Berta Sándor

Kína blokkolja a Google.com hozzáféréseket

Az ázsiai ország legtöbb régiójában napok óta elérhetetlen a Google.com. A Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet jelentése szerint egyre nagyobb a valószínűsége annak, hogy a kínai hatóságok blokkolják a kereső használatát.

Az ügyre akkor derült fény, amikor egyre több kínai nagyvárosból jelentették az emberek, hogy nehezen vagy egyáltalán nem tudják elérni a Google központi, cenzúrázatlan weboldalát. Emellett nehezen lehetett igénybe venni a Google News és a Google Mail szolgáltatásait is. Ezzel szemben a Google kínai site-ja, a cenzúrázott Google.cn problémák nélkül működött. "Véleményünk szerint mindez azt jelenti, hogy a Google belépett azoknak a vállalatoknak a táborába, amelyek feltétel nélkül behódoltak a kínai kormánynak és mindenben együttműködnek a helyi hatóságokkal azért, hogy megakadályozzák a kínai felhasználók hozzáférését a cenzúrázatlan oldalakhoz" - áll a Riporterek Határok Nélkül nevű civil szervezet közleményében.

"Sajnálatosnak tartjuk, hogy a kínai internetezőknek szabályos háborút kell vívniuk azért, hogy hozzáférhessenek a kínai állam szerint tilos, de a világ más részein bárki számára nyilvános tartalmakhoz" - olvasható a dokumentumban. A cenzúra tényéről még nem volt hajlandó nyilatkozni Cui Jin, a Google pekingi szóvivője, aki szerint még vizsgálják a helyzetet.

Szabályos háború bontakozott ki a cenzúrapárti hatalom és a cenzúra kikerülésére minden lehetőséget megragadó kínai internetezők között. A helyi hatóságok megtalálták a módját, hogy miként blokkolják a Dynapass, az Ultrasurf, a Freegate és a Garden Networks nevű cenzúra-kikerülő szoftverek működését. Ezt megerősítette Bill Xia, a Dynapass fejlesztője is, aki szerint számos probléma lépett fel, de már dolgoznak a program egy új, megbízhatóbb és a kormányzati lépések ellen jobban védett verziójának kifejlesztésén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • h4x0r #15
  Te, a jólét mennyire tartozik a szabadsághoz? Azt mondani, hogy itt nincs szabadság, mert nincs a család minden tagjának autója, olyan, mintha azt mondanám, hogy minden ember hülye, mert piros zoknit hordanak.

  Mellesleg itt kicsi a piac, az USA-ban nagy. Itt kevés erőforrás van, az USA-ban sok. Ilyen egyszerű.
 • LowEnd #14
  nem akarnék ebbe a vitába belemenni (mennyire árt egy csak fotózáson alapuló pedofillap a résztvevőknek, mert gusztustalan), de jobb ha tudod, az államellenes cselekmények MINDENHOL a legsúlyosabban büntetendő dolgok közé tartoznak. Igen, Magyarországon is. Persze kérdés, hogy hol a határ. Azért sarkítottam, hogy megértessem, nem biztos, hogy a mi szabad demokráciánk tényleg szabad, és jó, az ő gaz elnyomásuk pedig gonosz diktatúra.
  Tekinthetjük azt (ha nagyon akarjuk) szabadságunk közvetett eszközökkel való korlátozásának, hogy ma itthon becsületes úton nem lehet annyit keresni, ami elég lenne arra, hogy a család minden tagja kocsival járjon. Pedig ez az USÁ-ban magától értetődő.
  Más viszonyok, más emberek, más törvények.
 • cyberass #13
  Szerintem bizonyos geometriai alkazatok interneten történő megjelentetése, vagy valamilyen nézetek terjesztése nem sorolható egy kategóriába a pedofil pornó terjesztéssel, neadjisten készítéssel.
  Azzal, hogy valaki különböző jelképeket helyez el az oldalán, vagy valami fejes által valami okból tabunak minősített témában informálódik még nem árt senkinek, viszont a pedofil cuccok terjesztéséhez azt valakinek el is kell készítenie és azzal bizony ártanak a 'szereplőknek', szóval szerintem nem kellene ezt a két fajta cselekményt egyelnő súlyú bűntetéssel bűntetni.

