59
-
#59 "Hát akármilyen vírus nem épül be akármilyen programba..."
Ez így, ebben a formában nem mindig helytálló.
A vírusok többsége önreprodukálásra törekszik, így bármilyen programba beépülve terjedhet. Sőt vannak vírusok, amelyek csak bizonyos file-okat fertőznek, csak bizonyos fileokra hajtanak.
"Amúgy a nod nem észlelte később sem."
Vannak vírusok/spyware-ek, amelyeket csak később sikerül detektálni - így a vírusvédelmi/spyware-ellenes szoftverek csak későn tudnak rá reagálni (arról nem is beszélve, hogy a különböző vírusvédelmi/spyware-ellenes megoldások nem fedik 100%-ban egymás adatbázisait). -
#58 Hát akármilyen vírus nem épül be akármilyen programba... csak abba ami sebezhető. Amúgy a nod nem észlelte később sem. -
#57 "Spyware nemtom honnan jött"
A következő módokon juthattál hozzá:
1. Letöltöd (FTP, HTTP, HTTPS protokollokon keresztül)
2. A beépülő Java pluginen keresztül
3. Valamilyen böngészőhöz kapcsolódó ál-kiterjesztés letölti.
A legvalószínűbb az 1. és 2. eset. Mivel ActiveX (ami egy kedvenc behatolási módja a spyware-eknek) alapból nincs a Firefoxban, ez a mód alapból kizárva.
"Amúgy NOD32 volt("
Spyware-ek elleni védelmét kb. 1 éve emlegetik (2.5-ös verzió). Ezen a nyáron kapott minősítést spyware-védelem terén.
Bár ilyen kevés információból bármi lehetettet (letölthettél valami vírust, amit csak később észlelt a NOD32), nem feltétlenül a Firefox "hanyagságából". -
#56 Spyware nemtom honnan jött, nem tartom számon mikor milyen oldalon voltam(nem letöltés volt az tuti), és mivel spyware nem is hívja fel a figyelmet magára, nem is vettem észre, csak később a folyamatokban egy furcsa látszólag véletlen karakterekből álló folyamatot láttam ami addig nem volt ott. Ahogy leállítottam újra berakta magát, már más néven, és újra és újra. Törölni nem lehetett mert a folyamat védte a vinyón lévő fájlját. Aztán elindítottam a vindózt csökkentett módban parancssorral, és ott már nem indult el, és mivel a registrybe is beírta magát, hijackthissel meg is találtam az aktuális nevét, és így már törölhettem. Aztán elindítottam a gépet normál módban, fel a netre, bekapcsoltam a torrentet, megnéztem ott van e megint ez a folyamat, nem volt. Játszottam pár órát, megint megnéztem, nem volt. Aztán elindítottam az ff-et, és hopp egyből ott lett a folyamat, beírta magát ahova kell, és megint csak az előző módon lehetett kiiktatni. Na aztán nyomtam egy uninstallt az ff-nek, és soha többé nem láttam ezt a véletlen karakteres folyamatot. Amúgy NOD32 volt(ami elvileg spywarek ellen is véd), de volt ad-aware is. Asszem ez 1.2-es ff volt :\bár már több mint egy éve volt, nem emléxem, de mindíg frissítve volt ha jött új. Ja persze egyik spyware irtó se találta meg ezt az izét, dehát ez általában így is van egy jobb spyware-nél... Régen mikor sajnos norton av-t használtam(mer ez volt kéznél), és alap winxp-t sp1 nélkül, frissítés nélkül volt pár spyware, és a csodaspyware irtók nem tudták kiirtani, sőt sokat meg se találtak, egy csomót manuálisan kellett kigyomlálni. -
cousin333 #55 #41: Ezen ne múljon: Nyomd le a "." (pont) gombot, és kezdj el gépelni ;). Ha a "," (vessző) gmbot nyomod, akkor a linkek között keres... -
Tiberius B #54 Ez a spyware is sztem egy cookie volt, de azért töröltem, hisz nem volt rá szükségem:-) -
turul16 #53 Tegyük hozzá, hogy amiket találnak ezek a programok veszélységi szintje a béka segge alatt, valamilyen coockie-kra fogják rá, hogy veszélyes legérzékenyebb módban. Valamire rá kell fogni, különben ki használná őket. -
Tiberius B #52 Nekem is volt egy ilyen spyware, de kiírtottam és azóta se hallottam felőle:-)
És ez volt az egyetlen kártevő a gépe(i)men 8 év alatt (mióta gépem van):-) -
#51 "a spyware pont a firefoxba épült, nem másba"
Milyen spyware épült be? Milyen verziójú Firefox-ba? Milyen alkalmazás letöltése/weboldal látogatása révén (ugyanis a Firefoxban alapból nincs ActiveX, így csak a Java-n/Javascript-en - bár ez utóbbi kissé meredek lehetőség, kiterjesztéseken, és külső programokon keresztül tudna megfertőződni)?
