Gyurkity Péter

Berners-Lee szerint az internet újabb robbanás előtt áll

A web megalkotója saját elmondása szerint évek óta nem állt ilyen optimistán gyermeke újjászületésének kérdéséhez. A szabadalmakat már nem tartja jelentős akadálynak, a bűnözők azonban problémákat okozhatnak.

A hétfőn induló, évente megrendezett World Wide Web konferencia előtt Tim Berners-Lee a Reutersnek adott telefonos interjúban beszélt várakozásairól. Elmondta, hogy a világháló újabb nagy robbanás előtt áll, a legnagyobb veszélynek pedig az internetes bűnözőket, illetve a versenyellenes magatartást tartja.

A World Wide Web Consortium (W3C) igazgatója elmondta, hogy ma minden korábbinál több új és hasznos technológiát alkalmaznak a web megújítására, használatának megkönnyítésére. Négy évvel ezelőtt még úgy tűnt, hogy a saját szabadalmaikat erőltető cégek gátat vonnak e rohamos fejlődés elé, ám mára elhárulni látszik ez az akadály. Az újítások között példaként említette a Google Maps térképeit és a Flickr képcserélő oldalt, amelyeket számos helyen egyéb szolgáltatásokkal ötvöznek. Véleménye szerint ezen kezdeményezések az eltérő tartalmak ötvözésére irányuló korai próbálkozásokként értékelhetők, és rendkívül pozitív fejleménynek számítanak.



Külön kiemelte a SPARQL lekérdezőnyelvet, amelynek elterjedése óriási változást hozhat magával. Hasonlóképpen fontos a világháló kiterjesztése a mobil eszközökre, ami ugyan jelenleg is gyors ütemben zajlik, de Berners-Lee szerint ez csak akkor válik teljessé, ha a beszédet és a hallást (hangvezérlés, stb. révén) is teljes mértékben bekapcsoljuk majd a folyamatba. "A web rengeteg, esetenként igen eltérő útvonalakon, különböző területeken terjeszkedik" - jellemezte a jelenlegi helyzetet a szakember, aki annak idején nagy meglepetéssel vette tudomásul gyermeke példátlan sikerét.

A gyors fejlődés ellenére azonban bőven vannak még buktatók, akadályok, és jelen vannak az internetes bűnözők, igyekezvén saját hasznukra fordítani az új technológiákat. Közülük is kiemelkednek az adathalászok és csalók, akikkel szemben a böngészők fejlesztése és folyamatos tökéletesítése nyújthat nagyobb biztonságot. Nem tetszik neki az egyes szegmensek elkülönítése a világhálón, így a .mobi domén létrehozása sem - szerinte a weboldalaknak fel kell ismerniük a csatlakozó eszközöket és ennek megfelelően közvetíteni a megjelenő tartalmakat, minden felesleges elkülönítés nélkül.

Aggodalomra ad okot továbbá néhány amerikai szolgáltató politikája, akik a prémium vonalak mellett teszik le voksukat. Berners-Lee szerint az internet szabadsága mindenekfelett áll és ezen véleményüknek a felhasználók is hangot adnak majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Dj Faustus #3
    "szerinte a weboldalaknak fel kell ismerniük a csatlakozó eszközöket és ennek megfelelően közvetíteni a megjelenő tartalmakat, minden felesleges elkülönítés nélkül"
    Arra akar utalni, hogy a weboldalak megtervezésénél külön kellene választani a tartalmat, a struktúrát, és a design-t. Vagyis hogy egy oldalt ugyanúgy tudjon böngészni egy mobilról internetező, egy vak/gyengénlátó, stb...

    Mára ez már lassan megoldható lenne. A szigorúan vett tartalom XML-be kerűl, a struktúra XSLT-be, a design CSS-be.
    A böngészprogram (ami lehet mobilról, tartalmazhat felolvasó-kiegészítést, stb) elküldi a szervernek a szükséges adatokat (böngészőverzió, felbontás, stb), ami alapján a szerver összeállítja a megfelelő XSLT-t, és CSS-t.

    Így nem kellene külön wap-oldalt csinálni, külön vakbarát verziót, stb; csak a megfelelő XSLT, CSS formázásokat megcsinálni.
  • greg971 #2
    szerinte a weboldalaknak fel kell ismerniük a csatlakozó eszközöket és ennek megfelelően közvetíteni a megjelenő tartalmakat, minden felesleges elkülönítés nélkül.
    remélem milliárdos az ürge :D
  • icewolf #1
    Szimpatikus az ürge...