JohnnyCage

Fény derült az e-mail "lehallgatórendszer" hibáira

Egy személyességi jogokkal foglalkozó megfigyelőcsoport kedden olyan FBI dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek a Carnivore e-mail megfigyelőrendszer hiányosságait taglalják.

Az Információ Szabadsága elnevezéső amerikai törvény (FOAI - Freedom of Information Act) alapján megszerzett FBI dokumentumok olyan eseteket részleteznek, amelyek során a Carnivore véletlenül olyan internetezők leveleit is megszerezte, akiket az FBI eredetileg nem tartott megfigyelés alatt. Mindez pedig élesen beleütközik az amerikai törvényekbe.

A Carnivore internetes megfigyelőrendszer először 2000 júliusában került a figyelem középpontjába. A technológiát életre keltő rendszert az FBI az internetszolgáltatóknál építi ki, lehetővé téve ezzel az ügyfelek megfigyelését. A megoldás technológiai részletei ismeretlenek csakúgy, mint a rendszer személyességi jogokra gyakorolt hatása. Az FBI saját elmondása szerint csak olyan gyanúsítottak ellen veti be a Carnivore-t, akik lehallgatására törvényes engedéllyel rendelkezik a nyomozóiroda.

A technológiához kapcsolódó dokumentumokat az Electronic Privacy Information Center (EPIC) csak évekig elhúzódó kérelmeket követően tudta megszerezni. Az EPIC még 2000-ben kérvényezte a dokumentumok átadását a szervezetnek, miután azonban az amerikai igazságügyi minisztérium nem reagált a kérésre, a szövetség jogi útra lépett.

Az EPIC számára átadott FBI dokumentumok szerint a Carnivore bizonyos esetekben hibásan működött, és nem csak a megfigyelt gyanúsítottak e-mailjeit szerezte meg, hanem számos más felhasználóét is. A "véletlenül" megszerzett e-mail leveleket az FBI alkalmazottja megsemmisítette.

"A dokumentumok megerősítik azt, amit sokan már két éve tudni véltünk: A Carnivore egy erőteljes, de nehézkes eszköz, amely sérti az amerikai állampolgárok személyességi jogait" - mondta David Sobel, az EPIC jogi képviselője. "Ahogy az általunk indított per is mutatja, a Carnivore-t még mindig számos ponton homály fedi."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)