Pontos adatot tudsz mondani?
Másrészt volt megfelelő spyware elleni védelmed?
"Nekem frissített IE-vel évig nem talált semmit"
Mert hála istennek frissítetted. Csak sajnos nem minden felhasználó teszi meg ezt a lépést (a spyware-írtó, vírusirtó és tűzfal nem használatáról ne is beszéljünk). Ráadásul a frissítés nélküli IE az ActiveX révén eléggé sebezhető, és a felugró ablakokat sem szűri (erre épített anno a Firefox - szerencsére az IE-ben).
Ja és a biztonságosságról:
Mozilla Firefox 1.x
Microsoft Internet Explorer 6.x
Opera 8.x, Opera 9.x
"Ja meg ez a "a Firefox megvédi a vírusoktól" ez mekkora hülye marketingszöveg, egy baromság. Ha így lenne minek kéne vírusirtó? :)"
Vírusoktól két dolog ment meg (mindkettőnek egyszerre kell jelen lennie): a vírusirtó, és a józan ész.
"Presto nevű motorja kompatibilis a Web 2.0/AJAX szabvánnyal"
Szabvány? Az egyik (Web2.0) egy mostanában újrafelfedezett technológiák és szolgáltatások összessége (e körül is nagy a hype), a másik egy Javascript köré gyülemlő technológiák (DOM, XML, XMLRequest) gyűjtőfogalma.
Mert a HTML még csak-csak szabvány... -
#50 Nem kerültem meg semmit, mert hogy a spyware pont a firefoxba épült, nem másba :) havonta talál ilyesmit? Akkor tényleg semmi se igaz amit a nagy hypeolás közben emlegetnek. Nekem frissített IE-vel évig nem talált semmit :) arról is csak amiatt váltottam, mert egy idő után megnőttek a betűk minden megjelenített oldalon, és sehogy se lehetett visszaállítani. -
turul16 #49 Te remekül meg tudod kerülni a védelmét :)
Haver mondta (család netezik a gépen), hogy mióta Mozillára váltott, nem naponta talál valami, ilyesmit hanem havonta..
FF -hez "biztonsági rés" felfedezés után, szinte azonnal jön a javítas. -
#48 Ja meg ez a "a Firefox megvédi a vírusoktól" ez mekkora hülye marketingszöveg, egy baromság. Ha így lenne minek kéne vírusirtó? :) -
#47 Aha tapasztaltam a biztonságosságát... ezért is nem használom. De ezt már leírtam. -
saitek #46 "biztonságossága is kamu(tapasztalat) bár valamivel biztonságosabb mint az ie"
Link
"Böngésszen nyugodtan - a Firefox megvédi a vírusoktól, kémprogramoktól és felugró ablakoktól."
-
moonman #45 "nincs rengeteg hasznos plug-in"
Persze, hogy nincs:
Maxthon plugin
Még sima IE-hez is akad jónéhány:
IE Plugin
-
#44 :DDD -
bakterrier #43 ha lenne egy uzim lelőnélek téged:D -
Indigo #42 Igen. Így működik Operában is az oldalon belüli keresés :) -
bakterrier #41 ctrl-f
oldalon belüli keresés -
#40 "az opera9 nekem is tetszett, csak a firefox-szerű keresés hiányzott nekem" mire gondolsz? Mert a bal felső sarokban ott a keresés, legördülő menüvel választani is lehet hogy hol keressen, lehet hozzá adni új keresőket.
