Gyurkity Péter

Elkészült a Google Earth francia riválisa

Egy újabb francia álom vált valóra a napokban: elkészült a népszerű internetes szolgáltatás helyi változata, amely természetesen nagyobb részletességet kínál, legalábbis ami a francia területeket illeti.

Az oldal prezentációján maga Jacques Chirac francia elnök üdvözölte a kezdeményezés sikerét, leszögezve, hogy jelentős előrelépésként értékeli a szolgáltatás elindulását. Véleménye szerint ugyanis ezzel megfelelő konkurenciát tudnak szembeállítani az amerikai projekttel szemben, alternatív megoldást kínálva az európai felhasználóknak és mindazoknak, akik valamilyen okból érdeklődnek a terület iránt.

A Géoportail névre keresztelt oldal segítségével nemcsak az anyaországot, hanem az összes francia fennhatóság alatt álló területet feltérképezhetjük, igaz, ez többnyire a távoli picinyke szigetecskéket jelenti. Amint azt már megszokhattuk, szabadon váltogathatunk a légi (műholdas) felvételek és a részletes térképek között, és a kínálat hamarosan háromdimenziós képekkel, valamint fontos geológiai információkkal egészül ki. A teljes adatbázis mintegy 400 ezer felvételből és 3700 térképből áll, ez utóbbiakat ötévente frissítik. A költségek mintegy hatmillió euróra rúgnak, amelyet a francia költségvetés fedezett.



Chirac elnök érthető büszkeséggel beszélt a kezdeményezésről, amely szerinte nemcsak gazdasági és tudományos szempontból, hanem politikai szemszögből megvizsgálva is jelentős tettnek minősül. "Ez az egész a demokráciáról is szól, hiszen állampolgárainknak joguk van tudni az őket körülvevő környezetről" - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy a Galileo (egységes európai navigációs rendszer) és a mobiltelefonok révén a globális helymeghatározó rendszerekhez kötődő kutatások gyors fejlődésen mennek majd keresztül.

A Géoportail ugyanakkor még súlyos gyermekbetegségeivel küzd: az oldal ritkán elérhető, mivel a szerverek nem tudják kiszolgálni a hirtelen megnövekedett igényeket - nem kell meglepődnünk, ha nem töltődik be első próbálkozásra.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • BlackRose #40
    Sajnos 120db meg még 320db sem fizeti ki a 8-10 milliárd dolláros költségeket. De mondom, szeretném ha sikerüléne. Jelenleg a Boeing is már évek óta nem tud eladni 1-2 747-nél és az is cargo darabot.
  • Molnibalage #39
    Háát élég fura gobdolkodásmód. Az A380 azért születettt mert VAN rá igény. (máskülönben miért rendeltek volna már vagy 120 db-ot)

    Az AN-225-ről meg annyit, hogy nem lehetne belőle utasszállító sohasem, mert túl zajosak a hajtóművei és csak nappal repülhetne sok helyen a drága. Meg hét nem gazdaságos a gép. Speciális terhek szállításásra lett tervezeve a gép. Ennek megfelelően igen drága egy repült órája. Meg van belőle 1 azaz 1 db, meg még egy amit már vagy 5 éve rakosgatnak össze. (ha még csiálják egyáltalán)
  • BlackRose #38
    Na látod éppen erről van szó az A380 nem azért lett csinálva, mert van neki üzleti értelme, hanem mert nekik kellett valamit csinálni ami nagyobb az USA-tól, de a röhelyes dolog abban van, hogy az oroszok is meg az Boeing is meg az Airbus is csinálhatna még nagyobbat, még az AN-225-nél is nagyobbat, csak éppen nincs értelme, az A380 még reptéri modifikációkat is igényel, és mindez úgy, hogy az EU az adófizetők pénzéből finanszírozta és az Airbus-nak csak akkor kell visszafizetni ha a project sikeres lesz, vagyis ha profitot hoz. Na az A380 tényleg egy mérnöki bravúr és örülök neki, hogy technikai szempontból sikeres, viszont az a baj, hogy politikai okok miatt jött létre, na ez az amit nem fogadok el, a másik dolog meg, hogy az MS lehet nyúzni, de amikor EU ("nemzeti érdekek")-ről van szó, az USA-tól pl. nagyobb repülőt kell csinálni, vagy az Airbusnak több megrendelést kell kapni mint a Boeingnak akkor mindent lehet, még az adófizetők pénzét is kockáztatni, na ez az a dolog amit rühelek és ez mindég a szarházi barom politikusoktól ered, nem a szakmától és nem a racionális gondolkodástól. Persze itt most erőssen off-topic a dolog, de az EU-nak is a Franciáknak is sokkal jobb lenne, ha hagynák az embereket élni, ez a szocializmus nem vezet sehová, feltételeket kell teremteni és majd az emberek dolgoznak, nem jó ha a politika ennyire beleszövődik mindenbe. Azért remélem, hogy az A380 sikeres lesz, mert kár lenne ha nem sikerülne (mármint piaci szempontból), de sajnos nem tartom nagyon valószínűnek, éppen úgy mint ez a Francia "Goolge Earth" sem, az erőforrásokat máshová kellett volna összpontosítani, valami olyan helyre ami még nincs, nem pedig másolni azt amiből már sok van, mert a Google és a Microsoft is majd komolyan fog versenyezni ezen a területen, azt hiszem egy harmadiknak nem lesz esélye a fennmaradáshoz. Ellentétben ha igazán kreatívok akkor valami ujjat kellett volna kitalálni valamit ami még az USA "buta és gyengén képzett" mérnökeinek még nem jutott eszébe.
  • Inquisitor #37
    Amúgy lehet utálni kell a franciákat, én nem tudhatom, de az biztos, hogy az itteni népekkel ellentétben ki tudnak állni magukért!

    A Galileo rendszer se jött volna létre nélkülük, és minden ami az USA-tól való függés ellen van, az szerintem csak jó nekünk.
  • Inquisitor #36
    "Mindenkinek elfogadta a byte-ot, mint mértékegységet az informatikában, nekik octet kell(ett)."
    Nos francia területen és persze Kanadában kissé előrébb jártak személyi számítógép ügyben, mint a többi orszák, beleértve az amcsikat is. Lehet ez neked meglepő, de nézz utána webes számtechmúzeumokbna miféle gépeket használtak, lehet meglepődnél. Egy 80-as évek közepi filmben pl. a kissrácot a gépe ébresztette, meg veszeked apjával, hogy miért az ő nyomtatóját használta ... szóval had használjanak Octetet ha akarnak, a "hülye angolok" meg mérjenek fontban meg inchben :)
  • Venom1986 #35
    Egyesek mekkora baromságokat írnak,ezzel csak a saját jellemüket mutatják be.Te jó ég itt szapoljuk a franciákat miközbe mi magyarok hol a rákban állunk világszinten hozzájuk képest.Jöttök itt a szaros kis mobilokkal,könyörgöm mondjatok legalább egy magyar mobilt!Te jó ég ennyi sügért!
  • b #34
    remélem csinálnak agolul beszélő verziót is! netán még magyart is, hogy mi a mosdatlan prolik is tudjuk használni. :)
  • k0zi #33
    Trianon a saját hülyeségünk, magunknak köszönhetjük fölösleges más országokat hibáztatni.
  • k0zi #32
    És az oroszok mindenkit lealáznának, ha az An-225-ösből utasszállító változatot is gyártanának :D
  • blaze #31
    Torrente megmondta a frankót: "a franciák ép olyan koszosak és büdösek, mint az arabok, csak fehérben"