JohnnyCage

A számítógépek "árulkodó fényei"

A PC-k által kibocsátott fények egyes szakértők szerint lehetőséget adnak a számítógép monitorján megjelenő, illetve a gép egyes kommunikációs eszközein keresztül továbbított adatok "lehallgatására".

A kutatók szerint elég egy halvány, akár többszörösen visszaverődött fénysugár ahhoz, hogy a számítógépen tárolt információkat meg lehessen szerezni a felhasználó tudta nélkül. A jelenleg létező kétféle megoldás egyaránt könnyedén megvalósítható, ugyanakkor hasonlóan könnyen meg is gátolható, áll az amerikai és brit kutatók által készített tanulmányban.

"Az adatkommunikációs eszközök, sőt bizonyos esetekben még az adattitkosító eszközök is bocsátanak ki bizonyos modulált optikai sugárzást, amely elegendő ahhoz, hogy a számítógép által közvetített információt könnyedén reprodukálni lehessen" - írták a kutatók. "A meglehetősen nagy távolságból is működő, észrevehetetlen megoldáshoz viszonylag egyszerű eszközök szükségesek." A tanulmányból azonban az is kiderült, hogy a fal által visszavert, időben rendkívül gyorsan villogó fényből miképpen lehet előállítani a számítógép monitorján megjelenő képet.

Azok a felhasználók, akik 56 Kbps-os, vagy kisebb sebességű, világító LED diódával rendelkező modemet használnak, szintén nincsenek biztonságban. Az 56 Kbps-nál nagyobb sebességű külső modemek által továbbított adatok visszanyerésére azonban jelenleg még nincs megoldás. Az Information Leakage from Optical Emanations elnevezésű tanulmány szerint az "árulkodó" LED-ek a routerektől a modemekig számos eszközön megtalálhatóak, és fényük megfelelő optikai berendezésekkel nagy távolságokból is befogható.

Ezek a megoldások természetesen csak bizonyos eszközök esetében, és megfelelő körülmények között használhatóak ki, az ellenük való védekezés ráadásul rendkívül egyszerű. A tanulmány készítői szerint a monitor fényének "titkosításához" például elég meggyújtani egy gyertyát, amely megfelelően elnyomja a monitor falon megjelenő fényét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Veriel #24
    Vajon a szentjanosbogarakat is lehallgatta a sziaje?
  • braindance #22
    Hiába van technikád hogy lehallgasd őket, ha nem tudod, hogy kit kell lehallgatni...
    Ennyi.
  • Diver #21
    Ha ez így lenne, akkor nem következtek volna be a 2001.szeptemberi terrortámadások! Hogy mit mondanak az amerikaiak és, hogy mi a valóság az külömböző!!!!!!!
  • braindance #20
    Egy kis angoltudással itt utána lehet nézni a TEMPEST témakörnek.
    Egyébként meg nem kell amerikáig menni érte, az összes NATO tagnak lehet, a britek előszeretettel használják.

    http://www.eskimo.com/~joelm/tempest.html
  • braindance #19
    A Csatti által említett szivárgás elkerülése végett amerikában vannak biztonságtechnikai cégek, akik foglalkoznak TEMPEST számítástechnikai megoldásokkal.
    A monitor által megjelenített info-kat bármikor lehallgathatja a házad előtt parkoló furgon (amerikában), az elektromágneses emisszió alapján szinte azt is tudják mit gépelsz.
  • Csatti #18
    Elosszor is erdemes elgondolkodni mit is allitottak. A feny alapjan valo visszaallitasnal csak arra kell gondolni, hogy is mukodik a monitor. A monitor egy idoben mindig csak egyetlen fenyt ad ki, egyetlen helyen. Csak mivel ezt nagyon gyorsan teszi ezert tunik osszefuggo kepnek. Ha egy nagysebessegu fenyerzekelovel vesszuk ezt a jelet es figyelembe vesszuk a monitor frissitesi frekvenciajat, akkor maris helyre tudjuk allitani a kepet. Modem: a modem ledjei nem tudom, hogy mukodnek, de elkepzelheto, hogy direktben a kuldott/fogadott jel alapjan villognak, ha ez igaz, akkor meg konnyebb helyreallitani mint a monitoret. Amit egy masik illeto emlitett itt, az a radios elven mukodo kepvisszanyeres. Minden monitor (kiveve a pont emiatt arnyekoltakat) sugaroz radios jelet, amit nagyban befolyasol az atnyomott elektronyalabb erossege, es maris osszeszinkronizalhato egy kep, es meg az sem sokat szamit ha egy zart szobaban vagy, ha az nem elegge arnyekolt. Az LCD-kkel nem tudom mi a helyzet, de gyanitom, hogy ott mas trukkokre van szukseg a mukodes kulonbozosege miatt.
  • Lt. Stinger #15
    Ilyen hülyeséget. Minek ilyen módszerhez folyamodni, a titkosszolgálatok nemes egyszerűséggel figyelhetik a számítógép internetkapcsolatát mondjuk a legelső routeren, vagy még az előtt, a vonalra csatlakozva ami ráadásul az kevésbé feltűnő.
  • Laci73 #14
    Felesleges aggódni kedveseim. A titkosszolgálatok az ÖSSZES létező, élő kommunikációt képesek ellenőrizni. Persze a gépen tárolt adatok lehetnek saját adatok is, de arra lesznek majd Magic Lantern progik.
  • CybearBoy #13
    És a klaviatúra LED-jeinek, és a pötyögés hangmagasságának az összekombinálásából még azt is +mondják, hogy épp milyen billyentyűt ütsz le...
  • RpPRO #12
    Meg en is veszelyben vagyok, akinek belso modeme van? :-)))))