Amúgy sztem a widgetek nem rosszak. Én használok pénzváltó, mértékegységváltó, és időjáráselőrejelző widgetet. Amúgy csak annyira erőforrásigényes, mint általában a java-s programok, mint ezek :) -
dcyrax #39 Biztosan jó ez a firefox, de én a telepítésig sem jutottam el. -
Luminas #38 "ulajdonképpen én annak szurkolok, hogy az ie-nek minnél kevesebb részesedése legyen, ezzel gyakorlatilag mindenki jól jár..."
/agree
Az lenne a legjobb ha sok különböző böngésző lenne, amik nem egymásra épülnek, és mindegyiknek kb 20% lenne a piaci részesedése. -
bakterrier #37 az opera9 nekem is tetszett, csak a firefox-szerű keresés hiányzott nekem
tulajdonképpen én annak szurkolok, hogy az ie-nek minnél kevesebb részesedése legyen, ezzel gyakorlatilag mindenki jól jár...
én ritkán szoktam oldalakat gyártani, de mondjuk az ie-ben semmi se működik normálisan és amiatt a szar miatt kell egy csomó +kódot kell belerakni...meg egyébként is egy nagyon gagyi, fenn van nekem a 7 beta3, de nevetséges.... -
#36 a firefox felhasználóbarát, de az opera profibb
az operában be lehet állítani (sok egyéb más dolog mellet), hogy milyen böngészőként azonosítsa magát, szóval lehet, hogy mindenki operát használ, csak megtéveszti a statisztikát készítőket : ) -
dez #35 Maxthonhoz mellesleg igen sok plugin van. Bár tény, hogy ott figyel az IE motor.
Meg nem egy beépített torrent-klienstől lesz jó egy browser. -
Indigo #34 "nem lehet eléggé/teljesen testreszabni a kinézetüket, nincs rengeteg hasznos plug-in (ez a kettő Operára is igaz)"
Operát te mennyi ideig is használtál? Jahh, hogy egy percig sem? Mert egyenesen ez következik a hozzászólásodból. Az Opera kinézetének testreszabhatóságát semmi nem múlja felül (lagalábbis azon browserek közül amiket én ismerek), de a ff meg sem közelíti az Opera szintjét ilyen tekintetben. Milyen pluginok hiányoznak neked az Operából? Nekem semmi olyan, ami csak ff-on létezik.
A Widgeteket nézegettem, azok közül (egyelőre) semmilyen értelmeset nem találtam, ráadásul erőforrászabálóak. De nem kell használni, ennyi.
A beépített torrent kliens nem nagy szám, de nem is rossz megoldás, ha nem vagy hardcore-os torrentező...
A beépített e-mail kliens szintén elegendő lehet sokaknak, bár én azt nem használom, a beépített rss olvasót viszont igen. A magic wand-et szintén az itthoni gépemen.
És utolsóként írom, de nem utolsó szempont, hogy az Opera még mindig a leggyorsabb böngésző (legalábbis ez a tapasztalatom).
Szokni kell az tény, de szerintem aki elég sokat netezik, és egyszer rákap az ízére, hogy mennyire testreszabható és "kézhezálló" böngésző, az nem fog többet ff-ot használni. -
#33 "teljesen testreszabni a kinézetüket, nincs rengeteg hasznos plug-in (ez a kettő Operára is igaz)"
Hát az első nem igaz, bár nem is tudom miért lenne baj, ha igaz lenne. Aztán meg operához minek plugin? Szinte minden szükséges dolgot alapból alapból tartalmaz. Amúgy milyen plugin kell állandóan a firefox felhasználóknak? :D én operába ma raktam be az első pluginemet 1 klikkel, mert mindent magától csinált, azért, hogy irc-n lehessen a szöveget formázni. Ezen kívül mire van szükség?
"(Opera 9-ben mi volt a hangoztatott újdonság? Torrent-támogatás? Bruhahaha. Widgetek? Haaahhahaha)"
"Az Opera 9 legfontosabb újdonsága azonban mégis az, hogy Presto nevű motorja kompatibilis a Web 2.0/AJAX szabvánnyal; Opera 9 elboldogul az SVG 1.1, a Canvas, az XSLT 1.0, az XHTML, az Xpath 1.0 és a WebForms 2.0 szabványokkal."
csak ennyi az újdonság...
