A vállalat sajtóközleménye szerint, a Google Earth háromdimenziós Föld-térkép program felvételeit jelentős mértékben bővítették ki. Az új verzióban mintegy négyszer nagyobb területet fednek le, így már a bolygó lakosságának több mint egyharmadának áll módjában megtekintenie otthonát és lakókörnyezetét légifelvételről. A másik újdonság, hogy az alkalmazás immár spanyolul, németül, franciául valamint olaszolul is kommunikál. Ráadásul most már Linux operációs rendszerre is elérhető, így várhatóan tovább bővül majd a közkedvelt térképes program felhasználó bázisa.


Az útvonal- és iránymeghatározásra használatos Google Maps mára a piacvezető AOL -nak és a Yahoonak is erős konkurenciájává vált. A Nielsen/Netratings internetes piackutató cég adatai szerint májusban a Google Maps 26 millió látogatót vonzott a tengerentúlon, így az AOL Mapquest 43,5 milliós és a Yahoo 26,1 milliós látogatottsága mögött az előkelő harmadik helyet foglalhatta el a ranglistán. A Google térképes szolgáltatásainak forgalma majd megháromszorozódott az elmúlt évben, míg a jelenlegi listavezetőké csupán 20%-kal nőtt.

Mindezidáig nem volt teljesen világos, hogy a keresőmogul miként jut majd bevételekhez a térképekből, most azonban bejelentették, licencbe adják online térképtechnológiájukat üzleti vállalkozásoknak illetve kormányzati szerveknek. A Google fejlesztőgárdájának támogatását is magában foglaló szerződések körülbelül 10 ezer dollárról indulnak majd - értesült a Seattle Post-Intelligencer.

A Google Earth 4.0 letöltése

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Caro #25
  http://earth.google.com
 • kfnorbi #24
  Nem tudja valaki hogy honnan lehet letölteni
 • Dj Faustus #23
  "a Local Live!-t miért nem említi senki? mert Microsoft munka?"

  1. Volt róla szó
  2. A Google most adta ki a 4.0-ás változatát Google Earth nevű szoftverének. A Microsoft nem adott ki hasonló stand alone terméket a közelmúltban.
  3. A cikket valószínűleg valahonnan átvették (például innen) ami a Nielsen/Netratings méréseit alapul véve nem tesz említést a Windows Local Live-ról.
 • Caro #22
  Hát ez elég baj. Annyival bonyolultabb lenne odatenni a sysreq.-be?
  Bár nekem mindegy. Még mindig jobb, mint ha motif-ot használtak volna :D
 • Caro #21
  A local "ellenfele" a maps.google.com, de az valóban kicsit hiányosabb.
 • Caro #20
  Így születnek a jó ötletek!
  Bár az earth-be szerintem nehéz lenne implementálni a celestiát, de fordítva működhetne, a celestia szedhetné a textúrákat a google-től.
 • turul16 #19
  celestia -val összekombozva lenne ez igazán nagy, googlinak ugy is meg van a mars felszine is :)
 • Mberke #18
  Ezt én sem értem de szeritnem statikusan nyomták hozzá a QT-t, lés ezt a kis saját csomagját használja, ezért nem is kell hogy a qt csomag fennt legyen.
 • RoliSoft #17
  a Local Live!-t miért nem említi senki? mert Microsoft munka?

  pedig ő az egyetlen aki Erdélyben megkapja a városokat mind magyar/angol/román nevük szerint. (a Google Earth nem is tud a szülővárosomról, hol a Local Live még akkor is megmutatja ha hibásan/elírom/ékezettel/ékezet nélkül írom. a Google Earth map üres képet ad vissza, míg a Local Live az utcák nevét ;) )
 • toyotakacsa01 #16
  Nyíregyháza meggyógyult. Eddig randa paca volt.