Berta Sándor

A felhasználók egyharmada kreatív

Az Egyesült Államokban egyre több ember éli ki a kreativitását a világháló segítségével, Európában és Magyarországon azonban még egy kis ideig várni kell a kreatív magánoldalak elszaporodására.

"Az internet most már nem csak egy, az egész világot behálózó rendszer, hanem segít abban is, hogy az emberek megvalósíthassák önmagukat, saját elképzeléseiket és szabadjára engedhessék a fantáziájukat" - állapította meg legújabb tanulmányában a Pew Internet & American Life Project. A szakemberek kiderítették, hogy kreativitásukat eddig leginkább az amerikaik használták ki: kereken 48 millió amerikai internetező jelenített meg már valamilyen saját tartalmat a világháló segítségével.

A leggyakoribb önkifejezési formáknak a saját weboldalak, blogok számítanak, de egyre népszerűbb a saját fotók, videók és személyes élménybeszámolók vagy más történetek megjelenítése is. Ezenkívül szép számmal akadnak olyanok, akik a saját zenéjüket, verseiket, festményeiket vagy grafikáikat mutatják be az internet segítségével a nagyvilágnak. A legaktívabbaknak ebben a tekintetben a 30 év alattiak számítanak, akiknek 51 százaléka legalább egyszer jelenített már meg valamilyen tartalmat a világhálón. A 30 év felettiek körében ez az arány csupán 36 százalék.

A korábbi felmérésekhez képest a legszembetűnőbb megállapítás az, miszerint eddig a saját fotók, videók és más tartalmak felrakása az internetre gyakorlatilag csak a szélessávú internethozzáféréssel rendelkezők kiváltsága volt, addig most már szinte bárki élhet ezzel a lehetőséggel.

"Az emberekben egyre nagyobb a késztetés arra, hogy megmutassanak magukból valamit a világháló segítségével. Ezt az igényt próbálják meg kiszolgálni a blogoldalak, a közösségi portálok is. Ma már teljesen elfogadott, hogy valaki leírja a gondolatait, észrevételeit, véleményét, vagy megmutatja a világnak a legkedvesebb fotóit, videóit" - nyilatkozta a tanulmány elkészítésében részt vevő John Horrigan, a clickz.com nevű marketingoldal munkatársa.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kensin #17
    Nekem megvan erről az elképzelésem, mivel épp ilyesmit csinálok.
    3D modellező segítségével készítek egy kinézetet az oldalamnak, amire aztán majd a lefényképezett/beszkennelt rajzaimat, saját zenéimet, irományaimat, papírmodelleimet, meg még egy csomómindent fel fogok pakolni.

    Imho a cikk lényege alapvetően ez lenne
  • Morden23 #16
    Nem nevezném kreativitásnak a globális klisé kialakulását.
  • psishock #15
    Még nem jártam blogon, de nem is terveztem, külön véleményem nincs róluk mert maximálisan hidegen hagynak mások fájdalmai (olyan valóságsó feelinges). Elég baj ha az emberek 1/3ának kreativitása ki is merül ebben. A legrosszabb hír mint tudjuk ezek szerint 2/3 még erre sem képes.
  • BandiG #14
    Nekem nincs bajom a blogokkal, mostanában egyre több szakmai infót találok rajtuk. A személyesek számomra teljesen hasztalanok, de ha örömet okoz nekik az írásuk, akkor én nem állok az útjukba. :)
  • darthwalk #13
    Kreatív, igenis, mert saját tartalmat hoz létre. Fényképez, ír, zenél.
    Lehet, hogy ezt amúgy is csinálná, csak ha nem osztja meg senkivel akkor ez a tudás és kreativitás elvész.
    Itt lép be az internet.

    Szóval, szerintem a cikk teljesen helytálló.
  • craesh #12
    MOST ATTÓL KREATIV VALAKI HOGY VAN EGY ISTENVERTE BLOGJA VAGY EGY IGÉNYTELEN WEBSITE-JA????

    NA NE RÖHÖGTESSÉ MÁ
  • roliika #11
    Nézd. USA-ban már annak örülnek ha szerencsétlen képes blogot írni vagy a képeit feltölteni,tehát ő már extra kreatív, lehet, hogy egyetemi végzettség nélkül arrafelé az ember ilyennek neki se áll! :D
  • Gabest #10
    Newsflash: A felhasználók ketharmada nem kreatív.
  • GABOR16 #9
    "Az internet most már nem csak egy, az egész világot behálózó rendszer, hanem segít abban is, hogy az emberek megvalósíthassák önmagukat, saját elképzeléseiket és szabadjára engedhessék a fantáziájukat"

    Én óvok mindenkit attól, hogy találkozzatok az én szabadjáraengedett fantáziámmal :D , azt senki sem úszná meg mély lelki megrázkódtatás nélkül. Néha még én sem...
  • Vorpal #8
    Tökmind1 - én kreatív vagyok