Én mondok érvet miért ne ff. Egyáltalán nem gyorsabb (lehet hogy dialuppal igen, de mással nem), instabil, biztonságossága is kamu(tapasztalat) bár valamivel biztonságosabb mint az ie, semmit nem tud szarrá kell pluginezni, hogy tudjon valamit. Pár hónapig használtam (amíg beleépült egy spyware), szóval tudom miről beszélek :) semmi okom nem volt rá hogy szeressem, mert semmi különlegeset nem tudott, csak biztonságosabb volt mint az ie, ezért a spyware után nem is foglalkoztam vele többet. -
PoisonBorz #32 Maxthon, Avant, SlimBrowser -> nem, alig pár ezrelék használ ilyeneket. Ha a FFoxnak egytizede a népszerűsége az IE-hez képest, ezeknek mennyi lehet szerinted?
(és megelőzve az IE-alapúak dicsőítését: pár hónapig én is használtam őket, az IE-hez képest tényleg ott a pár plusz feature, de meguntam hogy lassúak, bugosak, megvan bennük az IE motor összes undormánya, nem lehet eléggé/teljesen testreszabni a kinézetüket, nincs rengeteg hasznos plug-in (ez a kettő Operára is igaz) szóval innentől semmi érv nincs, miért ne FFox...
(Opera 9-ben mi volt a hangoztatott újdonság? Torrent-támogatás? Bruhahaha. Widgetek? Haaahhahaha) -
moonman #31 Abba a 80%-ba az IE alapú böngészők is beletartoznak (Maxthon, Avant, SlimBrowser stb.)
És elég sokan használják valamelyiket, még akkor is ha a listán csak Explorert említenek. -
wanek #30 megyartalan=magyartalan -
wanek #29 "Az Onestat információi szerint a Firefoxnak Németországban a legnépszerűbb." - iszonyú, mennyire megyartalan a mondat!!!!
"Az IE nem meglepő módon az Egyesült Államokban a legnépszerűbb (79,78 százalékos érték)" - ha ott a legnépszerűbb, és csak 79.78%-os az érték, akkor hogyan lehet az msie globális elterjedtsége 83.05%-os? Csak kisebb lehetne, nagyobb semmiképp. -
echo #28 Nem tom, de valahogy teljesen megdöbbentő, hogy az emberek 80%-a Explorert használ... -
Indigo #27 Mondom én hogy az Opera a legjobb -
fflx #26 ezt anno az office-szal is eljatszottak... -
turul16 #25 Régen halott mondat:
"Az Internet Expoler sokkal jobb, mert az már 5.0 nál jár a netscape meg még mindig csak 4.0" MS hirtelen verzió szám ugrásai jók voltak. (Lehet, hogy nem pont jó számokat mondok) -
Caro #24 A feketelista egy katasztrófa!
Egy böngészőnek, egy programnak sem szabad feltételeznie, hogy létezik x.y domainnév, és még egy szerver is van rajta.
Ez a feketelista nyugodtan lehetne egy extension, és akkor béke lenne.
Fejlesszék csak a Gecko-t, a többi nem fontos annyira. -
duke #23 Firefoxban idonkent nem mukodik a vagoablak,mi lehet gond mas nem tapasztalt ilyesmit ? Kijelolok egy szoveget bemasolom a vagoablakba,de onan nem tudom atmasolni egy masik firefox ablakba.Ha akarmilyen masik programba atvaltok ott mukodik de vissza valtva a firefox-ba tovabbra sem megy.Aztan 5-6 ablak valtas utan a firefoxba is megy a dolog.Aprosag de eleg boszanto. -
#22 tényleg, lesz olyan az IE7-ben, hogy automatikusan az installált Windows nyelvére fordítsa a betöltött weblapokat? legalább a legnagyobb nyelveknél... (kínai, japán, angol, német, spanyol, portugál, francia, stb.) ... a firefoxra van valami hasonló extension, csak az nem automatikus és a google translateot hívja meg. szerintem nagyon hasznos kis dolog lehetne -
#21 bizony, régen vesztek el levelek, egyebek .
-
#20 Ez ff-ben újdonság? :)