  Ezen kívül a google.com elérhetetlenné tételével nem csak a korábban említett 3 témáról szóló információtól zárják el a netezőket, hanem rengeteg más elől is.
 • LowEnd #12
  "nem nézhetik amihez mindenkinek joga van?"
  nekik nincs. Náluk ez ugyanolyan bűncselekmény, mintha magyarországon pedofilpornó szájtot működtetnél. És bizony hiába mondanád, hogy
  "taiwanon ehhez jogom lenne bíró úr!", többet ülnél, mint a Montekristóf.
  Itt ilyen a törvény, ott olyan.
  Feltehetőleg a globalizáció kapcsán közeledni fognak egymáshoz, de ne vegyük magunknak a bátorságot, hogy kijelentsük, a mienk "jó", az övék "rossz" és "diktatúra"
 • Monkey #11
  Hosszútávon sokkal hatékonyabb államberendezkedéssel rendelkeznek. Meg lehet nézni, hogy hol lesznek, mikor a nyugati 'demokráciák' már darabjaikra hulltak... Nemsokára eljön az az idő, amikor majd mi leszünk a sárgák és ők a fehérek.
 • mixam #10
  Ez csúnya dolog volt, Kínától. Ugyanakkor nem meglepő egy olyan országban ahol ugye az európai közgondolkodás szerint hivatalból diktatúra van.
  De ha szétnézek a mi szabad Európánkban és Észak Amerikai szövetségeseinkél, mit látok olvasok nap mint nap?
  Bezárták ezt és azt az oldalt, szerzői jog meg szellemi tulajdon ilyen olyam megsértése miatt. Az üzemeltetőket őrizetbe vették, de talán szabad lábon védekezhetnek, ami azért szép dolog... és hasonlók.
  Na persze a szerzői jog itt tabu. Legyen.
  Aztán meg olyan híreket olvasok, hogy bezárták ezt meg azt a szélsőséges eszmét terjesztő oldalt. A szerkesztőit gyűlöletbeszédért, holokausztbizgurálásért, tiltott geometriai alakzatok internetre való elhelyezéséért előzetes letartóztatásba helyezték. Tíz év szigorított fegyháznál enyhébb büntetésre nem is számíthatnak azok a rohadékok... és hasonlók.
  Persze a gyűlöletkeltés, meg a holokauszt meg ilyenet tabunak számítanak itt.
  Akkor ez most nálunk a liberális szabad demokrácia modern XXI. századi megnyilvánulása?

  Mert ha valaki kínában nem feszegeti tibet, a független taiwan vagy a falunkun szekta és a többi ottani hivatalos tabu kérdésköreit, akkor azokon túl már ott is szólásszabadság van. Nem?
  Akkor most mi miben is vagyunk különbek?
 • nenad #9
  a napenergiat eleg sok helyen alkalmazzak (nem magyarorszagon :D, es termessetesen aksikat toltenek...

  sok megoldas leztezik ma is, inkabb az elterjedessel van gond sztem.
 • k0zi #8
  Olajtársaságok elnyomják a hibrid autókat? Nem hiszem, egyre népszerűbbek a drága olajár miatt. A "vízzel" hajtott autók (H2 elég -> H2O). Jelenleg Magyarország villamos energiájának 40%-át nyerjük atomenergiából, ami viszonylag tiszta. Megújuló energiaforrás szerintem kevesebb mint 10% a többi kb 50% bizony fosszilis környezetszennyező energia. A H2 előállításához villamos energia kell, ha ezt a villamos energiát nem környezetszennyezően állítjuk elő, akkor felejtős az, hogy H2 tiszta energia.
  Az meg hogy napkollektorok és szélenergia azt is gyorsan el lehet felejteni, mert csak Paks kiváltásához 3000 szélerőmű kell. Ezek rendelkezésre állási ideje 15-20%, napenergia hasonlóan működik, ha azt nézzük hogy a nap 1 évre vett homogén eloszlásban 50% éjszaka. Tehát rögtön 50%-os rendelkezésre állás.
 • Darth Sith #7
  mér nem lepődök meg ezen? A kínai kommunizmus az inkább egy diktatúra. Milyen jogon cenzúrázzák az internetet és kotlároznak olyan dolgokat amelynek a hozzáféréséhez mindenkinek van joga? Megtehetik, mert ők irányítanak mindent. Megtehetik, és meg is teszik mert féltik a hatalmukat, és netán az átlag nem gondolkodó és behodoló kis kínai polgárok, netán olvasnak olyan dolgokat hogy demokrácia, szólásszabadság, meg hogy emberi jogok és elkezdenek gondolkodni, és netán megbukik a rendszer, és ezt persze a hatalmon lévők nem nagyon szeretnék.

  Teljesen ugyanaz a szituáció, mint ahogyan a monopol olajtársoságok elnyomják a hibrid autókat, netán a vízzel működőket és egyéb új találmányokat, amelyekkel egyszerüen és olcsóbban, és főleg környezetszennyezés nélkül meglehetne oldani a közlekedést. Csak ugye ez pénz kiesés, és ezt nem lehet hagyni. Jól megkenik a kormányt, akik szemethunynak a fölött hogy eltűnik a feltaláló és a találmánya nyom nélkül...

  Van egy olyan érzésem, akármennyire lázonganak, ezt a rendszert nem nagyon fogják tudni megdönteni egy darabig...
 • lowdog #6
  mondjuk nem nagyon próbálgattam, de nekem a google.co.uk is kínaiul jött be nemrég... (kínából)