Berta Sándor

Éledezik az afrikai internetes közösség

Számos konferenciával és új programokkal igyekszik bizonyítani az afrikai internetes közösség, hogy neki is helye van a világháló nemzetközi életében. A legkomolyabb munkát Nii Quaynor, az ICANN egykori igazgatója végzi.

Napjainkban a fekete kontinens már közel sem számít annyira elmaradottnak, mint azt sokan gondolnák. Nii Quaynor sikeresen felvirágoztatta a 2000-ben alapított African Networks Operators Group (AFNOG) nevű szervezetet és célja, hogy az AFNOG fogja össze a jövőbeni afrikai internetes projekteket. A kenyai Nairobiban tegnap fejeződött be a 7. AFNOG-konferencia,a hol több mint harminc ország száz szakértője vett részt és először volt több afrikai szakember, mint amerikai vagy európai.

A szervezetet eleinte az információk és a tapasztalatok cseréjére alapították, gondolván előbb-utóbb az afrikai emberek is belerázódnak az internetes ügyekbe. Nos, bebizonyosodott, az afrikaiak egyáltalán nem olyan ügyetlenek, mint azt korábban sokan gondolták. Ezt jól mutatja, hogy az AFNOG egy afféle megtűrt kirakatszervezetből központi afrikai internetes fórummá nőtte ki magát, ahol ma már a szélessávú beruházásokról éppúgy tárgyalnak, mint az internetes gazdaság megreformálásáról vagy a technikai újdonságokról.

Jól példázza az internetes társadalom egyre nagyobb fontosságát a fekete kontinensen, hogy az ICANN ötödik regionális IP-regisztrátorként hivatalosan is elismerte az AFRINIC-et. Ez a szervezet felel Afrikában az IP-címek kiosztásááért. Az AFNOG és az AFRINIC hivatalos együttműködési megállapodást írtak alá. Aktívabb szerepet akar játszani a kontinens internetes életében az Afrikai Internetszolgáltatók Szövetsége, az AfriISPA és az országok doménneveinek kiosztásáért felelős szervezet (AFTLD) is. Emellett a tervek között szerepel az afrikai internetezők szövetségének megalakítása és Pascal Andoh Hoba, az Afrikai Egyetemnek Egyesületének képviselője bejelentette, hogy az elsősorban a felsőoktatási intézményeket összekötő regionális internetes kutatási és távoktatási hálózatokat fognak létrehozni.

Ezenkívül az összes programot egyesíteni akarják, minden afrikai online közösséget és szövetséget egyetlen hálózatba szeretnének integrálni. Bitange Ndemo kenyai kommunikációs miniszterhelyettes a most véget ért AFNOG-konferencián elmondta, a cél, hogy az internet használata Afrikában is mindennapossá váljon és az emberek felfedezhessék a virtuális világot. Az internet ugyanis nagyszerű kitörési lehetőséget jelent a fekete kontinens szegény lakói és országai számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • virs lee #7
    Meg koton az éc ellen. :)
  • beatz #6
    online rendelnek kaját...
  • fonak #5
    Majd a netről töltenek le kaját? :)
  • chokeerigo #4
    Mondjuk kaja se ártana oda, nem csak net
  • HuAn82 #3
    De ha mégsem Te majd megmondod. Ugye?!
  • Ronny #2
    hát persze, te tudod mi kell
  • bertino #1
    más kell oda, nem interNET :|