Specker Balázs

Internetguruk a VoIP-lehallgatások ellen

A VoIP-os rendőrségi lehallgatások megkönnyítését szorgalmazó szövetségi rendelkezéseket több netes szaktekintély, köztük a világháló egyik szülőatyja is támadja.

Egy most megjelent 21 oldalas tanulmány kimondja, a kormány nem várhatja el minden VoIP gyártótól, hogy az FCC (Federal Communications Commission, Szövetségi Kommunikációügyi Bizottság) szeptemberi rendel­kezésének megfelelően, a hatósági lehallgatásokat megkönnyítő kiskapukat helyezzenek el termékeikben. A szóban forgó kezdeményezést még tavaly indította el a Bush-kormány.

Az Information Technology Association of America (ITAA) nevű szakmai szervezet jelentésében azzal indokolja álláspontját, hogy a VoIP alapvetően más hálózati architektúrára épül mint a hagyományos vezetékes rendszerek, így egy ilyen változtatás hatalmas költségeket róna az üzletágra és jelentős biztonsági kockázatokat eredményezne.

A tanulmány összeállításában kilenc, széleskörben elismert szaktekintély is részt vett. Vint Cerf, a Google netguruja és a világháló egyik megalkotója, Steve Bellovin és Matt Blaze számítógépes biztonsági vezetők valamint Clinton Brooks, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség egykori hivatalnoka mellett a Sun Microsystems és az Intel több mérnöke is kivette a részét a munkából - derül ki a szervezet sajtóközleményéből.

A jelentés előzménye az a FCC lehallgatási rendelkezéseit megerősítő bírói határozat, amelyet múlt hét pénteken hirdetett ki Washington állam bírósága. Több könytár, oktatási intézmény és cég - köztük a Sun is - nemrég jogi oldalról támadta meg a szabályozást, mondván az FCC-nek nincs felhatalmazása, hogy a hagyományos telekommunikációt érintő rendőrségi támogatást (CALEA-t, Communications Assistance for Law Enforcement Act) az internetre is kiterjessze - írja a ZDNet.

Azonban a rendőrségnek a 2007 májusában érvénybe lépő FCC-rendelkezés nélkül is jogában áll internetes nyomonkövetéseket végeznie. Az FBI úgy véli, "óriási szükség lenne a szabványosított beavatkozási lehetőségekre az egyre növekvő a belbiztonsági fenyegetetség miatt, valamint mert a bűnőzök a lehető legnehezebben követhető kommunikációs formákat szeretik leginkább használni".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • freeman07 #5
    Vége az személyes szabadságnak. :( Pedig ez volt az utolsó reményünk.
  • Lame #4
    Ez csak kamu.
    Gondolod majd a rossz fiuk voip-on beszelik meg, hogy mit is fognak csinalni?
  • Praetor #3
    "...egyre növekvő a belbiztonsági fenyegetetség miatt..."

    Ezek csont paranoiások.
  • fawcet #2
    Ha jól emlékszem ilyen programokat betilthatnak a zsernyákok. Főleg amiket nem lehet lehallgatni.
  • RealPhoenixx #1
    Hmmm.....

    En is reszben ezen rendelkezesek miatt dolgozom nap mint nap a programomat illetoen, szamitva arra, hogy esetleg elobb utobb nyilt forrasuva teszem talan az algoritmusaimat a csalasmentes RSA biztositasa vegett, s hogy azokat talan majd beepitik ilyen vonatkozasu kornyezetekbe is, hacsaknem sikerulne valamilyen mas modot talalni, amibol a fejleszteseim ha nem is teljes egeszeben, de reszben finanszirozasra kerulnenek.
    *csak mert sajnos en sem ingyen elek*

    Viszont mivel a mai beepitett rendszerek nem megbizhatoak ilyen tekintetben es a felig meddig nyilt forrasu rendszereket sem igazan tekintem annak, illetve neha a teljessen nyilt forrasu es hasonlo vonatkozasu rendszereken latom hogy mennyire nem optimalizaltak es gyorsak az algoritmusok, szval szerintem ezert kevesbe, viszont az emberek altalanos hozza nem ertese miatt es az ellenreklammok miatt nehez lesz ilyen vonulatban ervenyesulni.

    Na majd meglatjuk